Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Glögin seuraksi piiraita

    Empanadat ovat lähtöisin Espanjan Galiciasta ja levinneet sieltä Etelä-Amerikkaan.

    Maissijauhot antavat pohjataikinaan kellertävän värin. Niissä ei ole sitkoa, joten ne sopivat hyvin leivinjauheleivonnaisiin.

    Espanjassa täytteessä on usein kalaa, kun taas Etelä-Amerikassa pikkupiiraan sisälle kätketään kanaa, naudanlihaa, katkarapuja, kasviksia tai juustoa.

    Lohikulibjaka on slaavilainen, kaaviloituun voitaikinaan leivottu klassikkopiirakka. Meillä suositaan pohjana kevyempää vaihtoehtoa, rahka-voitaikinaa.

    Riisi-lohitäytteinen piirakka on hyvin ruokaisa, joten salaatin kera se riittää ateriaksi.

    8–10 annosta

    Rahkavoitaikina

    1 prk (250 g) maitorahkaa

    250 g voita

    4 dl vehnäjauhoja

    1 tl leivinjauhetta

    Täyte

    200 g suppilovahveroita tai herkkusieniä

    1 sipuli

    1 rkl voita

    puolikas purjoa

    1/2 tl suolaa

    1/4 tl mustapippuria

    1 dl puuroriisiä

    2 keitettyä (8 min.) munaa

    2 rkl sitruunamehua

    1/2 dl hienonnettua tilliä

    1/2 dl ruokakermaa

    1 tl suolaa

    1/2 tl mustapippuria

    300 g lohta tai kirjolohta

    1/2 tl suolaa

    1/4 tl mustapippuria

    Voiteluun munaa

    Sekoita maitorahkaan pehmeä voi. Lisää vehnäjauho-leivinjauheseos. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Muotoile taikina suorakaiteeksi ja kääri se kelmuun. Anna taikinan kovettua jääkaapissa ennen kaulintaa.

    Hienonna sienet ja sipulit. Hauduta pannulla voissa, kunnes neste on haihtunut sienistä. Mausta seos suolalla ja pippurilla.

    Keitä riisi kypsäksi suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta tarvittaessa. Jäähdytä. Hienonna kananmunat. Sekoita jäähtynyt riisi ja munahakkelus. Mausta sitruunamehulla, suolalla, tillillä, pippurilla ja lisää kerma.

    Jaa taikina kahteen palaan. Kauli toinen pala noin 20 x 30 senttimetrin levyksi. Voitele reunat munalla.

    Nosta levy leivinpaperin päälle uunipellille. Levitä puolet riisiseoksesta levyn pohjalle. Jätä reunoista pari senttiä vajaaksi.

    Leikkaa lohi viipaleiksi ja levitä riisin päälle. Ripottele pinnalle suolaa ja pippuria. Levitä päälle sieniseos ja lopuksi riisi. Kauli loppu taikina hiukan isommaksi, 22 x 32 senttimetrin kokoiseksi levyksi.

    Nosta täytteen päälle ja painele reunat kiinni toisiinsa haarukalla. Voitele pinta munalla. Mikäli taikinaa on jäänyt reunoista, niin tee niistä pinnalle koristekuvioita.

    Kypsennä 200 asteessa noin 15 minuuttia. Alenna lämpö 175 asteeseen ja paista noin 20 minuuttia, kunnes pinta on kauniin värinen. Tarjoa salaatin kanssa.

    noin 30 kpl

    100 g voita

    4 dl maitoa

    6–7 dl vehnäjauhoja

    3 dl maissijauhoja

    1 tl suolaa

    1 rkl leivinjauhetta

    1 muna

    Täyte

    1 dl punaisia linssejä

    1 suippo punainen paprika

    1 suippo keltainen paprika

    pieni purjo

    2 rkl tuoretta inkivääriä

    1/2 mietoa chilipalkoa

    2 rkl voita

    1 tl jeeraa

    1/2 tl mustapippurirouhetta

    1 tl suolaa

    Voiteluun muna

    Valmista täyte maustumaan edellisenä päivänä. Kypsennä linssit pakkauksen ohjeen mukaan. Halkaise paprikat ja poista siemenet.

