Kirja Taikinaterapiaa rukiin ystäville
Viime viikolla julkaistu tietokirja rukiista saa tavallisen kotileipurin innostumaan. Moni meistä on ollut aikeissa ryhtyä ruisleivän tekoon, mutta taikinanjuuren onnistuminen tuntuu elämää suuremmalta asialta.
Kynnystä madaltavat kirjassa niin kotileipurit kuin asiantuntijatkin. Esimerkiksi heinolalaisen kotileipomon yrittäjä Kaija Hyväkkä neuvoo, miten yksinkertaista oman leivän juuren teko voi olla. Aineksiksi tarvitaan vähän vanhaa leipää, vettä ja ruisjauhoa.
Itse tehty taikinajuuri kuuluu myös kirjan pieneen reseptivalikoimaan.
Ruisvoimaa-kirjasta voi poimia vinkkejä esimerkiksi taikinajuuren säilyttämistavoista. Kuivattu juuri on kätevä ottaa mukaan vaikka ulkomaan matkalle.
Herratkin harrastavat ruisleipää. Yksi kirjan leipureista on keravalainen Jouko Nieminen, jonka opetteli leivänteon salat kantapään kautta. Hän lähti jäljittämään lapsuuden uutisleivän makua ja kertoo siinä nyt onnistuneensa.
Toimittaja Riitta Mustonen kertoo valloittavalla tyylillä ruisleivän asemasta suomalaisessa kulttuurissa. Tärkeällä sijalla ovat myös terveysvaikutukset, joita Mustosen lisäksi avaa apulaisprofessori Kati Katina Helsingin yliopistosta.
Terveellisyys ei tarkoita vain tuhtia annosta ravintokuitua. Kun täysjyvärukiiseen yhdistetään hapanjuuri, syntyy terveyttä ylläpitäviä bioaktiivisia yhdisteitä. Niistä kuullaan vielä tulevissakin tutkimuksissa.
Kirjan sisällysluettelo on harmittavan niukka. Lukija joutuu muistin varassa selaamaan kirjaa ja etsimään kaipaamaansa tietoa. Lukujen kirjoittajat eivät selviä sisällysluettelosta vaan vasta asianomaisen luvun yhteydestä.
Erinomainen kuvitus on kulttuuriteoksessa paikallaan. Enpä ihmettele, jos Ruisvoimaa päätyy vaikkapa kesäiseksi tuliaislahjaksi.
Tarja Halla
Riitta Mustonen (toim.): Ruisvoimaa. Teksti: Riitta Mustonen, Heikki Manner, Kati Katina ja Pekka Väisänen. 177 sivua. Maahenki.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
