Lomakohteen valinnassa yli kolmasosalle ruokakulttuuri on tärkeä tekijä, selviää kyselystä – näiden maiden ruokakulttuurit kiinnostavat suomalaisia
Paikallinen ruoka ja erikoisemmatkin ruokalajit kuuluvat monen suomalaisen lomamatkalle.
Moni suomalainen matkustaa Italiaan ruokakulttuurin perässä. Italialaisen pizzan salaisuus on tuoreessa tomaattikastikkeessa, ohuessa pohjassa ja maltillisessa määrässä täytteitä. Kuva: Jaana KankaanpääLähes kolme neljästä suomalaisesta haluaa lomamatkallaan tutustua runsaasti paikalliseen ruokakulttuuriin ja ravintoloihin. Eniten ruokapaikan valintaan matkalla vaikuttavat ystävien ja paikallisten suositukset.
Tiedot käyvät ilmi nettimatkatoimisto ebookersin selvutyksestä, jossa tutkittiin suomalaisten ruokamatkailua, käy ilmi tiedotteesta.
Yli kolmasosalle suomalaisista matkakohteen ruokakulttuuri on tärkeä tekijä matkustuspäätöksen takana.
”Paikallisesta ruokakulttuurista nauttiminen on erinomainen tapa tutustua kohteeseen pintaa syvemmältä. On hienoa nähdä, että suomalaiset ovat lomamatkalla ollessaan innokkaita maistelemaan paikallisia herkkuja”, kertoo ebookersin markkinointipäällikkö Leif Neuvonen tiedotteessa.
Ruokakulttuureista suomalaisia eniten kiinnostaa italialainen ruokakulttuuri, jonka suosikikseen valitsi 44 prosenttia vastaajista.
Toiseksi eniten suomalaiset ovat kiinnostuneita muista Välimeren maiden ruokakulttuureista, kuten kreikkalaisesta ja espanjalaisesta ruuasta.
Kolmannella sijalla puolestaan ovat aasialaiset ruokakulttuurit, kuten kiinalainen ja thaimaalainen ruoka, jotka suosikikseen valitsi noin viidennes vastaajista.
”Etenkin italialainen ruoka on monille suomalaisille tuttua, eikä ihme että vastaajista suurin osa suuntaisi nimenomaan Italiaan ruuan perässä. Erilaiset ruokaan liittyvät aktiviteetit ovat erinomainen tapa tutustua ruokaperinteisiin vielä syvemmin”, Neuvonen jatkaa.
Suomalaisista 37 prosenttia kertoo lomamatkalla pyrkivänsä syömään mahdollisimman paljon paikallista ruokaa ja kokeilemaan uusia, mahdollisesti erikoisempiakin ruokalajeja.
Ennakkoluulottomimmin ruokakulttuureihin suhtautuvat 35–44 -vuotiaat sekä 65–75 -vuotiaat suomalaiset.
Kaikista varovaisimmin uusiin ruokalajeihin puolestaan suhtautuvat 25–34 -vuotiaat, jotka suosivat uusia ruokia ja ravintoloita tuttujen makujen puitteissa, selvityksestä ilmenee.
Vaikka lomamatkalla halutaan maistella hyvää ruokaa, ei ruokapaikkojen suunnitteluun haluta silti käyttää liikaa aikaa. Noin 60 prosenttia vastaajista kertoo löytävänsä ruokapaikan spontaanisti matkakohteessa kiertelyn lomassa.
Yli 80 prosenttia vastaajista kertoo, että lomamatkalla rahaa tulee käytettyä ruokaan ja ruokaelämyksiin enemmän kuin omassa arjessa. Eniten ruokaelämyksiin matkalla rahaa ovat valmiita käyttämään 18–24 -vuotiaat ja 35–44 -vuotiaat.
*Ebookersin matkailututkimus kerättiin Bilendin hallinnoimassa M3 Panelissa 15.-19.8.2022 välisenä aikana. Siihen vastasi 1 000 suomalaista ja vastaajajoukko kiintiöitiin väestöä edustavaksi sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat








