Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Joulupukin pajassa asuu pieni hiiri, joka on suuri joulun ystävä – muusikko Olga Wilhelmiina kirjoitti audiosarjaan palan lapsuuttaan

Muusikko Olga Wilhelmiina kirjoitti Pikkuhiiren Kuumaan linjaan palan lapsuuttaan. Hän toivoo kuulijoiden tulevan sarjasta lämpimälle ja iloiselle mielelle.
Audiodraamassa seurataan touhukkaan ja hyväntahtoisen Pikkuhiiren jouluvalmisteluja ja kommelluksia jouluaattoa edeltävinä päivinä.
Audiodraamassa seurataan touhukkaan ja hyväntahtoisen Pikkuhiiren jouluvalmisteluja ja kommelluksia jouluaattoa edeltävinä päivinä. Kuva: Yle

Joulupukin pajassa, omassa pesäkolossaan asuu pieni hiiri.

”Pikkuhiiri on suuri joulun ystävä”, kertoo jyväskyläläistynyt musiikkikasvattaja, muusikko, pianisti ja laulaja-lauluntekijä Vilhelmiina Luokkanen, taiteilijanimeltään Olga Wilhelmiina.

Hän on käsikirjoittanut Pikkuhiiren Kuuma linja -audiosarjan, jonka seitsemän jaksoa julkaistiin Yle Areenassa tänään perjantaina.

Sarja tuo Joulupukin Kuumasta linjasta tutun ympäristön osaksi joulun odotusta.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Audiodraamassa seurataan touhukkaan ja hyväntahtoisen Pikkuhiiren jouluvalmisteluja, odottamattomia kohtaamisia ja kommelluksia jouluaattoa edeltävinä päivinä.

”Pikkuhiiri odottaa joulua tosi kovasti ja keksii kaikenlaista hauskaa puuhaa. Pikkuhiirelle jokainen päivä on mahdollisuus seikkailuun”, Luokkanen kertoo.

Jokaisessa Pikkuhiiren Kuuman linjan jaksossa kuullaan yksi joululaulu, joka teemaltaan liittyy jakson tapahtumiin.

Kuusi lauluista on Luokkasen käsialaa. Seitsemäs edustaa tutumpaa joulumusiikkia.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Pikkuhiiren äänen takana on Ringa Aflatuni ja lukija on Jaakko Väisänen.

Peruskoulun musiikinopettajana työskentelevä Vilhelmiina Luokkanen on myös Joulupukin Kuuman linjan vakiokalustoa. Pianistitontun säestystehtävä on jatkunut katkeamatta jo vuodesta 1998 asti.
Peruskoulun musiikinopettajana työskentelevä Vilhelmiina Luokkanen on myös Joulupukin Kuuman linjan vakiokalustoa. Pianistitontun säestystehtävä on jatkunut katkeamatta jo vuodesta 1998 asti.  Kuva: Yle/Jussi Pennanen

Luokkanen on kirjoittanut Pikkuhiiren Kuumaan linjaan palan lapsuuttaan.

Pikkuhiiren hahmo on syntynyt jo 1980-luvun puolivälissä, kun Luokkasen isä alkoi kertoa lapsilleen Pikkuhiiri-iltasatuja.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Tarina eteni aina samalla tavalla. Hiiri oli surullinen, sillä sen lempijuusto oli loppunut tai kadonnut jonnekin. Lopussa kaikki kääntyi parhain päin, ja Pikkuhiiri sai juustonsa. Isän tarinoissa juusto oli aina Oltermannia”, kertoo Luokkanen.

Hän kirjoitti ensimmäisen oman Pikkuhiiri-tarinansa viidennellä luokalla. Vesiväreillä kuvitettu, kaunolla kirjoitettu ja vihreällä satiininauhalla sidottu ”Pikkuhiiren joulu” -kirjanen on Luokkasella edelleen tallessa.

Peruskoulun musiikinopettajana työskentelevä Luokkanen on myös Joulupukin Kuuman linjan vakiokalustoa. Pianistitontun säestystehtävä on jatkunut katkeamatta jo vuodesta 1998 asti.

Vuosien saatossa lasten laulut joulupukille sekä pianolla soitettu jouluinen taustamusiikki ovat muodostuneet ohjelman tunnistettavaksi ääniraidaksi.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Pikkuhiirtä ei ole nähty Joulupukin Kuumassa linjassa, mutta hiirestä kertova Pikkuhiiren toive -laulu kuultiin lähetyksessä jouluaattona 2018.

Ajatus audiosarjasta syntyi, kun Luokkanen kirjoitti joululaulujensa ympärille tarinallisen lastenkonsertin.

”Tämä konsertti esitettiin yhden kerran viime jouluna. Asiat etenivät lopulta muutaman mutkan kautta niin, että audiosarja sai alkunsa.”

Vaikka Pikkuhiiren Kuuma linja on lastensarja, Luokkanen kertoo sen sopivan ihan kaiken ikäisille joulun ystäville. Hän toivoo kuulijoiden tulevan sarjasta lämpimälle ja iloiselle mielelle.

Joulupukin Kuuma linja tuo lasten jouluilon vuosittain lähes 600 000 katsojalle, Yle kertoo sivuillaan.
Joulupukin Kuuma linja tuo lasten jouluilon vuosittain lähes 600 000 katsojalle, Yle kertoo sivuillaan. Kuva: Yle / Jussi Pennanen

Perinteinen Joulupukin Kuuma linja puolestaan aukeaa jouluaattoaamuna kello 8. Siinä pukki tonttuapulaisineen ottaa vastaan lasten puheluita suorassa lähetyksessä.

Joulutervehdyksiä ohjelmaan voi lähettää jo aiemmin joulukuussa.

Ensimmäinen Joulupukin Kuuma linja esitettiin jouluaattona 1991. Silloin ensimmäisen puhelun soitti Marja Kemistä. Hän kertoi, olleensa kiltti ja reipas ja raportoi, että Kemissä on aika paljon lunta ja 10 astetta pakkasta.

Ohjelma tuo lasten jouluilon vuosittain lähes 600 000 katsojalle, Yle kertoo sivuillaan.

Pikkuhiiren Kuuma linja Yle Areena

Joulupukin Kuuma Linja Yle TV2 jouluaattona klo 8