
Video: Sikafarmari Lauri Kurtelius laittaa kinkun yöksi leivinuuniin
Sonkajärveläinen sikatilan isäntä valmistaa joulukinkun leivinuunissa itse 15. kertaa.Sonkajärveläinen sikafarmari Lauri Kurtelius paistaa joulukinkun perinteiseen tapaan leivinuunissa.
Seitsemän kilon kinkku paistuu vuonna 1973 muuratussa leivinuunissa. Lauri Kurtelius ja leivinuuni ovat samaa ikäluokkaa.
Harvanmäen tilalla on kasvatettu possuja yhtäjaksoisesti vuodesta 1946 lähtien. Itse tuotettu ja leivinuunilla paistettu kinkku on Kurteliukselle joulupöydän ehdoton kunkku.
Ilta on koittanut ja leivinuuni on lämmennyt sopivasti 200 asteeseen. Sikatilan isäntä esilämmitti kinkkua koko päivän uunin päällä vuoassa.
Lauri Kurtelius kaataa paistoastian pohjalle hiukan vettä, jotta liha saa väriä. Sitten hän laittaa kinkun leivinuuniin.
”Kinkku unohdetaan sinne yöksi, koska leivinuuni antaa niin lempeän lämmön. Lähdetään nukkumaan ja aamulla herätään hyvään kinkun tuoksuun”, Kurtelius sanoo.
Tämä on videosarjan toinen osa. Seuraavassa osassa maistetaan jo valmista kinkkua.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat









