Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Nautinnollisia mansikkahetkiä

    Kokoa mansikkamisu juuri ennen tarjoilua, jotta marengit säilyvä rapeina. Jaana Kankaanpää
    Kokoa mansikkamisu juuri ennen tarjoilua, jotta marengit säilyvä rapeina. Jaana Kankaanpää Kuva: Viestilehtien arkisto

    Mansikoiden maku on hyvin aromaattinen ja se vaihtelee makeasta hapokkaaseen.

    Kasta happoinen mansikka sulatettuun, tummaan suklaaseen, kun haluat oikein herkutella. Myös kotitekoiset jugurttijäätelöt saavat pinnalleen suklaisen kuorrutteen.

    Vaikka mansikat ovat vielä kypsymässä, raparperi on kasvanut viileydestä huolimatta rehevästi. Sitä on syöty piirakkana ja kiisselinä ihan kyllästymiseen asti. On aika säilöä sitäkin.

    Mansikoiden kanssa raparperista tulee mainiota hilloa ja mehua.

    6–8 annosta

    1 pak (175 g) kaurakeksejä

    noin 1/2 dl maitoa

    1 tl vaniljasokeria

    5 dl mansikoita

    1 prk (2,5 dl) mansikkakermaa

    1 dl turkkilaista jugurttia

    pieniä marenkeja

    sitruunamelissan lehtiä

    Paloittele keksit ja levitä vuokaan (halkaisija noin 22 cm). Kostuta vaniljasokerilla maustetulla maidolla. Pohjaan saa jäädä kuivia kohtia.

    Paloittele puolet mansikoita. Jos ne ovat kovin hapokkaita, niin ripota hiukan sokeria pinnalle. Levitä mansikanpalat pohjalle.

    Vaahdota kerma ja vatkaa joukkoon jogurtti. Pursota tai levitä vaahto marjojen päälle. Koristele lopuilla mansikoilla, marengilla ja sitruunamelissan lehdillä.

    Tarjoa jälkiruokana tai kahvin kanssa melko pian kokoamisen jälkeen.

    Vinkki: Kostuta keksimurut vahvalla, sokerilla maustetulla kahvijuomalla.

    16 annosta

    Pohja

    5 munaa

    2 1/2 dl sokeria

    2 1/2 dl vehnäjauhoja

    1/2 dl perunajauhoja

    2 tl leivinjauhetta

    Kostutus

    1 1/2 dl maitoa

    2 tl vaniljasokeria

    Mansikkatäyte

    3 dl mansikoita

    2 1/2 dl mansikkahilloa

    Vaniljatäyte

    1 prk (3,3 dl) kuohukermaa

    2 prk (à 200 g) vaniljarahkaa

    (sokeria)

    Koristeluun

    5 dl mansikoita

    sitruunamelissan lehtiä

    Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi vaahtoon. Sekoita varoen tasaiseksi.

    Kaada voideltuun ja korppujauhotettuun kolmen litran vuokaan (pinnoitettua vuokaa ei tarvitse korppujauhottaa).

    Paista kakkua noin 40 minuuttia 175 asteessa. Mikäli käytät pinnoitettua vuokaa, laske lämpötila 15 min jälkeen 160 asteeseen.

    Pohja on kypsä, kun reunat ovat vähän irronneet ja taikinaa ei tartu cocktailtikkuun. Kumoa kakkupohja vähän jäähtyneenä.

    Paloittele mansikat. Sekoita ne hilloon.

    Vaahdota kerma. Lisää kermavaahtoon rahka ja halutessasi hiukan sokeria.

    Jaa kakku kolmeen osaan. Kostuta pohjia sitä mukaa kun täytät. Levitä vajaa 1/4 vaniljatäytteestä ja puolet mansikkatäytteestä kostutetulle pohjalle. Täytä samoin toinen kerros. Kostuta kakun kansilevy sisäpuolelta. Aseta se kakun päälle.

    Päällystä kakku lopulla vaniljatäytteellä. Koristele viipaloiduilla mansikoilla ja sitruunamelissalla.

    6 annosta

    5 dl (250 g) mansikoita

    2–3 rkl sokeria

    1–2 rkl tuoretta minttua

    1 prk (2,5 dl) mansikkakermaa

    1 prk (200 g) sitruunarahkaa

    Koristeeksi

    6 suklaakeksiä

    Viipaloi mansikat. Sekoita sokeri ja hienonnettu minttu mansikkaviipaleiden kanssa. Anna maustua hetki.

    Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää sitruunarahka. Lusikoi annoslaseihin kerroksittain rahkaseosta ja mansikoita. Koristele kekseillä. Tarjoa kylmänä.

    3–4 annosta

    2 pak (à 125 g) mozzarella-

    palloja

    noin 5 dl mansikoita

    Marinadi

    kourallinen basilikanlehtiä

    1/2 tl suolaa

    1/4 tl mustapippurirouhetta

    1/2 dl oliiviöljyä

    1 rkl vaaleaa balsamicoa

    Leikkaa basilikanlehdet suikaleiksi. Sekoita marinadin ainekset.

    Laita mozzarellapallot ja mansikat kannellisiin lasipurkkeihin. Jaa marinadi tölkkeihin, laita kansi kiinni ja kääntele. Anna maustua kylmässä.

    4–5 annosta

    1 ruukku jääsalaattia

    1 sipuli varsineen

    1 pak (300 g) kotijuustoa

    mustapippuria, suolaa

    pala (400 g) vesimelonia

    100 g ohuen ohutta kinkkua

    1/2 l mansikoita

    Jugurttikastike

    2 dl turkkilaista jugurttia

    1/2 rkl sokeria

    1 tl suolaa

    1/2 tl mustapippuria

    3–4 basilikan oksaa suikaleina

    Huuhtele ja kuivaa salaatti. Revi se vadille. Levitä päälle hienonnettu sipuli ja viipaloitu kotijuusto. Jauha myllystä juustopaloille hiukan mustapippuria ja ripaus suolaa.

    Kuori ja kuutioi meloni. Lisää melonikuutiot ja mansikat viipaleina salaatin päälle. Leikkaa kinkkuviipaleet puoliksi ja pyöräytä ruusukkeiksi salaatin joukkoon.

    Sekoita kastikkeen aineet ja tarjoa kastike erikseen.

    8–10 annosta

    5 dl mansikoita (3 dl) soseena

    1 dl sokeria

    1 rkl vaniljasokeria

    1 dl kuohukermaa

    1 kg maustamatonta jugurttia

    Pinnalle

    100 g taloussuklaata

    1 dl kuohukermaa

    kookoslastuja

    2 pakastemansikkaa rouhittuna

    2 rkl pistaasipähkinärouhetta

    Vaahdota kerma, lisää sokerit, jugurtti ja mansikkasose. Jaa seos pakastuksen kestäviin pieniin astioihin. Kertakäyttömukit ja tyhjät jugurttipurkit ovat sopivia annoskuppeja.

    Anna jäätyä muutama tunti ja työnnä pikkulusikka pystyyn puolijäiseen seokseen.

    Sulata suklaa kattilassa ja lisää kerma. Sekoita tasaiseksi. Vuole pakastemansikoista rouhetta. Leikkaa annoskuppien sivut auki. Valuta päälle suklaasulaa ja ripottele pinnalle kookoslastuja, mansikka- ja pistaasirouhetta. Nauti jäätelöt saman tien.

    1 l (450 g) raparperin paloja

    1 l (500 g) kypsiä mansikoita

    1 l vettä

    5–6 dl (noin 500 g) sokeria/litra mehua

    Laita kiehuvaan veteen raparperi ja mansikat. Hauduta kannen alla sekoittamatta noin 15 minuuttia. Seosta ei kannata sekoittaa, jotta raparperi ei hajoa.

    Valuta kirkas mehu tiheän siivilän läpi toiseen astiaan. Laita siivilään harsokangas, jos siinä on isot reiät. Mittaa mehu takaisin kattilaan ja lisää tarpeellinen määrä sokeria. Kiehauta ja kuori vaahto pinnalta. Pullota puhtaisiin, kuumiin pulloihin.

    Soseuta tähteeksi jäänyt massa ja sokeroi. Käytä piiraan täytteeksi tai keitä kiisseliksi.

    1 l (450 g) raparperipaloja

    1 l (500 g) pieniä mansikoita

    1/2 vaniljatankoa

    1/4 dl vettä

    n. 2 dl hillosokeria

    Laita raparperipalat ja vesi kattilaan. Sekoita kuumennuksen ajan, ettei seos pala pohjaan. Lisää mansikat ja pitkittäin halkaistu vaniljatangon puolikas.

    Keitä miedolla lämmöllä edelleen sekoitellen, kunnes raparperit ovat pehmenneet. Lisää hillosokeri ja keitä pari minuuttia. Ota vaniljatanko pois.

    Purkita lämpimänä puhtaisiin purkkeihin.

    Anneli Pessala

    Avaa artikkelin PDF