
Karjalaisten kesäjuhlien tunnelmaan itseleivotuilla piirakoilla ‒ katso piirakkakuningattaren resepti
Raumalla juhlitaan Karjalaisia kesäjuhlia 17.–19.6. Karjalaisen ruokaperinteen sanansaattajan Aira Viitaniemen reseptillä kuka tahansa voi leipoa aitoja karjalanpiirakoita.
Aira Viitaniemi muistuttaa, että reunojen rypytystä ei saa tehdä nipistämällä, sillä se tekee rypyistä teräviä, jolloin ne palavat helposti paistettaessa. Kuva: Jarno MelaLauantaina 18.6. koittaa yksi juhlien kohokohdista, valtakunnallinen piirakkamestaruuskilpailu.
Ilmoittautumisaika kisaan on jo päättynyt, mutta kilpailun perustajan ja päätuomarin Aira Viitaniemen reseptillä voi leipoa herkulliset piirakat myös kotona.
Resepti on taatusti testattu toimivaksi, sillä Viitaniemi on ruokkinut piirakoillaan nälkäisiä suita ympäri maailmaa kotimaasta aina Brysseliin ja Japaniin saakka.
Karjalanpiirakka on EU:n nimisuojaama aito perinteinen tuote. Viitaniemen resepti kunnioittaa karjalaista perinnettä.
Vuoden 2022 valtakunnallisen piirakkakisan tuomaristo. Vasemmalta oikealle Tuomo Reini, Kari Näveri, Risto Kallström, Aira Viitaniemi ja Jyrki Karppinen. Kuva: Jarno MelaKarjalanpiirakan kuoritaikina
2,5 dl vettä
5‒6 dl ruisjauhoja
1 tl suolaa
Sekoita suola ja jauhot kylmään veteen. Vaivaa taikinasta kiinteä ja tasainen.
Riisitäyte
2,5 dl vettä
2 dl riisiä
20 g voita
7 dl maitoa
0,5 tl suolaa
Sekoita kiehuvaan veteen riisi ja voi. Keitä kymmenen minuuttia. Lisää maito ja anna puuron kiehua hiljalleen puoli tuntia. Jätä sen jälkeen hautumaan kannen alle. Mausta puuro suolalla.
Perunatäyte
20 perunaa
3‒4 dl maitoa
1 tl suolaa
20 g voita
1 muna
Survo keitetyt perunat kuohkeaksi massaksi. Sekoita suola, voi ja maito joko kylmänä tai kiehautettuna survokseen.
Valmistaminen
Kauli taikinasta pyöreitä tai soikeita, pieniä ja ohkaisia, pohjia. Piirakoiden koko on noin 13‒15 senttimetriä. Levitä pohjien keskelle täytettä. Käännä reunat päälle ja rypytä reunukseen loivia ryppyjä.
Paista 250‒300 asteessa 10‒14 minuuttia kunnes piirakat ovat kauniin ruskeita. Paiston jälkeen piirakat voidellaan voisulalla.
Lue tästä aidon ja alkuperäisen karjalanpiirakan historiasta ja ominaisuuksista
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



