Kotimaa

Mökkimurrot ovat kasvaneet hurjasti korona-aikana, kun taas perheväkivalta on jäänyt pimentoon – "Koronatarkastajiksi esittäytyneet henkilöt tunkeutuivat vanhusten asuntoihin"

Mökkimurrot ja pyörävarkaudet ovat lisääntyneet viime vuodesta ja huumeiden vaikutuksen alaisena ajavia on jäänyt kiinni entistä tiuhempaan.
Jukka Pasonen

Korona-aika näyttäisi saaneen edellisvuotta suuremman osan suomalaisista lipeämään mieron tielle. Tai sitten osa pitkäkyntisistä on tehostanut hämärähommiaan.

Rikosylitarkastaja Juha Laaksonen Poliisihallituksesta kertoo, että poikkeusolot ovat lisänneet ainakin tietyntyyppisiä omaisuusrikoksia, kuten varkauksia ja petoksia, eritoten nettipetoksia.

Varsinkin koronatilanteen alkuvaiheessa poliisille sateli ilmoituksia virusepidemian varjolla tapahtuneista huijauksista.

"Jutut olivat tyypiltään sellaisia, että koronatarkastajiksi esittäytyneet henkilöt tunkeutuivat vanhusten asuntoihin ja anastivat muun muassa koruja, maksukortteja ja käteistä."

Kuluvana vuonna poliisin tietoon on tullut noin 900 vapaa-ajan asuntoihin kohdistunutta murtoa, mikä on vajaat 250 enemmän kuin viime vuonna vastaavalla ajanjaksolla.

Mökkimurtoja tapahtuu eniten kesäkuukausina, mikä selittynee sillä, että silloin mökeillä säilytetään eniten anastettavaksi kelpaavaa omaisuutta.

Vapaa-ajan asuntoihin on murtauduttu eniten Sisä-, Lounais- ja Itä-Suomen poliisilaitosten alueilla.

Myös asuntomurrot ovat lisääntyneet hieman. Kasvu on tapahtunut niinä kuukausina, jolloin koronarajoitukset eivät ole olleet niin tiukkoja.

"Suurimman osan laajoista asuntomurtosarjoista tehtailevat ulkomailta saapuvat asuntomurtoporukat. Matkustusrajoitusten aikana tämänkaltaisten porukoiden liikehdintä on ollut aiempaa hiljaisempaa", Laaksonen kertoo.

Henkeen ja terveyteen kohdistuneista rikoksista lievät pahoinpitelyt vähenivät korona-aikana, kun taas törkeät pahoinpitelyt ja henkirikokset lisääntyivät.

Rajoitusten vuoksi julkisilla paikoilla ja ravintoloissa tapahtuneiden pahoinpitelyjen määrä väheni.

Niin ikään laskivat poliisin tietoon tulleiden seksuaalirikosten ja lapsiin kohdistuvien rikosten määrät sekä perheväkivaltatapaukset.

"Näiden rikosten määrän vähenemisen arvioidaan johtuvan osittain siitä, että yhä useampi epäily jäi talven ja kevään koulu- ja tukitoimikontaktien vähyyden vuoksi ilmoittamatta viranomaisille", Laaksonen toteaa.

Huumausainerikosten reipas lisääntyminen kytkeytyy Laaksosen mukaan pitkälti poliisin ja tullin tekemään rikostorjuntatyöhön darknetissä sekä huumekuskien tiuhempaan kiinnijäämiseen.

Törkeiden liikenneturvallisuuden vaarantamisten ja rattijuopumusten määrät nousivat viime vuoteen verrattuna. Huumekuskien osuus rattijuopoista ylittää jo puolet.

Laaksonen arvioi, että muihin rikostyyppeihin korona-ajalla ei ole ollut merkillepantavaa vaikutusta.

Lue lisää

PK-yrityksille enteillään vaikeuksia ensi vuodelle: Investointilama vie koronakuoppaan – Pohjois-Suomen yrittäjillä nyt vaikein tilanne

Husilla ennakoidaan joulun ajasta hyvinkin vaikeaa – toimitusjohtajan mukaan valmiuslaillekin saattaisi olla tarvetta henkilökunnan riittävyyden varmistamiseksi

Luvassa satoja äänestyksiä: Osa kansanedustajista passitetaan eduskunnan lehtereille äänestämään

Korona iski Veikkaukseen – satoja ihmisiä uhkaa lomautus