Kotimaa

Paikallislehti taisteli eturintamassa puukoulun puolesta – ”Vaikutus ei olisi ollut sama, jos Helsingin Sanomat tai Turun Sanomat olisi puuttunut asiaan.

Toimittaja Harri Suomalainen epäili konsultin tekemiä laskelmia. Hän paljasti jutussaan, että uusissa puukouluissa on alitettu betonirakentamisen kustannukset.
Kari Salonen
Paikallislehden kokenut toimittaja Harri Suomalainen paljasti artikkelissaan, että puukoulun kustannukset ovat todellisuudessa betonikoulua alemmat.

Paikallislehti Vakka-Suomen Sanomilla oli merkittävä rooli siinä, että Vehmaan yhtenäiskoulu rakennettiin puusta.

Vehmaan kunta palkkasi kouluhankkeeseen konsultiksi Insinööritoimisto Töykkälä Oy:n Nousiaisista. Rakennuttajakonsultti ajoi voimakkaasti betonikoulua läpi osaurakkana.

Paikallislehden toimittaja Harri Suomalainen epäili konsultin tekemiä laskelmia. Hän paljasti jutussaan, että uusissa puukouluissa on alitettu betonirakentamisen kustannukset.

”Tein normaalia toimittajan työtä. Kaivoin esiin äsken rakennettujen puukoulujen kustannusarviot. Toteutuneet kustannukset olivat paljon alemmat kuin konsultin tekemät laskelmat”, Suomalainen sanoo.

Kolmesti viikossa ilmestyvän Vakka-Suomen Sanomien yleisönosastolla käytiin vilkasta keskustelua koulun rakentamisesta. Maaseudun Tulevaisuuden entinen päätoimittaja ja kesävehmaalainen Lauri Kontro otti myös kantaa puukoulun puolesta.

Kontron mielestä Vakka-Suomen Sanomat vaikutti ratkaisevasti siihen, että puukouluhankkeesta tuli paikallinen poliittinen kysymys Vehmaalla.

”Vaikutus ei olisi ollut sama, jos esimerkiksi Helsingin Sanomat tai Turun Sanomat olisi puuttunut asiaan. Paikallislehti on tavattoman tärkeä vaikuttaja paikallisesti. Vakka-Suomen Sanomat on vielä hyvin vahva omalla levikkialueellaan”, Kontro painottaa.

Vehmaan kunnanhallituksen puheenjohtaja Anna Ekström (kesk.) antaa myös kiitosta paikallislehdelle, joka oli hyvin kartalla koulun valmistelu- ja suunnitteluvaiheessa.

”Vakka-Suomen Sanomat on raportoitunut ja tehnyt juttuja aktiivisesti kouluaiheesta. Kuntalaisia on pidetty ajan tasalla”, Ekström sanoo.

”Sehän on aina totta, mitä lehdessä sanotaan, on kyse sitten Maaseudun Tulevaisuudesta, Helsingin Sanomista tai Vakka-Suomen Sanomista”, Vehmaan kunnanjohtaja Ari Koskinen virnistää.

Monien varsinaissuomalaisten rakastama ja vihaama toimittaja Harri Suomalainen jää eläkkeelle maaliskuun alussa. Hänen mielestään paikallislehden kuuluu olla sekä luettu että vihattu, piikkinä päättäjien lihassa.

”Puukoulu-asiassa lehti ja kunta tekivät hyvää yhteistyötä. Vehmaalla oli aika vahva kansalaistahto, että tänne rakennetaan puukoulu. Mutta liikunta­hallia minä vastustin, koska kunnan velkataakka on hurja.”

Lue lisää:

Vehmaalla selätettiin suunnitelma betonikoulusta ja nyt rakenteilla on komea puukoulu

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kalkkunankasvattamon lämpökeskuksessa tulipalo Vehmaalla – Noin 300 kalkkunaa menehtyi

Vehmaalla selätettiin suunnitelma betonikoulusta ja nyt rakenteilla on komea puukoulu

Runsaasta peurakannasta on tullut riesa: "Pelti kolisee viikoittain"