Sadonkorjuujuhlan tuoreet maut
Saksi käyttöön viimeiset basilikat ja muut hallanarat yrtit. Silppua ne maustamaan possun lihaa, kasviksia, sieniä ja tuoresalaattia.
Porkkanat ovat nyt maukkaita ja meheviä. Napostellaan niitä sellaisenaan, keitetään lisäkkeeksi, kypsennetään uunissa.
Lopuksi paistetaan vielä täyteläinen porkkanakakku kahvipöytään. Porkkanan kuorelle riittää pesu ja rapsutus ennen kypsennystä tai raastamista.
5–6 annosta
3–4 (700 g) punajuurta
pala (100 g) juuriselleriä
2 punasipulia
3–4 valkosipulinkynttä
1 1/2 l kasvislientä
1 rkl balsamietikkaa
1/2 tl mustapippurirouhetta
oksa tuoretta rosmariinia
Pinnalle
ranskankermaa
lehtipersiljaa
Paloittele kasvikset ja lisää kiehuvaan kasvisliemeen. Lisää etikkaa punajuuren värin säilyttämiseksi. Laita myös rosmariinin oksa mukaan, samoin pippuri. Anna kiehua miedolla lämmöllä kannen alla kypsäksi.
Ota rosmariini pois. Soseuta keitto sauvasekoittimella, kunnes se on samettisen pehmeää. Kuumenna. Laita lautasella keittoannoksen päälle ruokalusikallinen ranskankermaa.
2 kpl
5 dl piimää
50 g hiivaa
1 dl puolukkasurvosta
2 tl suolaa
2 dl siirappia
3 dl ruisjauhoja
2 dl mämmi- ja leipämaltaita
1 dl kauralesettä
noin 5 dl hiivaleipäjauhoja
50 g voita
Voiteluun
1/2 dl vettä
1/2 dl siirappia
Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimä- ja puolukkasurvosseokseen. Lisää suola ja siirappi.
Lisää jauhot ja maltaat. Alusta lopuksi pehmeä voi taikinaan. Kohota taikina. Leivo taikinasta kaksi vuokaleipää. Kohota ja paista 175 asteessa noin 45 minuuttia. Voitele lämpiminä siirappivedellä.
5–6 annosta
kilo possun ulkofileetä
1 tl suolaa
Chermoula
1 dl oliiviöljyä
4 rkl tuoretta korianterisilppua
2 rkl persiljasilppua
1 tl raastettua sitruunankuorta
2 rkl sitruunamehua
2 murskattua valkosipulinkynttä
1 pieni punainen chili
1 tl jeeraa
1 tl paprikaa
Hienonna valkosipuli sekä chili, josta on poistettu siemenet. Sekoita kaikki mausteet oliiviöljyyn. Ota liha jääkaapista huoneenlämpöön vähintään tunti ennen paistamista. Kuumenna uuni 150 asteeseen. Paras lopputulos tulee, kun paistolämpötila on alhaisempi ja kypsennysaika pidempi.
Paista filee ensin paistinpannulla. Levitä mausteseos pinnalle. Nosta filee paistopussissa uuniin tai paista uunivuoassa sellaisenaan. Paina paistolämpömittari fileen keskiosaan. Paista 150 asteessa noin tunnin verran. Jos pinta saa liikaa väriä, voit peittää sen foliolla. Filee on kypsä ja mehevä, kun paistolämpömittari näyttää 75 astetta. Anna vetäytyä hetki ja viipaloi.
Kuorrutusvaihtoehtoja
Tapenade
100 g kivettömiä, mustia oliiveja
1 rkl kapriksia
2 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
1 tl sitruunamehua
1/4 tl mustapippurirouhetta
(pieni valkosipulinkynsi)
Pane oliivit, kaprikset, öljy ja sitruunamehu tehosekoittimeen tai hierrä morttelissa tahnaksi. Mausta mustapippurilla ja halutessasi valkosipulilla.
Persiljapesto
1/2 dl (30 g) pinjan- tai
auringonkukansiemeniä
1/2 dl persiljaa tai lehtipersiljaa
1 pieni valkosipulinkynsi
1/2–1 dl ranskankermaa
1 dl mustaleimaemmentalraastetta
1 rkl karkeaa sinappia
1/2 tl sokeria
1/4 tl mustapippurirouhetta
Rouhi siemenet. Hienonna persilja ja valkosipuli. Yhdistä aineet ja sekoita tasaiseksi tahnaksi.
6–8 annosta
1 kg porkkanoita
1 kg perunoita
50 g voita
2–3 sipulia
1 rkl tuoretta oreganoa
1 tl sitruunapippuria
1/2 tl suolaa
Pese hyvin porkkanat ja perunat. Lohko kuorineen ja ryöppää kiehuvassa vedessä nopeasti (noin neljä minuuttia). Kaada vesi pois ja lisää joukkoon voi nokareina. Kuori ja lohko sipulit. Lisää sipuli ja mausteet muiden kasvisten joukkoon. Sekoita. Kaada uunivuokaan ja kypsennä 175 asteessa noin puoli tuntia.
6 annosta
2 prk luumu-kanelirahkaa
1/2 dl sokeria
1/2 rkl sitruunamehua
1 tl vaniljasokeria
1–2 dl puolukoita
2 dl kuohukermaa
Koristeluun
kokonaisia puolukoita ja
tuoreita luumuja
Sekoita rahkan joukkoon sokerit ja puolukat. Lisää vaahdotettu kerma. Koristele annokset kokonaisilla puolukoilla ja tuoreista luumuista leikatuilla suikaleilla.
Anneli Pessala
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
