Metsä

Juurikääpä on metsänkavattajan vihuliainen vieras – katso videolta miten se leviää

Juurikäävän torjuntaan on lähivuosina luvassa uusia keinoja, lupaa asiantuntija.
Elli Paananen

Juurikääpien aiheuttamat kuusentyvilaho ja männyntyvitervastauti aiheuttavat vuosittain Suomessa yli 50 miljoonan euron tappiot.

Tällä hetkellä yleisin käytössä oleva keino torjua juurikääpää on kaatopintojen käsittely torjunta-aineella, joko urealla tai harmaaorvakkasientä sisältävällä valmisteella. Oikein käytettynä ne vähentävät itiötartuntaa yli 90-prosenttisesti.

Tautia ne eivät kuitenkaan saa kokonaan nujerrettua, ja pahasti juurikääpäisissä kuusikoissa ainut ratkaisu voi olla puulajin vaihto. Suuren hirvikannan takia sekään ei välttämättä houkuttele.

Apua on kuitenkin luvassa ehkä jo lähitulevaisuudessa. Luonnonvarakeskuksessa on tutkittu juurikäävän viruksia. Viruksen sisältämä juurikääpä voitaisiin istuttaa hakkuuaukealle, jolloin se heikentäisi juurikääpäkantaa, kertoo metsäpatologian professori Jarkko Hantula.

"Virus voisi heikentää kantaa niin, ettei se pysty enää tekemään tuhoaan metsässä. Ja jos on hakattu aukko, niin seuraava sukupolvi voisi olla terve."

Myös vähemmän juurikäävälle alttiita kuusentaimia saattaa olla pian tarjolla. Tutkijat ovat löytäneet kuusesta geenimuodon, joka tekee puista kestävämpiä taudille. "Tämä voisi olla käytössä jo piankin, mutta toki taimet olisivat vähän tavallista kalliimpia", Hantula arvioi.

Katso uusin video: Vaellan-kevytmoottorikelkan voi purkaa pieniin osiin – ja muuntaa halutessaan mönkijäksi
Lue lisää

Puuntaimen kasvuunlähtöä varjostaa moni uhka – Muista ainakin nämä tärkeät ohjeet istutuksessa

Hirvien määrä romahtaa ja ryöpsähtää vuoden aikana – katso video: miten pedot ja metsästäjät vaikuttavat kantaan

Maistuisiko olut puupohjaisesta pullosta? Carlsberg on etsinyt vuosia vaihtoehtoa lasille ja alumiinille – nyt kehitystyö on pääsemässä vihdoin testaukseen

Kotimainen kuusi pitää pintansa joulupuuna