Kotimaa

Veikkaus: Lähes 30 000 asiakasta asettanut itselleen automaateilla tai verkossa pelaamisen eston

Kaikkiaan Veikkauksella on noin kaksi miljoonaa rekisteröitynyttä asiakasta.
Vesa Moilanen
Tällä haavaa vain noin kymmenen prosenttia peliautomaateista on koronan takia käytössä.

Rahapeliyhtiö Veikkaus kertoo, että lähes 30  000 ihmistä on asettanut eston pelata automaateilla tai verkossa. Yhtiön mukaan tavoitteena on, että kaikki pelit edellyttävät tunnistautumista vuoden 2023 loppuun mennessä.

Osa on asettanut itselleen eston sekä nettiin että fyysisiin peliautomaatteihin. Estot ovat toistaiseksi voimassa olevia tai lyhyempiaikaisia.

Tämän vuoden aikana tavoitteena on myös ottaa käytäntöön fyysisessä automaattipelaamisessa samat tappiorajat, jotka ovat voimassa jo nyt netin nopearytmisissä peleissä.

"Haluamme rakentaa sellaista rahapelaamisen ympäristöä, jossa kannetaan vastuuta myös heistä, joilla on riski ajautua pelaamisen kanssa vaikeuksiin", kertoo Veikkauksen vastuullisuusjohtaja Jarmo Kumpulainen tiedotteessa.

Hänen mukaansa pakollisen tunnistautumisen kautta siihen on avautunut paljon uudenlaisia mahdollisuuksia.

"Veikkauksen työ turvallisemman pelaamisen eteen jatkuu, ja suunnittelemme koko ajan lisää erilaisia asiakkaidemme pelaamisen hallintaa helpottavia ratkaisuja."

Kumpulainen kertoo Veikkauksen havainneen, että automaattipelaamisen estäminen on yleistynyt mahdollisuuksien kehittyessä. Kattavasti asiaa voidaan kuitenkin analysoida vasta koronan aiheuttamien poikkeusolojen jälkeen. Nyt vain noin kymmenen prosenttia peliautomaateista on koronan takia käytössä.

Kaikkiaan Veikkauksella on noin kaksi miljoonaa rekisteröitynyttä asiakasta.

Pakollinen tunnistautuminen helpottaa myös ikärajavalvontaa ja on erittäin tärkeä työkalu valvonnan onnistumisessa myös Veikkauksen kumppaneille.

Päivittäistavarakauppa ry:n johtaja Ilkka Nieminen kertoo, että ikärajavalvonta toimii luotettavasti. Veikkauksen peliautomaattien osalta kaupan henkilökunnan työtä helpottaa siirtyminen tunnistettuna pelaamiseen.

"Pidämme erinomaisena, että tunnistautuneena pelaaminen antaa teknisiä ratkaisuja ehkäistä myös ongelmapelaamista tehokkaasti", Nieminen painottaa.

Veikkausta on aiemmin syytetty muun muassa liian aggressiivisesta markkinoinnista. Yhtiön mukaan markkinointiviestinnän vastuullisuusperiaatteet on nyt päivitetty.

Veikkaus kertoo tehneensä viime vuonna lukuisia vastuullisuustekoja. Esimerkiksi peliautomaattien määrää kaupoissa, kioskeissa, ravintoloissa ja liikenneasemilla vähennettiin 40 prosenttia 18  500:sta 10  500:aan.

Myös peliautomaattien määrä yhdessä myyntipaikassa rajoitettiin enintään 15:stä korkeintaan neljään. Peliautomaatit ovat olleet pakollisen tunnistautumisen piirissä tammikuusta lähtien.

Lue lisää

Puolet Veikkauksen peleihin käytetyistä rahoista tulee seitsemältä prosentilta pelaajista – tunnistautuneena pelaa tällä hetkellä 80 prosenttia pelaajista

Veikkauksen pelikoneisiin tappiorajat syyskuun alusta – vuorokaudessa saa yhä pelata 500 euron ja kuukaudessa 2 000 euron edestä

Uuden tutkimuksen rahoitus pienenemässä ensi vuonna noin 50 miljoonalla

HS: Kokoomuksen Mykkänen esittää järjestöjen rahoituksen ja Veikkaustuottojen yhteyden katkaisemista