
Kun olet maistanut itse tehtyä pastaa, et halua palata entiseen: Näin valmistat sitä helposti kotona
Pastan valmistus kotona on helppoa. Siihen ei välttämättä tarvita edes pastakonetta, vaan kaulin ja veitsikin riittävät.Moni suomalainen pitää pastasta. Kuivapastaa on kätevää pitää kaapissa, mutta sen valmistaminen vie enemmän aikaa kuin tuorepastan. Lisäksi tuorepasta maistuu erilaiselta kuin kuivapasta.
Erilaisia tuorepastoja löytyy kaupoistakin, mutta ne ovat usein ulkomaisia ja maksavat melkoisesti. Murto-osalla kaupan valmispastan hinnasta kotona voi valmistaa tuorepastaa, joka maistuu myös paremmalta.
Alla olevalta videolta näet, miten pasta valmistuu pastakoneella. Pastakonettakaan ei välttämättä tarvita, vaan pastalevyt voi kaulia kaulimella ja leikata veitsellä haluamaansa muotoon. Pastakone kuitenkin nopeuttaa valmistusta huomattavasti, joten sellaisen hankkimista kannattaa harkita, jos aiheesta innostuu. Pastakone sopii karjalanpiirakkataikinankin kaulitsemiseen.
Alta löydät myös Heirolin tuorepastareseptin, jota on käytetty videolla valmistetun pastan valmistamiseen. Toisin kuin ohjeessa, emme tunteneet tarvetta jauhottaa pastalevyjä niiden mankeloinnin aikana. Jauhotimme pastalevyt vasta ennen niiden leikkaamista koneella.
Tuorepasta
4 suurta annosta tai 6 pienempää
- 150 g vehnäjauhoja (mieluusti hienoja 00-jauhoja)
- 150 g durumvehnäjauhoja
- 3 kananmunaa
- reilusti suolaa keitinveteen
Valmistusohje
Mittaa jauhot pöydälle tai kulhoon. Tee jauhokeon keskelle syvennys ja riko syvennykseen kananmunat. Sekoita ainekset keskeltä reunoille edeten kiinteäksi ja kimmoisaksi taikinaksi. Jos taikina tuntuu liian kuivalta, lisää pieni tilkka vettä. Vaivaamisen jälkeen taikina kääritään tuorekelmuun ja annetaan vetäytyä huoneenlämmössä.
Levännyt taikina jaetaan neljään yhtä suureen palaan ja taikinapalan työstäminen aloitetaan yksi kerrallaan pastakoneen isoimmalla terällä. Toista tämä muutaman kerran, jotta saat taikinaan hyvän sitkon.
Loput taikinasta kannattaa peittää huolellisesti kelmulla, jotta se ei kuivu.
Jauhota tuorepastataikinan palat huolella ja syötä hieman litistetty pala pastakoneeseen. Etene paksusta levystä vähitellen ohuempaan muuttamalla telojen asentoa. Muista jauhottaa taikinalevyjä välillä. Jatka mankelointia (7 tai 8 asetus) niin kauan kunnes taikinalevy on halutun paksuinen.
Voit joko leikata pastalevyt haluamasi paksuiksi nauhoiksi tai vaihtoehtoisesti syöttää pastalevyt koneeseen saataviin lisäosiin, joilla voit vaivattomasti valmistaa spagetit, linguinet tai vaikka raviolit.
Asettele valmiit pastat väljästi keittiöpyyhkeen päälle tai pastankuivatustelineeseen.
Keitä pastaa 2–4 minuuttia reilusti suolatussa kiehuvassa vedessä.
Valuta pasta huolella mutta älä huuhtele.
Vinkki: Käytä pastan keitinlientä pastakastikkeen suurustamiseen.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







