Kotimaa

Palkittu mikkeliläinen matkailuyritys paikkasi koronakeväänä turistien puuttumista majoittamalla rakennusmiehiä – ''Tälläkin hetkellä majoitamme useita virolaisia rakennustyöntekijöitä''

Perinteinen suomalainen järvimaisema puhuttelee matkailijoita ympäri maailmaa.
Anna-Katri Hänninen
Isä Vesa ja tytär Matleena Pulkkinen pyörittävät yhdessä matkailuyritystä.

Mikkeliläiset Vesa ja Matleena Pulkkinen pyörittävät 1992 perustettua Härkäniemen tuvat -matkailuyritystä, jossa vierailee vuosittain kymmeniä turisteja muun muassa Venäjältä, Saksasta ja Iso-Britanniasta. Osa vieraista on käynyt joka vuosi jo lähes kahdenkymmenen vuoden ajan.

''Ulkomaalaisia mökeissämme viehättää luonnonläheisyys ja alueen rauhallisuus. Suomi nähdään turvallisena maana. Esimerkiksi venäläisille oli täysin uusi ajatus, että auton avaimet voi jättää autoon ilman, että autoa kukaan täältä varastaa.'' Matleena Pulkkinen kertoo.

Tänä kesänä ulkomaalaisia turisteja on kuitenkin huomattavasti vähemmän koko Suomessa.

’’Lentojen peruuntumisen ja rajojen sulkemisen takia kesäkaudelle on sadellut useita peruutuksia, viimeisin Sveitsistä. Eniten peruutuksia tuli maalis–huhtikuussa’’, Matleena Pulkkinen harmittelee.

Tavallisina vuosina mökit ovat haluttua tavaraa, ja varaukset täytyy tehdä kesäkaudella usein jo vuotta aikaisemmin. Keväällä koronan aiheuttamaa ulkomaalaisten asiakkaiden katoa ovat paikanneet esimerkiksi työporukat.

Pulkkiset alkoivat markkinoida tyhjiä mökkejään majoituspaikaksi erilaisille työyhteisöille, kuten työmatkalaisille ja rakennustyöntekijöille.

''Tälläkin hetkellä majoitamme useita virolaisia rakennustyöntekijöitä'', Vesa Pulkkinen sanoo.

Kotimaanmatkailun lisäksi myös lähimatkailu on lisääntynyt. Lähimatkan vieraita Pulkkiset ovat saaneet jopa Mikkelistä.

''Suomi nähdään ulkomaita turvallisempana matkailuvaihtoehtona, ja kotimaassa on monelle paljon nähtävää'', Matleena Pulkkinen sanoo.

Hiljaisen kevään aikana Pulkkiset ehtivät lisäksi tehdä tilallaan useita remontteja, joten nyt tuvat odottavat vieraita entistä hienompina.

Jukka Pasonen
Tilalta Mikkelin keskustaan on vain 10 kilometrin matka.

Härkäniemen tuvat sisältävät kahdeksan mökkiä, joiden pinta-ala vaihtelee 35 neliöstä noin 150 neliöön. Mökit on sijoitettu noin 200 metrin päähän toisistaan Ylimmäisenjärven rantaan. Mökeillä pääsee nauttimaan muun muassa uimisesta, kalastuksesta ja metsässä kävelystä.

Pulkkiset pyrkivät koko ajan kehittämään toimintaansa. He tarjoavat jo erilaisia luontoelämyksiä vierailleen, kuten marja- ja sieniretkiä. Uutuutena tänä kesänä ovat tulleet SUP-laudat ja mökkijooga.

Vaikka asiakkaita on ollut tavalliseen vuoteen nähden vähän, Pulkkiset eivät koe minkäänlaista kilpailua lähiseudun yritysten kanssa. Päinvastoin, he pyrkivät tekemään paljon yhteistyötä paikallisten pienyrittäjien ja muiden matkailuyrittäjien kanssa.

Anna-Katri Hänninen
Kun vieraita ei ole, Matleena Pulkkinen käy siistimässä ja huoltamassa mökkejä.

Pulkkiset ja heidän yrityksensä palkittiin vuoden 2020 Maaseutumatkailun Kellokas -palkinnolla. Tunnustus on Suomen Maaseutumatkailuyrittäjien korkein mahdollinen matkailualan tunnustus.

Palkinnon saamisen taustalla oli Pulkkisten pitkäjänteinen työ maaseutumatkailun kehittämiseksi sekä vastuullisuuden ja paikallisen yhteistyön lisäämiseksi alalla.

''Ihanahan se on saada tunnustusta tekemästään työstä'', sanoo palkinnosta iloisesti yllättynyt Matleena Pulkkinen.

Myös muualla Suomessa kotimaanmatkailulla pyritään korvaamaan ulkomaanmatkailusta syntynyttä kassavajetta.

''Suomessa on hyvin erityylisiä matkailualan yrittäjiä. Hankalimmassa asemassa kesän suhteen ovat ne, joiden asiakaskunta on koostunut pitkälti ulkomaiden matkustajaliikenteestä'', kertoo Kirsi Ilola-Ollikka Suomen Maaseutumatkailuyrittäjien puheenjohtaja.

Ilola-Ollikan mukaan suomalaisten kotimaanmatkailu on lähtenyt reippaasti uudelleen käyntiin ja varauksien teko on lisääntynyt toukokuusta asti.

''Maaseutumatkailuyrittäjien odotukset tulevalle kesäkaudelle ovat positiiviset ja toiveikkaat koronakeväästä huolimatta'', hän kertoo.

Anna-Katri Hänninen
Matleena ja Vesa Pulkkinen palkittiin vuoden 2020 Maaseutumatkailun Kellokas -palkinnolla.
Lue lisää

Helle vetää vaellusten sijaan vesistöjen äärelle – "Rannalla enemmän väkeä kuin ikinä"

MT vertaili Fintrafficin liikennedataa pääteillä: Lomamatkailun perjantairuuhka palautui pääteille – Koti-Suomen mökkimaakunnat vetävät nyt eniten reissaajia

Ruokakulttuuri on tärkeä osa matkailua

Lomalaiset, täyttäkää Suomi!