Metsä

Juurikääpä on metsänkavattajan vihuliainen vieras – katso videolta miten se leviää

Juurikäävän torjuntaan on lähivuosina luvassa uusia keinoja, lupaa asiantuntija.
Elli Paananen

Juurikääpien aiheuttamat kuusentyvilaho ja männyntyvitervastauti aiheuttavat vuosittain Suomessa yli 50 miljoonan euron tappiot.

Tällä hetkellä yleisin käytössä oleva keino torjua juurikääpää on kaatopintojen käsittely torjunta-aineella, joko urealla tai harmaaorvakkasientä sisältävällä valmisteella. Oikein käytettynä ne vähentävät itiötartuntaa yli 90-prosenttisesti.

Tautia ne eivät kuitenkaan saa kokonaan nujerrettua, ja pahasti juurikääpäisissä kuusikoissa ainut ratkaisu voi olla puulajin vaihto. Suuren hirvikannan takia sekään ei välttämättä houkuttele.

Apua on kuitenkin luvassa ehkä jo lähitulevaisuudessa. Luonnonvarakeskuksessa on tutkittu juurikäävän viruksia. Viruksen sisältämä juurikääpä voitaisiin istuttaa hakkuuaukealle, jolloin se heikentäisi juurikääpäkantaa, kertoo metsäpatologian professori Jarkko Hantula.

"Virus voisi heikentää kantaa niin, ettei se pysty enää tekemään tuhoaan metsässä. Ja jos on hakattu aukko, niin seuraava sukupolvi voisi olla terve."

Myös vähemmän juurikäävälle alttiita kuusentaimia saattaa olla pian tarjolla. Tutkijat ovat löytäneet kuusesta geenimuodon, joka tekee puista kestävämpiä taudille. "Tämä voisi olla käytössä jo piankin, mutta toki taimet olisivat vähän tavallista kalliimpia", Hantula arvioi.

Katso uusin video
Lue lisää

Kuusta jalostetaan geenilöytöjen avulla juurikääpää sietäväksi – "Parhaassa tapauksessa ei ehdi tyvitukkiin puun elinaikana"

Maistuisiko olut puupohjaisesta pullosta? Carlsberg on etsinyt vuosia vaihtoehtoa lasille ja alumiinille – nyt kehitystyö on pääsemässä vihdoin testaukseen

Miksi pahimman metsätaudin leviämistä ei oteta tosissaan? "Ehkä alalla ei haluta sanoa, että nyt on mokattu"

Viheliäinen juurikääpä iskee myös taimikoihin, silti jopa ammattilaiset markkinoivat raivauksia kesäajalle – asiantuntija: "Ainakin riskistä pitäisi rehellisesti kertoa"