Metsä

Ennakointi karsii metsänhoidon kuluja: Oikeaan aikaan tehdyllä taimikon varhaishoidolla ja harvennuksella voi välttää ennakkoraivuun

Ajoissa hoidettu taimikko on sijoitus tulevaisuuteen. Taimia varjostavan verhopuuston poistaminen vapauttaa tilaa kasvulle.
Carolina Husu
Erkki Tanhuansuu työskentelee metsurina Pohjois-Pirkan metsänhoitoyhdistyksessä. Työt hän aloittaa kesäisin aamu neljän aikaan, kun sää on vielä viileämpi.

Kuusitaimikon keskeltä kajahtaa raivaussahan terän ääni. Välillä taimien ohi kasvaneiden lehtipuiden oksien välistä vilahtaa kaistale oranssia kypärää. Kuviolla on käynnissä taimikonhoito.

Yli kymmenen vuotta sitten avohakatun ja mätästetyn ja siitä seuraavana kesänä kuuselle istutetun aukon taimet ovat jääneet etenkin rehevissä notkoissa hieskoivun varjoon.

"Taimikko on nyt 12-vuotias, mutta sille ei ole tehty istuttamisen jälkeen tietääkseni mitään. Kuivissa kohdin tilanne on parempi, mutta lehtipuut ovat silti kuusentaimien riesana", kuvailee Pohjois-Pirkan metsänhoitoyhdistyksen metsäasiantuntija Jani Mäkinen.

Metsänomistajia pyritään muistuttamaan jo uudistamisvaiheessa taimikon varhaishoidosta.

Taimikon varhaishoidon aika on yleensä noin viiden vuoden iässä. Rehevillä mailla jo neljän ja karummilla kuuden vuoden iässä.

Sitä ennen metsäomistaja voi omatoimisesti heinätä taimikon joko jalalla polkien tai apuvälinettä käyttäen. Se kannattaa tehdä toisena ja kolmantena syksynä istutuksen jälkeen.

Taimikon harventamisen aika koittaa, kun taimikko saavuttaa noin 12–15 vuoden iän ja 3–6 metrin pituuden.

"Käytännössä oikeaan aikaan tehdyllä varhaishoidolla ja taimikonhoidolla voi välttää kokonaan ennen ensiharvennusta tehtävän ennakkoraivuun", Mäkinen selventää.

Näin metsänomistaja säästää myös metsänhoidon kuluissa.

"Toki ensiharvennus ja harvennus voivat vielä pelastaa parhaimpien puiden kasvun, vaikka taimikonhoito olisi päässyt venähtämään", Mäkinen lisää.

Pohjois-Pirkan metsänhoitoyhdistyksellä työskentelee reilu kolmisenkymmentä metsuria.

Onneton talvi suuntasi hakkuita kesäkohteille, minkä myötä metsurit olivat ennakkoraivuilla.

Pian 30 vuotta mhy:lle työskennellyt metsuri Erkki Tanhuansuu kertoo tehneensä raivuuta ensimmäistä kertaa koskaan koko talven yli.

Heinäkuun alussa Juupajoella tiheäksi kasvanutta taimikkoa raivannut Tanhuansuu on yhtä mieltä Mäkisen kanssa oikeaan aikaan tehdyn varhaishoidon tärkeydestä.

Mäkinen viisaa esimerkiksi vieressään kasvavaa keskeltä hieman lenkoa, noin nelimetristä kuusta.

"Usein taimet suoristuvat kasvaessaan. Kasvatettavien puiden laatua ja arvoa heikentävien poikaoksien, tuplalatvojen ja muiden vikojen riski kuitenkin kasvaa liian myöhään tehdyissä taimikonhoidoissa."

Valtaosa Pohjois-Pirkan mhy:n alueen kasvupaikoista on kuuselle sopivia. Männyn ja koivun osuus uudistusaloista on marginaalinen.

Mäkisen mukaan taimikon varhaishoito voi männyntaimikoissa ennaltaehkäistä hirvituhoja.

"Oman kokemukseni mukaan hirvi ei viihdy hyvin hoidetuissa taimikossa, vaan menee mieluummin sinne, missä on myös lehtipuustoa."

Useimmiten uudistaminen männylle tehdään äestämällä ja konekylvöllä.

"Näin taimikosta saadaan niin tiheä, että siitä on varaa menettää osa hirven syötäväksi."

Lue myös:

Viheliäinen juurikääpä iskee myös taimikoihin, silti jopa ammattilaiset markkinoivat raivauksia kesäajalle – asiantuntija: "Ainakin riskistä pitäisi rehellisesti kertoa"

Taimikon tila selviää maastossa käymättä – uusi palvelu erottaa hoitotarpeen satelliittikuvasta

Lompakko kiittää raakaa raivaajaa – esimerkkilaskelma osoittaa, miksi pikkupuita ei kannata jättää koneella hakattaviksi

Carolina Husu
Viivästynyt taimikonhoito nostaa hoitotyön kustannuksia, muistuttaa Pohjois-Pirkan metsänhoitoyhdistyksen metsäasiantuntija Jani Mäkinen.
Katso uusin video: Vaellan-kevytmoottorikelkan voi purkaa pieniin osiin – ja muuntaa halutessaan mönkijäksi
Lue lisää

Metsäasiantuntija: Älä arastele taimikonhoidossa – "Harvoin tulee liian harvaa, yleensä taimikko jää liian tiheäksi"

Metsäkeskus neuvoo: Mittakeppi mukaan taimikonhoitoon raivaussahan lisäksi – näin säästyy myöhemmiltä mittaustöiltä

”Taimikon varhaisperkaus kannattaa ilman tukiakin”

Metsäkeskus kehottaa nuorten metsien hoitoon: Työmäärät syytä kaksinkertaistaa