Kotimaa

THL: Koronavirusrokotteen on Suomessa saanut yli 78  000 ihmistä

Toistaiseksi suurin osa rokotetuista on työikäisiä, jotka työskentelevät esimerkiksi teho-osastoilla.
Tautitilanteessa on nähtävissä hyvin voimakasta alueellista vaihtelua. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Koronavirusrokotteen on Suomessa saanut nyt noin 78 300 ihmistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus) rokotteen on saanut hieman alle 20 200 ihmistä. Toiseksi eniten rokotteita on annettu Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä, missä rokotteen on saanut noin 8 600 ihmistä.

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen kertoi tiedotustilaisuudessa aiemmin tänään, että rokotustahti kiihtyy jatkuvasti.

Toistaiseksi suurin osa rokotetuista on työikäisiä, jotka työskentelevät esimerkiksi teho-osastoilla. Osassa kunnista on siirrytty ikääntyneiden ihmisten rokotuksiin, mikä on Puumalaisen mukaan se, johon tulisi pyrkiä mahdollisimman nopeasti.

Suomessa on raportoitu 399 uutta koronavirustartuntaa, kertoo THL. Aiemmin tiedotustilaisuudessa THL kertoi, että tänään raportoidaan noin 400 uutta tartuntaa.

THL:n ylilääkäri Puumalaisen mukaan tämänpäiväisessä luvussa on mukana viivettä viikonlopulta ja joitakin laajoja tartuntaryppäitä, jotka liittyvät esimerkiksi pääkaupunkiseudun työyhteisöihin.

"Testeihin hakeudutaan viikonloppuisin ja pyhäpäivinä harvemmin, arkena enemmän", Puumalainen sanoi.

Viimeisten kahden viikon aikana Suomessa on raportoitu 3 793 uutta tartuntaa, mikä on 468 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Viimeisen kuukauden aikana koronatartuntojen määrä on Puumalaisen mukaan pysynyt viikkotasolla hyvin samankaltaisena eikä tartuntojen määrä ole merkittävästi kasvanut tai vähentynyt.

Koronavirustartuntojen viimeisten kahden viikon ilmaantuvuusluku on nyt noin 65 tartuntatapausta sataatuhatta asukasta kohden. Edellisten kahden viikon aikana ilmaantuvuusluku oli noin 62.

Yhteensä koronavirustartuntoja on raportoitu Suomessa 41 565.

Puumalaisen mukaan Suomeen tulee ulkomailta nyt enemmän koronavirustapauksia kuin aiemmin syksyn aikana. Tartuntoja on havaittu niin suomalaisilla kuin ulkomaalaisilla maahantulijoilla.

Muuntovirustartuntoja 86, UM suosittelee välttämään kaikkea matkustamista Britanniaan, Irlantiin ja Etelä-Afrikkaan

Suomessa on todettu tähän mennessä 86 muuntuneen koronaviruksen tartuntaa, kertoi Puumalainen tiedotustilaisuudessa.

Tartunnoista 80 on Britannian virusmuunnosta ja kuusi Etelä-Afrikasta lähtöisin olevaa muunnosta. Tartunnat liittyvät pääosin matkustajiin ja heidän lähipiiriinsä.

Todettuihin tapauksiin liittyen noin 400 ihmistä on ollut karanteenissa. Tartunnoista on havaittu yksi laajempi tartuntaketju, joka kuitenkin Puumalaisen mukaan on kovalla työllä saatu jäljitettyä. Muuntovirukseen liittyy myös muutamia pienempiä tartuntaketjuja.

"Nyt on tiedossa kolme tapausta, joista ei ole tiedossa, mistä muuntunut virus on saatu. Näitä tutkitaan edelleen", Puumalainen kertoi.

Virusmuunnosten leviämistä Suomeen pyritään estämään tehostamalla rajatestauksia. Lisäksi omaehtoisen karanteenin pituutta on muutettu kymmenestä neljääntoista päivään.

Euroopan unioni suosittaa, että jäsenmaissa otetuista positiivisista koronavirusnäytteistä 5–10 prosenttia pystyttäisiin tyypittämään eli selvittämään, onko koronavirustartunnan aiheuttanut niin sanottu alkuperäinen vai jokin muuntunut virus. Puumalaisen mukaan Suomessa tähän pystytään jo nyt.

Muuntoviruksia on maailmalla nyt havaittu Britanniasta, Etelä-Afrikasta ja uutena Brasiliasta lähtöisin.

Ulkoministeriö suosittelee välttämään kaikkea matkustamista Britanniaan, Irlantiin ja Etelä-Afrikkaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksen mukaisesti. Tavoitteena on estää muuntuneen koronaviruksen leviämistä Suomeen.

Muiden maiden osalta ulkoministeriön matkustamista koskeva maailmanlaajuinen yleissuositus on välttää tarpeetonta matkustamista. Poikkeuksena tähän yleiseen suositukseen ovat maat, joiden osalta hallitus on poistanut maahantulon rajoitukset.

Etukäteen pelättyä joulun ja uudenvuoden juhlapyhien jälkeistä koronavirustartuntaryöppyä ei tämänhetkisten tietojen valossa tullut, kertoi sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki tiedotustilaisuudessa.

Suomessa epidemia ei Voipio-Pulkin mukaan tällä hetkellä kasva, mutta tilanteen ylläpitämiseksi rajoituksista on pidettävä kiinni. Voipio-Pulkin mukaan rajoituksia ei tule nyt keventää missään tapauksessa, jotta Suomen globaalisti hyvä tilanne saadaan pidettyä sellaisenaan.

"Positiivisten testien osuus kaikista testeistä on asettunut kahden prosentin pintaan. Teho-osastoilla tilanne on ollut hyvin vakaa", Voipio-Pulkki sanoi.

Koronavirustesteihin hakeudutaan Suomessa syksyä vähemmän, vaikka tautitapauksia on koko maassa. Tautitilanteessa on nähtävissä hyvin voimakasta alueellista vaihtelua, ja tilanteet alueilla vaihtelevat lähes viikoittain.

Epidemian leviämisvaiheessa on nyt viisi sairaanhoitopiiriä, jotka ovat Helsingin ja Uudenmaan (Hus), Kymenlaakson, Päijät-Hämeen, Kanta-Hämeen ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirit. Epidemian kiihtymisvaiheessa on 11 aluetta.

Koronavirustartuntojen suurin ilmaantuvuusluku viimeisten kahden viikon ajalta on Husin alueella, missä se on noin 109 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden. Hus on alueista ainoa, jossa ilmaantuvuusluku ylittää sadan tartuntatapauksen rajan.

Matalin ilmaantuvuusluku on Keski-Pohjanmaalla, jossa on raportoitu noin yhdeksän tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden viimeisten kahden viikon aikana.

Lue lisää

Miten kaikkien asukkaiden rokottaminen muutti hoivakodin arkea? "Heille on ollut aivan selvää, että rokotteet otetaan”

Katso kuinka moni kunnassasi on saanut rokotteen – nopeinta rokotustahti on maaseudun pienillä paikkakunnilla

Kansanedustajat tyrmäsivät yhtenä rintamana Ano Turtiaisen koronapuheet

THL: Suomessa 620 uutta koronavirustartuntaa, kahden viikon tartuntaluvut pompanneet lähes 2 300 tartunnalla