    Leikkaa paprikat pienen pieniksi kuutioiksi. Silppua huuhdeltu purjo, chili ja inkivääri. Sulata voi pannulla ja kuullota kasviksia hetki. Lisää pannulle kypsät linssit ja mausteet. Hauduta hetki ja jäähdytä.

    Sulata taikinan voi kattilassa ja lisää maito. Sekoita vehnä- ja maissijauhot (ei maissitärkkelysjauhoja), suola ja leivinjauhe. Kaada jäähtynyt voi-maitoseos jauhojen joukkoon ja lisää muna. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Leivo saman tien piirakoiksi.

    Kauli taikina osissa noin puolen sentin paksuiseksi levyksi. Ota muotilla (esimerkiksi lasilla) halkaisijaltaan noin 8 senttimetrin pyörylöitä. Voitele reunat munalla.

    Nosta pyörylälle noin ruokalusikallinen täytettä. Nosta reunat vastakkain ja nipistä saumakohta kiinni. Laita pellille saumapuoli ylöspäin. Voitele pinta munalla. Paista 225 asteessa noin 12 minuuttia.

    Tarjoa glögin kanssa pikkusuolaisena.

    uunipannullinen, noin 42 palaa

    150 g voita

    4 1/2 dl vehnäjauhoja

    1 rkl leivinjauhetta

    1 1/2 dl (50 g) perunasose-

    jauhetta

    3 dl kylmää vettä

    1 tl suolaa

    Täyte

    500 g kuorittuja katkarapuja

    1 pussi (150 g) mozzarella-

    juustoa raasteena

    1 prk (2,5 dl) sipulilla

    maustettua ruokakermaa

    1 dl maitoa

    4 munaa

    1 dl hienonnettua tilliä

    1/2 tl valkopippuria

    Nypi voi, jauhot ja perunasosejauhe sekaisin. Lisää vesi ja suola. Sekoita tasaiseksi. Taputtele saman tien levyksi uunipannulle leivinpaperin päälle.

    Levitä sulatetut, valutetut katkaravut ja juustoraaste taikinapohjalle. Sekoita loput täytteen aineet ja kaada vuokaan.

    Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja kauniin värinen.

    6–8 annosta

    75 g pehmeää voita

    2 dl maitoa

    4 dl kaurahiutaleita

    2 dl vehnäjauhoja

    1/4 tl suolaa

    1 tl leivinjauhetta

    Täyte

    5 dl sieniä, esim. suppilo-

    vahveroita tai herkkusieniä

    2 sipulia

    3–4 (200 g) hapanta omenaa

    1 pussi (150 g) emmental-

    raastetta

    1/2 tl mustapippurirouhetta

    1 dl ruohosipulisilppua

    1 rkl timjamia

    1/2 tl mustapippurirouhetta

    1/2 tl suolaa

    2 munaa

    2 dl ruokakermaa

    Sekoita pohjan ainekset ja painele taikina voideltuun, halkaisijaltaan noin 28-senttisen vuoan pohjalle ja reunoille.

    Hienonna sipuli ja raasta omenat karkeaksi raasteeksi. Kuumenna pilkottuja sieniä pannulla, kunnes irtoava neste on haihtunut.

    Lisää voi ja sipuli sekä omena. Hauduta hetki.

    Ota pannu levyltä ja sekoita joukkoon juusto ja mausteet. Riko munien rakenne ja sekoita kerma munien kanssa. Lisää seos pannulle ja sekoita. Kaada täyte vuokaan.

    Paista 200 asteessa noin 35 minuuttia. Peitä leivinpaperilla, jos pinta saa liikaa väriä.

    Anneli Pessala

    Avaa artikkelin PDF