Risukot siisteiksi kasoiksi energiapuukouran ja telakaivinkoneen yhdistelmällä – parivaljakko on omiaan pellon reunojen raivauksessa

Juha Silvola hankki kuuden tonnin painoiseen kaivinkoneeseensa energiapuukouran helpottamaan metsätöitä.
Hitachi UH varustettuna KX280 -energiakouralla. Tämä kouramalli toimii hyvin kuuden tonnin painoisessa koneessa.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Energiapuukoura kaivinkoneeseen

  • Kouran malli KX280
  • Peruskoneena Hitachi UH -kaivinkone
  • Sopii hyvin polttopuun ja pienemmän puun käsittelyyn.

Metsätöitä tehdessä Juha Silvola mietti, että kyllähän näitä pellonvarsia ja harvennuksia sahailee moottorisahalla sekä raivaussahalla, mutta täytyy ne läjäänkin kerätä.

Hän omistaa noin 6 tonnin painoisen Hitachi UH -kaivinkoneen. Koneessa on tappikiinnitys kauhalle ja lisähydrauliikka kauhan kallistukselle. Siitä tulikin ajatus hankkia giljotiinityyppinen energiakoura kaivinkoneeseen.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Heti käyttöön

Valinta osui 300 kiloa painavaan KX280-kouraan, jolla voi katkaista maksimissaan 28 cm paksun puun. Kouran avautuma on enimmillään 89 senttiä.

Yleensä energiakourissa on pikalevy-kiinnitys, valmistajalla ei ollut valmiina sovitetta tappikiinnitykselle. Kouran mukana tui kuitenkin Juhan antamien mittojen mukaan valmistetut osat, jotka sai itse hitsata paikoilleen.

Ensimmäinen työ kouran kanssa oli kanavan varresta puuston poisto energiapuuksi. Talvella vuorossa oli ensiharvennusta. Työ sujui hyvin, ainoastaan puute ulottuvuudessa häiritsi työtä. Toisaalta taas pienellä koneella pääsee menemään ahtaammastakin paikasta. Pakkasella puu myös katkeaa hyvin.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Raivaustöitä

Jutuntekohetkellä oli käynnissä pellon reunojen raivaus koivuista ja pajuista, puut menivät polttopuiksi. Juha katkaisi ensin työstettävästä puusta latvan pois ja seuraavilla katkaisuilla puun tyvestä tuli polttopuuta. Puut saa kouralla kasattua siisteiksi kasoiksi pellolle odottamaan pois ajamista.

Seuraavaksi voi katkaista puut tyvestä. Kouralla voi ottaa usemamman puun kerralla.
Seuraavaksi voi katkaista puut tyvestä. Kouralla voi ottaa usemamman puun kerralla. Kuva: Heikki Haapakoski

Myös pienemmän risukon, kuten pajupuskat, saa siivottua pois samalla. Juhalla on nyt noin 100 tunnin käyttökokemus kourasta. Kouran käyttäminen koneella, jossa ei ole esiohjausta luonnistuu oikein hyvin. Kouraa käytettäessä koneessa ei tarvitse käyttää paljon kierroksia.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

"Katkaisin erään kerran paksumpaa puuta ja puun takana oli kivi, jota en huomannut. Leuan ja puun välissä oleva kivi väänsi kouran leukaa sen verran, että leuka vaati suoristamista", Juha kertoo. Muuten kouran toiminnassa ei ole ollut moitittavaa. "Täytyy kyllä todeta, että kouran hankinta nosti polttopuiden tekemisen ihan uudelle tasolle", Juha toteaa tyytyväisenä.

Moduulirakenteen ansiosta kouran osat vaihdettavissa. Terän saa irroitettua nopeasti, jolloin koura soveltuu myös kuormaukseen. Lisävarusteena on saatavilla joukkokäsittelykourat ja jatkovarsi. Valmistaja on KX-TreeShears Oy Suolahdesta. Hintaa kouralle tuli asennussarjan kanssa reilu 3 000 euroa (alv. 0 %).

Koura on paikoillaan tappikiinnityksellä. Alhaalla näkyy terä, jonka avulla puut katkotaan.
Koura on paikoillaan tappikiinnityksellä. Alhaalla näkyy terä, jonka avulla puut katkotaan.

Lue myös:

Alansa ammattilainen: Tenho Koponen siirtyi maansiirtoyrittäjästä energiapuukourien valmistajaksi – ”Yhteisöllisyys on tärkeää myös liiketoiminnassa”

Liebherr ja Risupeto ahmivat yhteistyössä pajukon - parivaljakon työteho on jopa kolme kertaa parempi kuin perinteisellä energiapuukouralla

Nisula 335E+ tarjoaa vaihtoehdon järeämpien runkojen energiapuun korjuuseen – kouran leveät keräyskäpälät tarjoavat tukevamman otteen rungosta

Metsäpalvelut

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Lisää laskuriin vain tilasi pinta-ala ja maakunta, niin saat arvion metsätilasi arvosta.