Metsä

Metsäkonevalmistaja Ponsse siirtyy yhteen vuoroon kolmeksi viikoksi – "Tilanne muuttuu todella nopeasti koko ajan"

Sampo-Rosenlewin toimitusjohtaja Jussi Malmi sanoo, että tuotantoa ajetaan niin kauan kuin voidaan.
Pentti Vänskä
Ponssen tehtaalla Vieremällä valmistui viime vuonna yli 1 000 metsäkonetta. Konsernin henkilöstön määrä on noin 1 750. Heistä 700 työskentelee Vieremällä.

Metsäkonevalmistaja Ponssen yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet ja konserni linjasi niiden perusteella lähiviikkojen toimintaa.

Neuvotteluissa sovittiin koko henkilöstöä koskevista enintään 90 päivän lomautuksista. Lomautukset voidaan toteuttaa yhdenjaksoisina tai jaksolomautuksina.

"Ensi viikko tehdään täysillä ja sen jälkeen siirrymme todennäköisesti kolmeksi viikoksi yhteen vuoroon, mutta tehdas ei mene kokonaan kiinni tällä hetkellä", Ponssen toimitusjohtaja Juho Nummela sanoo.

"Tällä hetkellä näyttää siltä, että näillä järjestelyillä päästään yli, mutta tilanne muuttuu todella nopeasti koko ajan."

Ponsse ilmoitti keskiviikkona koko henkilöstöä koskevista yhteistoimintaneuvotteluista, joiden syynä on koronan aiheuttama komponenttipula.

Samalla Ponsse valmistautui Nummelan mukaan pysäyttämään tuotannon Vieremän tehtaalla Pohjois-Savossa.

Ponssen koko henkilöstön määrä on 1 750 ihmistä. Vieremän tehtaalla heistä työskentelee 700.

Metsäkoneita ja leikkuupuimureita valmistavan Sampo-Rosenlewin toimitusjohtajan Jussi Malmin mukaan konsernin metsäkoneiden tuotannossa ei vielä ole koronasta johtuvaa komponenttipulaa.

”Tilanne muuttuu kuitenkin päivittäin ja tunneittain ja voi olla, että seuraavan soiton jälkeen tilanne on toinen”, Malmi totesi tänään torstaina.

Leikkuupuimurien puolella komponenttien saatavuus näyttää hänen mukaansa jo tiukalta.

”Kiihtyvällä tahdilla tulee ilmoituksia, että tavaraa ei enää saa.”

”Ilmoituksia on tullut toimittajilta Pohjois-Italiasta tai eteläeurooppalaisilta, jotka ostavat komponentteja Pohjois-Italiasta.”

Varautumistoimenpiteet poikkeustilanteeseen käynnistettiin Malmin mukaan päivittäisen toiminnan osalta viime viikolla.

”Tuotantoa ajetaan niin kauan kuin voidaan. Henkilöstön kanssa on sovittu käytännöistä, jos epidemia täällä Porin seudulla laajenee.”

Jos Sampo-Rosenlewissa joudutaan turvautumaan lomautuksiin, ne pystytään käynnistämään nopeasti aiemmin sovitun työaikamallin mukaisesti.

”Tässä kohtaa meidän ei tarvitse käynnistää mitään yt-neuvotteluja. Työkalupakki on valmiina”, Malmi sanoo.

Sampo-Rosenlew työllistää Porissa noin 450 henkilöä.

Lue myös:

Koronan aiheuttama komponenttipula iskee kovaa myös John Deeren metsäkonetehtaaseen Joensuussa – Tehtaan pysäyttämisen vaihtoehtoa ei suljeta pois

Metsäkonevalmistaja Ponsse pysäyttämässä tuotantonsa koronan aiheuttaman komponenttipulan vuoksi – yt-neuvottelut koskevat koko henkilöstöä

Katso uusin video
Lue lisää

Ponsse jatkaa Suomen hyvämaineisimpana yrityksenä – korona-aika nosti uusia yrityksiä kärkikymmenikköön

Ponsse teki kaikkien aikojen parhaan heinä–syyskuun tuloksen – kutistunut tilauskanta pakottaa tehtaan loppuvuonna yhteen vuoroon

”Ajotapa ratkaisee ja meillä on hyvät kuljettajat” – eteläsuomalaiset metsäkoneyritykset ovat olleet taloudellisesti ahtaalla

Suomalainen puimuritehdas siirtyy intialaisomistukseen: Mahindra ostaa enemmistön Sampo-Rosenlewista