Koivuallergiasta kärsii nyt moni – tiesitkö, että nämä ruoka-aineet lisäävät oireita?
Jopa joka toinen koivuallergiaa poteva saa oireita kypsentämättömistä juureksista ja hedelmistä.
Kuvassa näkyviin kasviksiin liittyvä reaktio johtuu usein siitepölyallergiasta, ei varsinaisesta ruoka-allergiasta. Kuva: Jaana KankaanpääSuomen kansallispuu koivun siitepölyä kulkeutuu vallitsevan poutaisen sääjakson aikana koko maahan.
Koivun siitepölymäärät ilmassa vaihtelevat maan eteläosissa runsaista erittäin runsaisiin. Kukinta on alkanut lämpimillä kasvupaikoilla myös maan keskiosissa, kertoo norkko.fi.
Siitepölykaudella allergiset oireet voivat pahentua, jos nauttii tällöin kypsentämättömiä kasviksia. Tällöin puhutaan ristiallergiasta.
Ristiallergia tarkoittaa allergista reaktiota, jossa sama IgE-vasta-aine tunnistaa samankaltaisia rakenteita eri alkuperää olevissa aineissa.
Yleisimmin ristireaktiot liittyvät koivun siitepölyallergiaan, sillä noin joka toinen koivuallerginen saa oireita kypsentämättömistä juureksista ja hedelmistä. Ristireaktio-oireita ilmenee lisäksi muiden siitepölyjen, ruokien ja luonnonkumin välillä.
Tyypillisimmin ristireaktiossa ruoka aiheuttaa kutinaa esimerkiksi suun limakalvolla tai muita kohtalaisen lieviä oireita. Tällöin elimistö tulkitsee, että suussa on siitepölyä.
Selleriä lukuun ottamatta juuresten ja hedelmien kypsentäminen vähentää merkittävästi oireilua.
Kutinan ja turvotuksen voimakkuus vaihtelee. Myös iho- tai silmäoireet ovat mahdollisia, jos esimerkiksi omenan tai perunan käsittelemisen yhteydessä käsien kautta siitepölyä muistuttava allergeeni joutuu iholle tai silmiin.
Oireilu on muita vuodenaikoja voimakkaampaa siitepölykautena, sillä esimerkiksi talvella oireita ei välttämättä tunnu lainkaan. Ristiallergian oireet ovat yleensä lieviä.
Selleriä lukuun ottamatta juuresten ja hedelmien kypsentäminen vähentää merkittävästi oireilua. Kun oireiden taustalla on siitepölyristireaktio, ruoka-aineita voi käyttää oireiden sallimissa rajoissa, sillä voimakkaan allergisen reaktion (anafylaksian) riski on matala.
Katso video: Ristiallergia
Ristiin reagoivia ruoka-aineita
Vihannekset:
peruna raakana
porkkana raakana
paprika
palsternakka
tomaatti
selleri
Hedelmät (kypsentämättömänä):
omena
päärynä
luumu
kiivi
persikka
Pähkinä ja manteli
Mausteet:
pippurit
kaneli
inkivääri
kumina
kurkuma
sinappi
Lähde: Allergia.fi
Artikkelin aiheetMetsäpalvelu
Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.

- Osaston luetuimmat








