Oletko kuullut grillisumusta? Näin estät lihaa kuivumasta grillissä
Kun lihaa kypsennetään pidempiä aikoja grillissä, kannattaa sen pintaa kostuttaa aika ajoin.Suomalaiset ovat yhä innokkaampia grillaamaan suurempia lihapaloja. HK:n lihaliiketoiminnanjohtaja Mikko Järvinen kertoi keväällä 2024, että mehevät ja edulliset lihat ovat nousussa.
Grilliin valitaan Järvisen mukaan esimerkiksi porsaan kylkeä, briskettiä eli naudan rintaa, picanhaa eli naudan ulkopaistin kärkeä, maminhaa eli ulkofileen takapään, kupeen ja paistien välissä olevaa lihapalaa ja bavettea eli naudan kuvepaistia.
Kun grillataan suurempia lihapaloja, kannattaa niitä kostutella välillä, että liha ei pääse kuivumaan. Puhutaan niin sanotusta grillisumusta, jota suihkutetaan lihalle.
Grillisumua varten tarvitset sumuttimen, vettä, suolaa, sokeria ja etikkaa. Halutessaan grillisumua voi maustaa esimerkiksi tuoreilla yrteillä, valkosipulilla tai vaikka tilkalla viskiä.
Lisää siis viiteen desilitraan vettä ruokalusikallinen suolaa, ruokalusikallinen sokeria ja ruokalusikallinen etikkaa. Ravistele suihkepulloa, kunnes suola ja sokeri ovat liuenneet.
Sumuta grillattavan lihan pinnalle grillisumua useita kertoja grillauksen aikana.
Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 22.6.2024.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat








