Kotimaa

Katso video koiratarhan kesävilskeestä: Haukku raikaa ruokinta- ja ulkoiluaikoina – uusimmat huskypennut syntyivät huhtikuussa

Koirasafarilla toiminta seisoo, mutta kulut juoksevat kesäisin. Lomailevia koiria juoksutetaan, ruokitaan ja lääkitään. Suomalaisten kiinnostus talvisiin valjakkoajoihin on kasvanut.

Haukku hakkaa korvia, kun rekikoiraopas Saara Virtanen päästää nartut häkeistään juoksemaan. Ne viilettävät koiratarhan hiekkakäytävillä ja telmivät keskenään. Urokset mekastavat touhuja katsellessaan. Niiden vuoro juoksennella koittaa myöhemmin.

Arctic Husky Farmilla Luosto-tunturin kupeessa eletään heinäkuun alussa verkkaista arkea. Talvisin täyttä päivää turisteja kelkoissa kiidättävät koirat ovat ansaitulla kesälomalla. Rutiineihin kuuluvat päivittäiset juoksutukset ja ruokinta. Lisäksi tarhalla tehdään huoltotöitä, kuten kunnostetaan koirien koppeja, kahvittelukotaa ja pestään vilttejä.

Luoston tarhalla koiria on noin 250. Virtanen tuntee ne kaikki nimeltä, juttelee ja rapsuttelee askareita tehdessään. Tuolla on Sukka ja Kaamos, toisessa häkissä Piru ja Rontti. Koirien nimet heijastelevat mitä ilmeisimmin luonteita, koska Seagal ja Stallone ovat jykeviä, voimakastahtoisia uroksia.

Huti taitaa olla yllätyspentu. Sellaisia pyritään välttämään, mutta toisinaan sattuu vahinkoja. Tällä hetkellä yksi nartuista kulkee häkissään ämpäri päässä. Sen kohtu jouduttiin poistamaan, kun naapurihäkin urokset olivat päässeet kaivautumaan aidan ali naaraan häkkiin. Koirakohtaisesti mietitään hormonaalista ehkäisyä ja osa uroksista kastroidaan.

Koiria hoitaa eläinlääkäri, joka tuntee potilaansa läpikotaisin. Vilkkaille koirille saattaa tulla haavoja ja ikä tuo mukanaan sairauksia. Stressiä eläimistä ei Virtasen mukaan ole aistittavissa kuin ajoittain vilkkaimmalla sesongilla. Joulun tienoolla kyyditettäviä on päivässä parhaimmillaan 300–500. Silloin liikkeellä ovat etenkin brittituristit.

Kesällä tarhalla käy matkailijoita satunnaisesti tutustumassa koirien oloihin. Syksyisin tarjolla on patikointia huskyjen kanssa. Silloin alkaa myös mönkijävetoinen treenaus valjakkoajoihin.

Hoitajat miettivät tarkasti, miten valjakot muodostetaan. Mitkä koirat tulevat toimeen keskenään, millä on johtajaluonnetta ja mitkä jolkottelevat mieluiten peräpäässä. Johtajauroksista löytyy usein vauhtia ja voimaa, kun taas johtajanartut ovat kärsivällisempiä ja kuuntelevaisempia.

"Toiset koirista asuvat yhdessä, mutteivät pysty työskentelemään keskenään", Virtanen naurahtaa.

Vääränlaisesta kokoonpanosta muodostuisi kaaos. Osaavissa käsissä tappeluita syntyy harvoin.

Kymmenen kilometrin valjakkoajo kahvilla ja tarhaesittelyllä maksaa pitkälti toista sataa euroa hengeltä. Niille, jotka kauhistelevat hintaa Virtanen kertoo, että koirat tarvitsevat ympärivuotista hoitoa myös talvisesongin ulkopuolella. Niistä ei voi naksauttaa virtaa pois.

Talvisin koirat syövät päivässä yhteensä 120 kiloa lihaa ja 80 kiloa kuivamuonaa. Kesällä määrä on pienempi.

Heinäkuussa tarhalla on päivittäin kaksi työntekijää ja talvella ajoittain jopa 15.

Arctic Husky Farmin pitkäaikainen omistaja Jukka Hirvonen kertoo, että Luoston koirasafari on keskikokoinen toimija alalla ja tuottaa yleensä mukiinmenevää tulosta. Viime vuodet ovat olleet hyviä, mutta nyt koronavirus tietysti tuo epävarmuutta tulevaisuuteen.

Hirvosen mukaan valtaosa kävijöistä on ollut ulkomaalaisia, mutta kotimaisten asiakkaiden kiinnostus on heräämässä.

Uunituore käänne on, että aiemmin osakkaana ollut pohjoisen suuri elämysmatkailutoimija Lapland Safaris on juuri ostanut Arctic Husky Farmin kokonaan. Lapland Safaris tarjoaa koirasafareita kuudessa paikassa Pohjois-Suomessa.

Lue lisää

Rekallinen lahjoitusruokaa lähti kohti pohjoisen koiratarhoja – tempauksen ideoinut kauppias: "Olemmehan yrittäjiä kaikki itsekin"

Lemmikkien raakaruokinnan eduista ei ole näyttöä, riskit ilmeiset

Vetokoira-ajelut kiinnostavat erityisesti aasialaisia turisteja

Koira voi kuolla kylmään ulkotarhassa