Kotimaa

Lähiopetuksessa kouluruuan tulee olla täysipainoinen, mutta etäopetuksessa ei, ohjeistaa opetushallitus – "Pitkämatkaisimpien aterioiden saanti pitää suunnitella"

Aterian vaihtoehtona voi olla etäopetuksessa ruokatarvikekassi, mutta huoltajien pitää suostua siihen.
Kari Salonen
Opetuksen järjestäjä eli useimmiten kunnan opetustoimi päättää, kuinka ateria käytännössä jaetaan.

Opetushallitus on päivittänyt koronaohjeensa opetuksen järjestäjille tammikuussa.

Kouluruokailusta sanotaan, että opetuksen järjestäjällä on velvollisuus tarjota oppilaille maksuton ateria myös poikkeuksellisten järjestelyjen aikana, sekä lähi- että etäopetuksessa. Oikeus koskee myös karanteenissa tai eristyksessä olevia sekä niitä, joiden perheenjäsen kuuluu riskiryhmään.

Opetuksen järjestäjä eli useimmiten kunnan opetustoimi päättää, kuinka ateria käytännössä jaetaan. Jaossa pitää varmistaa hyvä hygienia, tiedottaminen ja järjestelyt niin, että kaikki voivat käyttää ateriaetuutta. Aterian toimittamista kotiin ei edellytetä.

”Opetuksen järjestäjien tulisi esimerkiksi suunnitella, miten pitkämatkaisimmat oppilaat saavat ateriat. Kouluruoka on järjestettävä niin, että ruokailu tai ruuan noutaminen on mahdollista koulupäivän aikana, eivätkä matkat aterian noutamiseen muodostu liian pitkiksi ja haastavaksi”, Opetushallitus linjaa.

Lähiopetuksessa aterian tulee olla täysipainoinen, mutta etäopetuksessa ei, koska tuoretuotteiden tarjoaminen turvallisesti voi olla Opetushallituksen mukaan haastavaa.

Etäopetuksessa vaihtoehtona aterian tarjoamiselle voi olla ruokatarvikekassi, mikäli huoltajat suostuvat siihen.

Maksuton ateria ei sen sijaan voi olla rahallinen avustus eikä sen antamiselle voida asettaa tarveharkintaa.

Lue myös:

"Järjestelyt ovat massiivisia" – lounaskassit ja porrastettu ruokailu palaavat yläkoulujen arkeen suuressa osassa Suomea

Lue lisää

Huittisissa etäkoululaiset hakevat ruokansa lämpölaatikosta, eikä nimiä kysellä – "Homma toimii"

Näin etäkoulujen lounaat vaihtelevat eri puolilla Suomea – MT:n lukijoiden raporteissa laajin kattaus löytyy kymenlaaksolaisesta pikku kunnasta: "Mielestäni ihan hyvä setti"

Kommentti: Tältä näyttää etäkoululaisen lounas Keravalla – kaupunki siirtyi viikoittaiseen ateriajakeluun ja valmisruokaan

Yle: Kouluruokailun hinnassa isot erot – pikkukunnassa kallein