Iso kinkku joulupöydässä on enää poikkeus – alle kolmikiloiset kinkut ovat yhä suosituimpia ja kalkkunan valitsee jo 15 prosenttia
Ison yli 7-kiloisen kinkun ostaa enää harvempi kuin joka kymmenes talous.
Jouluhalko on vaihtoehto perinteiselle kinkulle: kyseessä ei ole kinkku vaan nahallinen harmaasuolattu ulkofilee. Kuva: HKScanHKScanin teettämän tutkimuksen mukaan kinkku on edelleen tärkein jouluruoka eikä sen suosiossa ole laskua. 73 prosenttia jouluruokakyselyyn vastanneista kertoo syövänsä jouluna kinkkua.
Suosituin joulukinkku on alle kolmikiloinen ja alle viisikiloisia kinkkuja myydään noin 60 prosenttia kaikista kinkuista. Kinkun rinnalle ovat nousseet erilaiset kalat, mäti ja äyriäiset ja kalkkunankin suosio on nousussa: sitä syö noin 15 prosenttia perheistä.
Entistä harvemmassa joulupöydässä tarjotaan rosollia, joululimppua, pipareita ja torttuja.
Lipeäkalaa syö jouluna enää noin 3 prosenttia suomalaisista.
Joulukinkkujen sesonki on markkinointijohtaja Mikko Järvisen mukaan jo pienesti alkanut, mutta varsinainen lähtölaukaus ammutaan pyhäinpäivänä marraskuun alussa. Tosin kinkut tulevat kauppoihin jo sitä ennen, 25. lokakuuta.
HKScanin tämän vuoden uutuus on viljaporsaasta tehty jouluhalko, jonka voi kypsentää pakkauksessaan. Harmaasuolattu ulkofileestä tehty lihapala on uunivalmis, vain etiketti täytyy poistaa ennen paistamista.
Järvisen mukaan jouluhalko on kinkkutrendien unelmamatch, sillä se painaa alle kaksi kiloa ja kypsyy parissa tunnissa.
Lue myös:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
