Kotimaa

Suomalaisten rynnivät ulos – ulkoilijan etiketti neuvoo, missä nyt saa ulkoilla ja kuinka vastaantulijaa tervehditään

Suomen Latu julkaisi etiketin koronapandemian aikaiseen ulkoiluun.
Hanne Manelius
Ulkona liikkuminen kannattaa. Mutta laavuilla ja ulkokuntosaleilla sekä lasten leikkipaikoilla on hyvä pitäytyä käymästä.

Etätyöt, matkustussuositukset ja sosiaalisten kontaktien välttäminen on saanut suomalaiset ulkoilemaan viimeisen viikon aikana niin paljon, että suosituimpia ulkoilupaikkoja on jouduttu sulkemaan.

Ulkoilujärjestö Suomen Latu haluaa korostaa vastuullisuutta ulkoillessa ja julkaisi etiketin ulkoilijoille pandemian aikana.

"Idea etiketistä syntyi, kun olin lenkillä ja seurasin kanssaulkoilijoitani. On äärimmäisen tärkeää, ettemme levitä virusta ulkoillessamme. Se on edellytys sille, että saamme ulkoilla myös lähitulevaisuudessa, kun pandemia leviää", sanoo Suomen Ladun toiminnanjohtaja Eki Karlsson.

Järjestö kannustaa ihmisiä ulkoilemaan ja virkistymään luonnossa, mutta muistuttaa seuraamaan viranomaisten ohjeita ja määräyksiä. Jos olo tuntuu vähänkään kipeältä, jää kotiin, Suomen Latu ohjeistaa.

Etiketissä kehotetaan välttämään sosiaalisia kontakteja ja ulkoilemaan vain yksin tai oman perheen kanssa. Liikkumisessa kannustetaan suosimaan lähimetsiä ja välttämään suosituimpia kohteita. Hienoissa luontokohteissa vierailemisen aika on pandemian jälkeen.

Järjestö kehottaa välttämään ulkoliikuntapaikkoja, kuten ulkokuntosaleja, lasten leikkipuistoja ja laavuja. Jos joudut ulkoillessa koskemaan telineisiin, ovenkahvoihin tai muihin pintoihin, käytä hansikkaita.

Niistä vain nenäliinaan ja kanna mukana omaa roskapussia. Ohita ja tervehdi polulla vastaan tuleva henkilö vähintään kahden metrin päästä, etiketissä sanotaan.

Lue lisää