Italiassa pasta keitetään hurjan suolaisessa vedessä: Katso pastatalon virallinen ohjeistus
Pastan keittäminen juuri oikeaan kypsyyteen on taitolaji. Italiassa keitinveteen lisätään runsaasti suolaa.Oikeaoppisen pastan tulisi olla ”al dente” eli suomennettuna ”hampaalle”. Tällä tarkoitetaan rakennetta, jossa pasta on sisältä hieman napakkaa.
Italian suurimpiin pastanvalmistajiin kuuluva De Cecco järjesti tilaisuuden, jossa kokki Teemu Nikkari esitteli täydellisen pastan keitto-ohjeen.
Näin pastanvalmistaja ohjeistaa pastan keittämään:
- Valmista keitinvesi suhteessa: 1,3 litraa vettä ja 22,5 grammaa karkeaa merisuolaa 100 grammaa pastaa kohti.
- Lisää pasta aina kiehuvaan veteen.
- Noudata pakkauksen keittoaikaa.
- Älä huuhtele pastaa kylmän veden alla.
Suolan määrä voi kuulostaa hurjalta, ja tämä aiheuttikin tilaisuuteen osallistuneissa keskustelua. Jos keität 400 gramman paketillisen pastaa, kuluu tähän siis 90 grammaa eli noin kuusi ruokalusikallista suolaa.
Nikkarin mukaan suolan määrä perustuu vuosia kestäneeseen aistinvaraiseen tutkimukseen.
”Suolan määrä perustuu yrityksen makutesteihin. Se on suomalaiseen makuun hiukan kovakin, mutta heille se on normaali määrä suolaa. Sille pastan kuuluu maistua”, Nikkari sanoi.
De Ceccon mukaan öljyä ei tulisi käyttää pastan keittämisessä. Nikkarin mukaan tämä tapa lienee vain suomalaisten jostain oppima.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat








