Muista valmistella joulukinkku ajoissa – sulatus voi kestää päiviä
Pakastettu kinkku kannattaa ottaa hyvissä ajoin sulamaan.
Myös jäisen kinkun voi paistaa, mutta valmiiksi sulatettu kinkku vie vähemmän aikaa. Kuva: Jaana KankaanpääKinkun paistamiseen liittyy monilla erilaisia traditioita ja itse paistaminen voi olla yhtä tärkeää, kuin itse kinkun syöminen. Jos on hankkinut pakastekinkun, tulee sen kanssa olla liikkeellä jo nyt.
Snellman oheistaa ottamaan kinkun hyvissä ajoin sulamaan ennen paistoa. Jos kyseessä on pakastekinkku, tulisi jokaista painokiloa kohtaan varata noin puoli vuorokautta sulamisaikaa.
Kinkun sulamisaika:
- 2–3 kiloa: 1–2 vuorokautta
- 4–7 kiloa: 2–3 vuorokautta
- 8–12 kiloa: 4–5 vuorokautta
Kinkku kannattaa ottaa huoneenlämpöön noin viisi tuntia ennen paistamista. Kinkun sisälämpötilan tulisi olla noin 10 astetta, kun kinkku siirretään uuniin. Mittaria kannattaa ehdottomasti käyttää ja se tulisi asettaa kinkun paksuimpaan kohtaan niin, ettei se osu luuhun.
Jos unohdit ottaa jäisen kinkun sulamaan, ei kannata hätääntyä. Myös jäisen kinkun paistaminen on mahdollista, mutta siinä voi kestää kauemmin (noin 2–3 tuntia kiloa kohti) ja silloin uunin lämpötilan tulee olla matala eli noin 100 astetta.
Snellman on jakanut paisto-ohjeen jäiselle kinkulle, jossa kinkku kääritään ensin tuplafolioon ja paistetaan 75–80 asteessa. Kun kinkun sisälämpötila on noussut noin 40 astetta, voi lämpötilan nostaa 100 asteeseen. Myös alemmassa lämpötilassa voi kinkkua paistaa, mutta tällöin kolmen kilon kinkun paistamiseen menee noin 12–14 tuntia.
HK Scan jakoi muutama vuosi sitten Maaseudun Tulevaisuudelle omat paistovinkkinsä jäiselle kinkulle.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






