Tutkimusten yllätystulos: Makeutusaineet eivät laihduta eivätkä ehkäise kansantauteja
Maailman terveysjärjestö WHO ei suosittele makeutusaineita laihdutukseen tai tautien ehkäisyyn, ja siihen on vissi syy.Näilläkin palstoilla on parin viime vuoden aikana kirjoitettu laajassa käytössä olevien makeutusaineiden mahdollisista haittavaikutuksista. Sokerin välttäminen niiden avulla voi muuttaa suolen mikrobistoa tai kytkeytyä syövän esiintymiseen.
Maailman terveysjärjestö WHO julkaisi juuri suosituksensa, jossa toteaa makeutusaineet todetaan tehottomiksi lihavuuden tai kansantautien ehkäisemisessä. Makeutusaineiden haittavaikutuksia käsiteltiin vähemmän.
Yli 200-sivuinen dokumentti on laaja katsaus julkaistuista tutkimuksista.
Se ei ole suunnattu kuluttajille vaan viranomaisille, asiantuntijoille ja ravintoteollisuudelle. Nämä voivat paikalliset olot huomioon ottaen ohjeistaa kansalaisia makeutusaineiden käytössä.
Suositus koskee kaikkia synteettisiä tai luonnosta saatavia makeutusaineita, kuten asesulfaami K:ta aspartaamia, advantaamia, neotaamia, syklamaatteja, sakariinia, sukraloosia ja steviaa.
Se ei koske sokerialkoholeja, kuten ksylitolia tai sorbitolia eikä makeutusaineita esimerkiksi hammastahnoissa tai muissa hygieniatuotteissa.
Makeutusaineiden käyttäjistä suositus ei kata jo diabetesta sairastavia.
Pitkäaikainen käyttö ei vähennä kehon rasvaa.
Raportin ydin on seuraava. Keinomakeuttajien pitkäaikainen käyttö ei vähennä kehon rasvaa lapsilla tai aikuisilla eikä laihduta. Ne eivät taida myöskään vaikuttaa kansantautien eli aikuistyypin diabeteksen tai sydän- ja verisuonitautien ehkäisyyn.
Kuolematkaan eivät loittone. Tosin suositus tautiyhteyksistä on ehdollinen tutkimuksissa ilmenevien epävarmuustekijöiden vuoksi.
Raporttia on jo arvosteltu. On väitetty, että siinä ei oteta huomioon makeutusaineiden kalorittomuuden hyötyjä lyhytaikaisissa yksilöllisissä laihdutusohjelmissa.
Lisäsokerin vähentäminen ravinnossa ei ole helppoa ihmisen makeanhimon takia. Teollisuus on kuluttajien mieltymysten armoilla. Pitäisi löytää keinoja totuttautua vähemmän makeaan ravintoon.
Juomissa ja jugurteissakin voisi riittää hedelmien luontaisten sokerien maku. Hedelmät ja marjat sinänsä saisivat kelvata myös makeanhimon iskiessä.
Tietysti joskus voi sallia itselleen herkkujakin.
Kirjoittaja on lääketieteen tohtori
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






