Kotimaa

Puolustusvoimat kielsi ohjeella piikki- ja sähköpantojen käytön koirakoulutuksessa lokakuussa 2007

Sallittuja kaulapantoja asiakirjan mukaan ovat tavallinen kaulapanta ja sileäpintainen tai sileäpintaisista silmukoista koostuva puolikuristava tai kuristava panta.
Kuvakaappaus Oikeutta eläimille -yhdistyksen julkistamalta videolta, jolla näkyy käytettävän väkivaltaisia menetelmiä suojelukoirien koulutuksessa Suomessa. LEHTIKUVA/HANDOUT

Piikki- ja sähköpantojen käyttö sotakoirien koulutuksessa on kielletty Puolustusvoimissa ohjeella vuodesta 2007 lähtien. STT on tutustunut Ilmoitus-nimiseen asiakirjaan, jossa kielletään kaikki pistovaikutukseen perustuvat ja sähköimpulsseja antavat pannat ja pyydetään välittämään tästä tieto jokaiselle koiranohjaajalle Puolustusvoimissa.

Oikeutta eläimille -järjestö kertoi torstaina Twitterissä saaneensa yhteydenottoja, joiden mukaan Puolustusvoimat käyttäisi koirakoulutuksessa väkivaltaisia menetelmiä ja välineitä. Järjestöllä ei ole ainakaan toistaiseksi ole ollut esittää todisteita väitteelleen.

Puolustusvoimat selvittää parhaillaan, mistä väitteessä on kyse ja onko jonkinlaista väkivaltaa koirien kohtelussa ollut. STT:n näkemän ohjeistuksen perusteella ainakaan harrastajatoiminnassa esiin tulleita piikki- ja sähköpantoja ei Puolustusvoimilla enää ole käytössä.

Sallittuja kaulapantoja asiakirjan mukaan ovat tavallinen kaulapanta ja sileäpintainen tai sileäpintaisista silmukoista koostuva puolikuristava tai kuristava panta. Lisäksi ohjeen mukaan on sallittua käyttää puolikuristavaa metallista pantaa, jonka sisäpuoli on varustettu enintään 8 millimetrisillä tylpillä ja sileäpintaisella tapeilla.

Puolustusvoimien tiedotuspäällikkö Max Arhippainen kuitenkin sanoo STT:lle, että tappipannoistakin olisi sittemmin luovuttu.

Puolustusvoimien sotakoiraosaston johtaja, yliluutnantti Petteri Halme sanoo, ettei ole itse havainnut työurallaan koirien kaltoinkohtelua Puolustusvoimien koulutuksessa.

"Jos sellaisia yksittäistapauksia havaitaan, ne selvitetään ja tutkitaan. Jos lakia ja annettuja ohjeita ei ole noudatettu, virkamies on virkavastuulla ja vastaa tekemisistään. Jos todetaan, että hän ei ole enää soveltuva koiran ohjaajaksi, otamme koiran pois ja ohjaajaura loppuu siihen."

Puolustusvoimilla on käytössään noin 130 sotakoiraa, jotka voivat olla huume- tai räjähdekoiria tai partiokoiria. Partiokoirien tehtäviin kuuluu suojelu, josta Puolustusvoimissa puhutaan voimankäyttönä. Muita partiokoirien tehtäviä ovat jäljestäminen ja henkilön etsintä.

Suojelukoulutuksessa maalimies tekee yksinkertaisia liikkeitä, ja koira saa purra maalimiestä. Koulutus aloitetaan jo nuorella koiralla patukkaleikeistä, ja koira opetetaan esimerkiksi puremaan purutyynyä.

"Meillä koulutuksen tulee tähdätä siihen, että koirasta tulee rohkea ja toimintakykyinen. Jos koulutus perustuu rankaisuun tai voimakkaaseen stressiin harjoitustilanteessa, koira ei opi", Halme sanoo.

Halmeen mukaan sotakoiria koulutetaan palkitsemalla esimerkiksi makupaloilla tai leikillä.

"Opetetaanpa koira puremaan maalimiestä tai istumaan, periaate on ihan sama. Makupalan sijaan suojelussa on maalimies, jonka kanssa koira haluaa kamppailla."

Koirilla on Halmeen mukaan suojelukoulutuksessa yllään leveä nahkainen kaulapanta ja tukevat valjaat. Koulutuksen kursseilla käydään läpi eläinsuojelulaki ja se, mikä on hyväksyttävää käsittelyä koirien kouluttamisessa.

"Kaikki tarpeeton kipu ja kärsimys on luonnollisesti kielletty", Halme sanoo.

Sotakoiria hyödynnetään niiden tarkan hajuaistin takia erityisesti ihmisten tai räjähdysaineiden etsinnässä. Voimankäyttöä vaativia tehtäviä ovat esimerkiksi kohteen suojaaminen tai henkilön kiinniotto.

Räjähde- ja huumausainekoirina käytetään erityisesti labradorinnoutajia, partiokoirina taas saksanpaimenkoiria ja belgianpaimenkoiria. Puolustusvoimat hankkii käyttöönsä tulevat koirat pääasiassa pentuina.

Koirakoulutuksen väkivaltaisuus nousi keskusteluun keskiviikkona, kun Yle uutisoi Oikeutta eläimille -järjestön kuvaamista salavideoista. Videoilla näkyy, kuinka koiria muun muassa potkitaan, lyödään päähän ja kuristetaan. Koirille myös käytetään sähköpantaa.

Videoissa ei kouluteta viranomaiskoiria, vaan materiaali koskee suojelukoiraharrastajia. Eilen Saksanpaimenkoiraliitto kertoi keskeyttävänsä suojelukoirakoulutuksen ja kehottavansa myös alajaostojaan pidättäytymään toistaiseksi koulutustoiminnasta.

Lue myös:

Saksanpaimenkoiraliiton suojelukoirakoulutus keskeytetään – OE: "Liitossa tiedetään hyvin, mitä kentillä tapahtuu ja miten eläimiä kohdellaan"

Oikeutta eläimille -yhdistys salakuvasi raakaa koirien käsittelyä suojeluharrastuksen parissa – Saksanpaimenkoiraliiton mukaan väkivalta ei kuulu koulutukseen

Lue lisää

Puolustusvoimat selvittää Oikeutta eläimille -järjestön väitettä sotakoirien kohtelusta koulutuksessa – järjestö tviittasi saaneensa vinkkejä koirien väkivaltaisesta kohtelusta

”Aikaa hukataan samankaltaiseen väittelyyn kuin viime keväänä maskien hyödyistä” – Tullin kouluttamat koronakoirat jäivät pois hallituksen keinovalikoimasta, kokoomusedustajat kummeksuvat

Ovatko tässä vuoden hellyttävimmät arvonimen saajat? Vinha, Massi, Kärppä, Unto ja Muggy valittiin Vuoden virkakoiriksi

Itä- ja Pohjois-Suomessa eniten tukea turkiseläinten kasvatuksen jatkamiselle nykymuodossaan