Tiesitkö? Kanariansaarten suomalaisturistit toimivat samoin kuin maailman ensimmäisten ravintoloiden asiakkaat Kiinassa tuhat vuotta sitten
Ravintoloiden historian tutkimista hankaloittaa, etteivät aikalaiset useinkaan merkitse ruokaan liittyviä asioita muistiin.Värikäs kakkupala, vehreä salaattiannos, muhkea pihvi ja kauniisti koristeltu cappuccino. Nykyajan ravintolaruuat ovat sosiaalisessa mediassa melkoisen hyvin dokumentoituja.
Voikin olla vaikea uskoa, että ravintoloiden historiaa on tutkittu maailmalla kunnolla vasta parikymmentä vuotta. Syöminen on nimittäin sen verran arkinen ja jokapäiväinen asia, etteivät aikalaiset ole useinkaan merkinneet ruokaan liittyviä asioita muistiin. Sen sijaan hallitsijoiden kiistat ja valtakunnanrajojen liikkeet on laitettu tarkkaan kirjoihin ja kansiin.
Ihmiset ovat osanneet paloitella ruokaa jo pari miljoonaa vuotta ja paistaa sitä 300 000 vuotta, mutta ensimmäiset todisteet nykyisen lounasravintolan linjaston esikuvasta ovat Mesopotamiasta 5 000 vuoden takaa. Suurista astioista tarjottiin ruokaa työläisille.
Todennäköisesti ihmiset ovat kuitenkin syöneet yhdessä jo paljon ennen tätä, sillä monen vierekkäisen pikkunuotion polttelu ei ole ollut kovin energiatehokasta. Jos kaikki ovat tuoneet hieman puita yhteiseen nuotioon, jokainen on saanut vatsantäytettä vähemmällä vaivalla.
Jos suomalaisturisti nauttii lihapullia ja perunamuusia Kanariansaarilla, kyseisen ilmiön juuret ovat melkein tuhannen vuoden takana.
Hieman pikaruokakioskia muistuttavia ruokapaikkoja hautautui Vesuviuksen tuhkaan Pompeijissa Rooman valtakunnassa vuonna 79. Niissä valmistettiin yleensä vain yhtä sorttia sapuskaa, joten on hieman makuasia, voiko niitä pitää ravintoloina.
Varsinaisten ravintoloiden juuria kannattaa etsiä Kiinasta vuoden 1100 kieppeiltä, jolloin esimerkiksi Kaifengissa ja Hangzhoussa asui jo miljoonapäinen väestö. Kaupankäynti näiden kaupunkien välillä oli vilkasta, mutta kauppamiehet eivät olleet eksoottisten makujen perään.
Kummankin kaupungin alkuperäisissä ravintoloissa tarjottiinkin toiselle kaupungille tyypillisiä ruokia. Sen ilmiön, että suomalaisturisti nauttii lihapullia ja perunamuusia Kanariansaarilla, juuret ovat melkein tuhannen vuoden takana.
Suomen vanhimman yhtäjaksoisesti toimineen ravintolan titteli kuului pitkään helsinkiläiselle Ravintola Kaisaniemelle.
Ravintola rakennettiin vuonna 1839, ja sitä piti aluksi ruotsalaissyntyinen Catharina ”Cajsa” Wahllund, jonka mukaan koko Kaisaniemen alue on nimetty. Parhaillaan ravintola on suljettu remontin vuoksi, ja se on tarkoitus avata vuonna 2023 nimellä Cajsan Helmi.
Viime vuosisadalla maailma tuli suomalaisten ravintolapöytiin monella tapaa. Esimerkiksi Suomen ensimmäinen pizzeria, Bar Giovanni, avattiin Haminaan vuonna 1961.
Suomen ensimmäinen McDonald’s-pikaruokaravintola aloitti toimintansa vuonna 1984 Tampereen Keskustorilla. Se lopetti toimintansa kyseisellä paikalla vuonna 2015, mutta Suomessa on parhaillaan yli 60 muuta ”Mäkkäriä”.
Suomen ensimmäinen japanilainen ravintola oli vuonna 1986 Helsingissä ovensa avannut Koto, joka tutustutti suomalaiset sushiin. Vielä vuosikymmen sitten puhuttiin Suomen sushirajasta, mutta muutama vuosi sitten kyseinen japanilainen ruokalaji arkipäiväistyi, kun tuoreet sushit saapuivat päivittäistavarakauppoihin.
Lähteenä käytetty: HS 13.4.2022 ja 16.11.2022, History.com 18.5.2020, Kotiliesi 27.8.2017, IL 24.5.2010, MTV 11.2.2020.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat










