Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
Mainos: Ravintoraisio Oy

Useita sopimusvaihtoehtoja kauranviljelijöille

Raisio tarvitsee jatkossa yhä enemmän laadukasta, suomalaista kauraa, sillä Elovena®-tuoteperhe kasvaa. Viljelijöille on tarjolla useita erilaisia sopimusmalleja, joilla halutaan kannustaa laatukauran viljelyyn. Nyt kannattaakin olla yhteydessä Raision viljanostajiin, ja pohtia eri vaihtoehtoja yhdessä.
<a href="https://www.elovena.com/fi" id="link-c5fbf6321bb01583f94fe317ab374841" target="_blank">Elovena®</a>-tuotteiden vankkumaton suosio muodostuu tuotekehityksen kehittämistä maukkaista, terveellisistä resepteistä, tehokkaasta tuotannosta ja laadukkaasta kotimaisesta lounaissuomalaisesta kaurasta.
Elovena®-tuotteiden vankkumaton suosio muodostuu tuotekehityksen kehittämistä maukkaista, terveellisistä resepteistä, tehokkaasta tuotannosta ja laadukkaasta kotimaisesta lounaissuomalaisesta kaurasta.  

Raision uudessa elintarviketehtaassa valmistuvat kaurajuomat ja välipalat

Raisioon valmistui elintarviketehdas myllyn kupeeseen pari vuotta sitten. Tehtaassa valmistuvat mm. Elovena®-lusikoitavat välipalat, Elovena®-kauravälipalajuomat ja Elovena® kaurajuoma kahviin. Kaikki tuotteet valmistamme kotimaisesta sopimusviljelijöidemme viljelemästä kaurasta. Kauran jyvät kuoritaan ja jauhetaan Nokian myllyllä, mutta lopputuotteen valmistus tapahtuu uudessa tehtaassa. Tehtaalta tuotteet lähtevät niin suuriin marketteihin kuin paikalliskauppoihin ympäri Suomea.

Kauratuotteiden vienti kasvaa

Huipputerveellisen kauran ruokakäyttö kasvaa Suomen lisäksi maailmalla. Euroopassa kauran elintarvikekäyttö on noin miljoona tonnia vuodessa. Käyttö on tasaisessa kasvussa. Suomalaisella kauralla on tässä merkittävä rooli, sillä onhan Suomi Euroopan suurimpia kauran tuottajia. Suomalaisen kauran osuus Euroopassa käytetystä kaurasta muodostuu sekä kauratuotteiden että kauran jyväviennistä. Myös Raision sopimusviljelijöiden kaurasta valmistettuja tuotteita käytetään aikaisempaa laajemmin Euroopassa ja maailmalla.

Lajikevalikoima kasvaa tasaisesti – valitse oman tilasi olosuhteisiin viljelyvarma ja laadukas lajike

Kauralajikkeita on viljelyssä paljon, ja useita kandidaatteja tulee tarjolle joka kasvukausi. Sertifioitua siementä viljelyttävät ja myyvät neljä eri pakkaamoketjua. Heidän valikoimissa on sekä kotimaisen Borealin jalostamia lajikkeita, mutta myös useiden eurooppalaisten kasvinjalostajien kauralajikkeita.

Siemenpakkaamot ovat kiinnostuneita tarjoamaan uusia lajikkeita, mutta lajikkeiden runsaus voi hämmentää lajikkeen valitsijaa. Vaikka Nokiankin viljalabraan saadaan vuosittain näytteitä useista kymmenistä lajikkeista, niin yli puolet kaurakuormista edustaa noin viittä eri lajiketta.

Kauran viljely jakautuu kymmenille lajikkeille ja se näkyy myös kauran vastaanotossa.
Kauran viljely jakautuu kymmenille lajikkeille ja se näkyy myös kauran vastaanotossa. 

Virallinen lajiketestaus antaa tietoa uusista lajikkeista ja näitä tietoja, esimerkiksi satotietoja, käytetään paljon markkinoinnissa. Virallisen lajikekokeen tulokset ovat puolueetonta tietoa, mutta kuitenkin hieman eri asia kuin kokemukset käytännön viljelyssä, joita meille toimitetut erät ja niiden laatutiedot edustavat.

Kauralajikkeiden laatu vaihtelee kasvukausittain ja lajikkeiden välillä.
Kauralajikkeiden laatu vaihtelee kasvukausittain ja lajikkeiden välillä. 

Olemme tehneet yhteenvetoja ja julkaisseet tietoja kauralajikkeiden laaduista. Kun valitset omalle tilalle kauralajiketta, käytä hyväksesi näitä keräämiämme tietoja. Niitä kannattaa käyttää tietysti rinnan jalostajien, lajike-edustajien ja muiden viljelijöiden kokemusten kanssa.

Raision Kaura Plus -sopimus palkitsee onnistumisesta

Lajikevalinta ja ammattitaitoinen viljelytekniikka ovat vahva perusta myllykauran viljelylle. Markkinoiden vaihteluihin ja hintariskin hallintaan tarvitaan myös muita välineitä. Perinteinen sopimusviljely tarkoittaa raisiolaisittain erilaisia sopimusvaihtoehtoja, joita voit valita myös kaurantuotantoon.

Meidän sopimusmalleistamme Kaura Plus on räätälöity juuri laatukauran tuotantoon. Sopimus kannustaa peruslaatua parempaan laatuun ja myös palkitsee onnistumisesta sopimuspalkkiolla (+5 €/tn). Sopimus on riskitön viljelijälle. Vaikka erityiskriteerit (hlp minimi 58 kg/hl ja maksimi pikkujyville 4 %) eivät täyttyisikään, niin silti kaura vastaanotetaan, jos vastaanoton laatuvaatimukset täyttyvät. Toinen mainio vaihtoehto on kiinteähintainen sopimus, jossa hinta sovitaan jo sopimusta tehtäessä.

Lisätietoja saat Raision viljaostajilta ja verkkosivuilta raisio.com/viljelijat;

Ota yhteys – autamme mielellämme!

Mainos: Ravintoraisio Oy

Lue lisää