
Itävallan vihreiden EU-edustaja herättää huomiota perinnemekoillaan – kertoo hätkähdyttävän syyn, miksi käyttää niitä
Entinen tunnettu tv-kokki Sarah Wiener puolustaa Brysselissä kansallisia perinteitä, mutta toivoo, että EU-kuplassa ajateltaisiin eurooppalaisemmin.Bryssel
Vihreiden EU-parlamentaarikko Sarah Wiener tunnetaan siitä, että parlamentin täysistuntoviikoilla Strasbourgissa hän käyttää aina perinteistä itävaltalaista Dirndl-mekkoa. Kuva: Juha ROININEN / EUP-IMAGESTässä haastattelussa Suomi mainitaan ennen kuin haastattelu edes pääse alkamaan.
”Hoidin Mika Kaurismäen Honey Baby -elokuvan kuvausten cateringiä 2000-luvun alussa”, saksankielisen Euroopan tv-kanavilta tuttu saksalais-itävaltalainen keittiömestari, ravintoloitsija ja ruokakirjailija Sarah Wiener kertoo asettuessaan kirjoituspöytänsä taakse toimistossaan Brysselin EU-parlamentissa.
Muistot Kaurismäki-yhteistyöstä ovat kuulemma hyviä. Nauru on herkässä, kun 2000-luvun alussa elokuvatuotantoihin erikoistunutta catering-yhtiötä pyörittänyt Wiener kertoo road movien kuvauksista, joita tehtiin eri puolilla Itä-Eurooppaa.
Vuonna 2019 Wiener valittiin EU-parlamenttiin Itävallan vihreiden listalta. Hänen vaalivalttinsa oli ekologisen maatalouden ja ruokaketjun puolustaminen.
”Ilman ekologista maataloutta meillä ei ole tulevaisuutta”, luomutilallaan Koillis-Saksan Uckermarkissa tätänykyä asuva Wiener korostaa.
Wiener on yksi niistä europarlamentaarikoista, joita erityisesti suomalaisten maa- ja metsätalouden harjoittajien kannattaa suomalaisedustajien lisäksi lähikuukausina seurata erityisen tarkasti.
Itävallan vihreitä edustava entinen tv-kokki on ympäristövaliokunnan pääneuvottelija, kun parlamentti valmistelee kantaansa EU-komission torjunta-aineasetukseen.
Hallessa Itä-Saksassa vuonna 1962 syntyneeltä, Wienissä kasvaneelta ja Saksassa uransa tehneeltä itävaltalaisen isän ja saksalaisen äidin tyttäreltä on pakko kysyä, kokeeko hän olevansa parlamentissa Saksan vai Itävallan puolestapuhuja?
”Olen eurooppalainen vihreä”, Wiener paukauttaa tomerasti.
Saksassa syntynyt, mutta Itävallassa kasvanut Sarah Wiener korostaa olevansa vihreä eurooppalainen, ei saksalainen eikä itävaltalainen. Kuva: Juha ROININEN / EUP-IMAGES”Se ei ole mikään klisee. Olen tehnyt töitä eri puolilla Eurooppaa. Paljon esimerkiksi Ranskassa, mihin minulla on vahvat siteet, koska kuvasin siellä vuosien ajan”, hän perustelee.
Wienerin mielestä Brysselin EU-kuplaan pitäisi saada paljon enemmän eurooppalaista ajattelua.
”Keskusteluissa lähdetään liian usein siitä, miten asiat ovat kotimaassa. Tuntuu, että 95 prosenttia parlamentin puheenvuoroistakin alkaa sillä, miten asiat puhujan kotimaassa ovat ja sillä sitten perustellaan kannanottoja”, hän kertoo.
”Yritän aina muistuttaa, että meillä on täällä 26 muuta maata, jotka ajattelevat toisella tavalla. Meidän pitäisi miettiä kokonaisuutta.”
Vaikka Wiener haluaa nostaa nimenomaan rajat ylittävää eurooppalaisuutta, hän itse on pukeutumisellaan alleviivannut sekä Brysselissä että Strasbourgissa omaa itävaltalaisuuttaan.
Tunnettu tv-kokki on herättänyt huomiota käyttämällä erityisesti Strasbourgin äänestysviikoilla aina naisten perinteistä itävaltalaista Dirndl-mekkoa.
Varmemmaksi vakuudeksi Wiener hakee toimistonsa vaatekaapista juuri pesulasta tulleen Atterseellä, Salzburgin kupeessa käsin valmisteltun mekon ja esittelee sitä.
”Haluan korostaa käsityöperinnettä ja yksilöllisyyttä osana moninaisuutta”, hän perustelee.
”Enkä halua jättää hienoja traditioita vain fasistien hyödynnettäviksi”, Wiener napauttaa ja vie puvun takaisin kaappiin.
Perinteisiin mekkoihin on kuulemma parlamentissa reagoitu. Moni kollega on erehtynyt luulemaan, että Wiener kuuluu samaan ID-ryhmään kuin perussuomalaiset ja Saksan oikeistopopulistinen AfD.
Yksilöllisyys osana moninaisuutta ja paikallinen käsityöperinne ovat asioita, joita lihakarjaa kasvattava luomutilallinen korostaa myös silloin, kun hän puhuu eurooppalaisen maataloustuotannon ja koko ruokaketjun tulevaisuudesta.
