Kotimaa

Ministeri Mikkonen Twitterissä: Korona voi levitä myös Suomen minkkitarhoihin

Ruokavirasto kertoi torstaina aloittavansa laajan minkkien koronatartuntoja selvittävän kartoituksen Pohjanmaan turkistarhoilla
Tanskassa aiotaan lopettaa kaikki minkit koronaviruksen leviämisen vuoksi. Lehtikuva/AFP

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) pitää vakavana, että Tanskassa koronavirus on levinnyt turkistarhoilla minkeistä ihmiseen. Hänen mukaansa on mahdollista, että koronavirus leviää myös Suomen minkkitarhoille.

"Emme voi sulkea pois mahdollisuutta, että koronavirus leviää myös kotimaisille tarhoille", hän kirjoitti Twitterissä perjantaina.

Ruokavirasto kertoi torstaina aloittavansa laajan minkkien koronatartuntoja selvittävän kartoituksen Pohjanmaan turkistarhoilla. Toistaiseksi suomalaisilla minkeillä ei ole todettu tartuntoja.

Koronaviruksen leviämisen vuoksi Tanskassa aiotaan lopettaa kaikki minkit maan turkistarhoilla. Mikkosen mukaan on vielä aikaista arvioida, miten Tanskan päätös vaikuttaa laajemmin alan tulevaisuuteen.

"Jos kokonainen elinkeino kokee ison muutoksen, on aiheellista tukea alalta luopumista sekä uudelleen kouluttautumista. Unohtamatta alueiden taloutta, joille toiminta on keskittynyt", hän toteaa tviitissään.

Ruokaviraston mukaan koronavirus tarttuu herkästi ihmisestä minkkeihin. Myös supikoira voi saada tartunnan. Eläimistä koronavirus voi puolestaan tarttua turkiseläinten kanssa tekemisissä oleviin ihmisiin ja levitä eteenpäin.

Viraston mukaan Tanskassa minkkitarhoilta on löytynyt muuntunut versio koronaviruksesta, joka on levinnyt minkeistä ihmisiin.

Mikkosen tviiteistä uutisoi aiemmin perjantaina Verkkouutiset.

Lue lisää:

Koronavirusta todettu jo kymmenellä ruotsalaisella minkkitarhalla

Turkistuottajien Tiura uskoo tanskalaisen minkkituotannon vielä palaavan – koronan vuoksi joudutaan tappamaan ainakin 15 miljoonaa eläintä

Tanskalainen tarhuri Martin Merrild menettää 14 000 minkkiä – eläimet saattavat päätyä biopolttoaineeksi

Lue lisää

Koronatilanne eurooppalaisilla turkistarhoilla kärjistyy – jo yli miljoona minkkiä jouduttu lopettamaan, Alankomaissa varauduttu jopa maan kaikkien minkkien teurastukseen

Alankomaissa koronatartuntoja kahdella uudella minkkitarhalla viikon sisään

Minkki on tartuttanut koronan jo ainakin kahteen ihmiseen Hollannissa

Koronavirus levinnyt turkistiloilla Tanskassa laajasti: kymmenien tilojen kaikki minkit lopetettava – Suomessa turkiseläimistä ei ole löytynyt koronaa