Kotimaa

Lotta Svärd Säätiö lähti tukemaan lentoemäntien pikakoulutusta poikkeustilan apuhenkilökunnaksi terveydenhoitoon

Koulutukseen on ilmoittautunut liki paristaa lomautettua matkustamohenkilökunnasta seitsemästä eri lentoyhtiöstä. Kaksi ensimmäistä kurssia mahdollistavat koulutuksen 60:lle.
Mirja Koivisto / Tarina
Pikakoulutuksen turvin matkustamohenkilökunta voi toimia poikkeustilan aikana terveydenhuollon avustavissa tehtävissä esimerkiksi asiakaspalvelussa.

Valmiusjoukkue-kurssi, jolla koulutetaan ensivaiheessa lentoyhtiöiden matkustamohenkilökuntaa avustavaksi henkilöstöksi terveydenhoitoalalle, .saa laajennusta. Ensimmäisen 30 lentoemään koulutus alkoi viime viikolla. Se pääsi käyntiin Signe ja Ane Gyllenbergin Säätiön rahoituksen turvin.

Lotta Svärd Säätiö on luvannut samanlaisen hieman yli 13 000 euron lahjoituksen, jolla päästään toteuttamaan myös toinen koulutus.

Lotta Svärdin toiminta-ajatus on ollut perustamisesta asti auttaa hädän ja kriisin kohdanneita Suomen kansalaisia. Sotien aikana toimineen lottajärjestön yksi tehtävistä oli kouluttaa naisia erilaisiin avustus- ja huoltotehtäviin.

"Valmiusreservi-ajatus on hieno, mitä lentohenkilöstön Valmiusjoukkue-hanke on. Haluamme olla mukana omalla toiminnallamme tukemassa yhteiskuntaa käynnissä olevan kriisin aikana", sanoo säätiön toiminnanjohtaja Anne Nurminen tiedotteessa.

Heti ensimmäisen päivän aikana koulutukseen ilmoittautui lähes 200 lomautettua lentohenkilökunnan jäsentä, joilla on takanaan paitsi ensiavun myös muuta kriittisten tilanteiden koulutusta. Facebook.-ryhmässä yli 300 seitsemässä eri lentoyhtiössä palvelevaa on kertonut kiinnostuksestaan Valmiusjoukkueen toimintaan.

Koulutuksen rakenteeseen ja sisältöön on saatu mallia Ruotsista, jossa vastaava koulutus myös lähti käyntiin maaliskuun lopussa rekrytointiyhtiö Novaren, SAS:n ja Sophiahemmet Högskolanin toteuttamana.

Kahden säätiön lisäksi Valmiusjoukkue sai Suomessa 10 000 euron yhteislahjoituksen koulutuksen suunnitteluun, jonka hoitivat oppilaitokset Axxell Utbildning ja Omnia. Sen takana olivat rekrytointi- ja suorahakuyhtiöiltä Odgers Berndtson, Pointer Potential ja Pointer Search sekä vuokrajohtajapalveluja tarjoavalta Nordic Interim Finlandilta.

Jotta koulutuksia pystytään järjestämään lisää, toimintaan tarvitaan niin yksityisten kuin yritysten lahjoituksia. Linkki lahjoituksiin löytyy ryhmän verkkosivulta.

Yhden henkilön koulutus maksaa 400 euroa ja arvonlisäveron. Viiden päivän kurssi sisältää kaksi päivää harjoittelua.

Pikakoulutuksen tarkoitus on valmentaa lentohenkilökunta siten, että he pystyvät toimimaan terveydenhuollon avustavissa tehtävissä kuten puhelinneuvonnassa, logistiikassa, asiakaskontaktoinnissa, perushoidossa ja hallinnollisissa sekä laitoshuollon tehtävissä.

Koulutuksen antaa pääkaupunkiseudulla toimiva Axxell Utbildning.

Valmiusjoukkueen verkkosivu

Lue myös:

Lomautetut lentoemännät voivat hakeutua erikoiskoulutukseen – valmiusjoukkueesta avustavaa henkilökuntaa terveydenhuoltoon

Lentoemännillä lottahenkeä osallistua koronaepidemian taltuttamiseen – Sipoon vanhuspalveluihin saadaan perjantaina ensimmäiset käsiparit töihin

Lue lisää

Modernan koronarokote on tehokas 6–11-vuotiailla lapsilla, yhtiö kertoo

Kiinan talouskasvu hidastui odotuksia enemmän, 4,9 prosenttiin – palautuminen koronasta näyttää menettävän puhtiaan

THL: Koronaepidemia yhä rauhoittumaan päin

Koronapassi etenemässä huomenna eduskunnan käsittelyyn – ulotettaisiin myös alaikäisiin, ehdottaa ministeriö