”Meillä ei ole tulevaisuutta ilman ekologista maataloutta”, Wiener linjaa.
Hän sanoo taistelevansa täysipäiväisesti teollista tehomaataloutta vastaan ja puhuu sen puolesta, että viljelijät olisivat jatkossa riippumattomampia sekä kemiallisista torjunta-aineista että lannoitteista.
Sarah Wiener on ympäristövaliokunnan pääneuvottelija, kun EU-parlamentti päättää kannastaan myös Suomen maatalouden kannalta tärkeään komission esitykseen uudesta torjunta-aineasetuksesta. Kuva: Juha ROININEN / EUP-IMAGESWiener muistuttaa, että elintarvikeketjun alkupäässä torjunta-aineiden ja lannoitteiden valmistajat hyötyvät hintojen noususta ja loppupäässä raha menee vähittäiskaupan suurille ketjuille. Maataloustuottajille ei jää edes luuta käteen.
”Tänä päivänä itse maatalouden harjoittamisella ei enää voi ansaita rahaa, mutta silti kaikki nämä väliportaat pystyvät tekemään maataloudella paljon rahaa. Tästä tässä nykyisessä kriisissä on kysymys ja siitä meidän pitäisi itsemme vapauttaa”, Wiener tähdentää.
Hän kiittelee EU-komission ”pellolta pöytään” -strategiaa.
”Samat tahot yrittävät koko ajan väittää, ettei strategiaa voi toteuttaa. Ensin hyökättiin itse strategiaa vastaan. Sitten sanottiin, että koronakriisin vuoksi sitä on mahdoton toteuttaa. Nyt jarruttamista perustellaan Ukrainan sodalla”, Wiener luettelee.
Hänen mielestään väitteet, joiden mukaan maailmaan väestöä ei pystytä ruokkimaan, jos elintarvikeketju muutetaan nykyistä ekologisemmaksi, eivät ole kestäviä.
Kysymys on kulutustottumuksista. Lihaa saa lihatilallisen mukaan syödä, mutta pitää kiinnittää huomiota siihen, millaista lihaa ja miten paljon.
”Me EU:ssa heitämme ruokaa enemmän menemään kuin mitä me tuomme ja siitä huolimatta me kulutamme liikaa. Järjestelmä ei yksinkertaisesti ole kestävä”, Wiener painottaa.
Hän itse aloitti gastronomisen uransa 1980-luvun lopulla Berliinin Kreuzbergissä, isänsä Oswald Wienerin suositussa Exil-ravintolassa.
Muodollista ruoka-alan koulutusta Wienerillä ei ole. 2000-luvun alusta lähtien hän teki useita suosittuja ruokaohjelmia ja pyöritti samaan aikaan erilaisia ravintoloita aina vuoteen 2020 asti.
”Sarah Wienerin kulinaariset seikkailut” -ruokaohjelmassa nykyinen EU-parlamentaarikko kiersi maailmaa ja kokkasi paikallisia erikoisuuksia muiden muassa Intiassa. Kuva: zero one filmOhjelmista tunnetuin, suosituin ja samalla pitkäikäisin oli ”Sarah Wienerin kulinaariset seikkailut”, missä Wiener kiersi maailmaa ja kokkasi erilaisten kulttuurien erikoisuuksia.
Politiikkaan hän lähti Itävallan vihreiden pyynnöstä vuonna 2019. Puolue näki Wienerissä tunnetun ääniharavan, joka voisi EU-parlamentissa olla uskottava ekologisen elintarvikeketjun esitaistelija.
”Ruoka on kiinnostanut minua aina, politiikka juuri sen verran kuin mitä keskivertokansalaista kiinnostaa”, hän kertoo.
”Kauhaa ja hellaa minä en kuitenkaan hylkää koskaan. Kokkiohjelmankin tekisin vielä mielelläni, jos sellainen mahdollisuus tarjoutuu.”
Brysselin toimiston ikkunalaudalla on sähköinen keittolevy ja nurkassa pieni kokkauspöytä mausteineen ja muine tarvikkeineen. Wiener sanoo valmistavansa avustajille ja kollegoille silloin tällöin aamiaisia, vaikka ”virallisten sääntöjen mukaan niin ei saisi tehdä”.
Europarlamentaarikko Wienerin toimistosta löytyy sekä sähköinen keittolevy että kokkaustarpeita. Niitä käytetään aamiaisten valmistamiseen kollegoille ja avustajille. Kuva: Juha ROININEN / EUP-IMAGESKUKA?
Sarah Wiener on syntynyt vuonna 1962 Hallessa Itä-Saksassa. Hän vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Itävallan pääkaupungissa Wienissä.
Tyttöjen sisäoppilaitoksen Wiener jätti kesken eikä hänellä ole mitään muodollista koulutusta.
Wiener on tehnyt useita kokkiohjelmia ja pyörittänyt ravintoloita, leipomoita sekä catering-palveluita Saksassa ja Itävallassa. Vuonna 2019 hänet valittiin EU-parlamenttiin Itävallan vihreiden edustajana.
Uckermarkissa Koillis-Saksassa Wienerillä on luomutila, missä hän nykyään asuu.
Ensimmäisen kauden EU-parlamentaarikolla on täysi-ikäinen poika seitsemän vuotta kestäneestä avioliitosta tunnetun saksalaisen näyttelijän Peter Lohmeyerin kanssa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







