Näin punot pajusta leipäkorin
Leipäkorin pohjana on koivukiekko. Punomiseen voi käyttää sekä pajua että luonnonkuitunarua. Pajua kerätään lehdettömään aikaan syksystä kevääseen.Leipäkorin ainekset löytyvät läheltä, sillä koivua ja pajua suomalaisessa maisemassa riittää. Muista kuitenkin, että pajun- ja koivunoksien kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin. Pajua voi myös ostaa pajun viljelijöiltä. Puukiekkoja ja luonnonkuitunaruja myydään askartelukaupoissa.
Erilaisia punontamalleja on paljon. Tässä leipäkorissa on keskellä pohjaa koivunoksasta sahattu kiekko, johon runkopajut on liimattu. Niiden ympärille on punottu kahdella pajulla yhtä aikaa, jolloin korista tulee napakka.
Luonnonkuitunaruksi kelpaa yhtä hyvin paksu juutti-, hamppu-, pellava-, puuvilla- tai sisalnaru kuin jämäkkä paperinarukin.
Pajut kerätään lehdettömään aikaan syksystä kevääseen. Jos punot tuoreesta pajusta, punos harvenee pajun kuivuessa. Kuivuneet pajut voi liottaa vedessä taipuisiksi. Viikon tai parin liotuksen jälkeen ne sopivat jälleen punontaan.
Tarvikkeet
koivukiekko (mallityössä halkaisija 8 cm)
pari kourallista ohutta lehdetöntä pajua punomiseen
noin 13 paksumpaa pajunoksaa runkopajuiksi
kerä luonnonkuitunarua
käsisaha
pora ja paksumpien pajujen paksuinen puuporan terä
oksasakset
puukko
puuliimaa
sakset
pyykkipoikia
Ohje on julkaistu Aarteessa 8/2020.
Artikkelin aiheetMetsäpalvelu
Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.

- Osaston luetuimmat


