Steviasta saatavan makeutusaineen käyttö sallitaan joulukuun alussa
EU:n uudessa lisäaineluettelossa on steviasta saatava stevioliglykosidi hyväksytty makeutusaineeksi. Se on ensimmäinen täysin kaloriton, luonnosta peräisin oleva makeutusaine.EU:n lisäaineasetuksen sallittujen lisäaineiden luettelot julkaistiin viime viikolla.
Liitettä II eli lisäaineiden sallitut käyttömäärät elintarvikkeissa aletaan soveltaa 1.6.2013. Maa- ja metsätalousministeriön mukaan käytännössä on kyse nykyisellään sovellettavasta lainsäädännöstä, joka on vain kirjoitettu helppolukuisempaan muotoon.
Ensimmäinen muutos liitteeseen II on jo hyväksytty. Muutoksella hyväksyttiin stevioliglykosidien käyttö makeutusaineena 2.12. alkaen. Käyttö sallitaan rajoitetusti, koska stevioliglykosidien ADI-arvo on matala. ADI tarkoittaa hyväksyttävää päivittäistä enimmäissaantia.
Hyväksyminen ei muuta itse steviakasvin statusta, joka on uuselintarvikkeena kielletty, MMM muistuttaa.
Stevioliglykosidi valmistetaan stevian lehtiuutteesta. Sillä voidaan makeuttaa monipuolisesti elintarvikkeita, esimerkiksi juomia.
Liitteen II pohjalta EU on avannut englannin kielisen sivuston internetissä. Sivustolla on tietoa lisäaineiden sallituista käyttömääristä elintarvikkeissa.
Nettisovellus, kuten asetuskin, on rakennettu 18 elintarvikeryhmän ja niiden alaryhmien pohjalta. Kunkin elintarvikeryhmän kohdalla on lueteltu sallitut lisäaineet mahdollisine rajoituksineen.
Liitteessä III säädetään lisäaineiden ja kantaja-aineiden käytöstä lisäaineissa, aromeissa, entsyymeissä ja ravintoaineissa. Sitä aletaan soveltaa 31.5.2013 paitsi uusien vaatimusten osalta, joita aletaan soveltaa vasta joulukuussa 2013.
Nettisovellus ei sisällä liitteen III tietoja.
Lisäaineiden puhtausvaatimuksista on myös tulossa uusi asetus. Se kattaa kaikkien liitteissä II ja III sallittujen lisäaineiden puhtausvaatimukset, MMM:stä kerrotaan.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

