Finnmetkosta puuttuvat suuret metsäkonevalmistajat – pienemmille toimijoille on nyt tarjolla näkyvyyttä - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Metsä

Finnmetkosta puuttuvat suuret metsäkonevalmistajat – pienemmille toimijoille on nyt tarjolla näkyvyyttä

Tänä vuonna Finnmetkossa sekä näytteilleasettajat että yleisö ovat pääosin kotimaasta, kun korona on sulkenut rajoja ja vaikeuttanut muuten liikkumista.
Petteri Kivimäki
Edellisen kerran vuonna 2018 Jämsässä järjestettyyn Finnmetkoon osallistui yli 300 näytteille­asettajaa. Tänä vuonna näytteilleasettajia on noin 200. Kuva on vuodelta 2018.

Joka toinen vuosi Suomessa pidettävä konetyöalojen ammattinäyttely Finnmetko järjestetään suunnitellusti Jämsässä 3.–5. syyskuuta.

Koronapandemian vuoksi monet suuret kone- ja laitevalmistajat eivät osallistu tänä vuonna näyttelyyn.

Näyttelystä puuttuvat muun muassa metsäkonevalmistajat John Deere, Komatsu ja Ponsse. Poisjääntiä ne perustelevat koronan aiheuttamilla terveysriskeillä.

Finnmetko Oy:n toimitusjohtajan Erkki Eilavaaran mukaan näyttelyn valmistelut ovat täydessä vauhdissa.

Edellisen kerran vuonna 2018 järjestettyyn Finnmetkoon osallistui yli 300 näytteilleasettajaa. Yleisöä tapahtuma keräsi yli 30 000, joista pääosa oli alan ammattilaisia.

"Tänä vuonna näytteilleasettajia on noin 200", Eilavaara kertoo.

Hän toteaa, että suurten valmistajien poissaolo luo mahdollisuuksia nyt alan pienemmille toimijoille.

Yleisömäärää on vaikea ennustaa, mutta joka tapauksessa sen arvioidaan jäävän viimekertaista pienemmäksi.

Aiemmin Finnmetko on ollut kansainvälinen tapahtuma, minne väkeä on saapunut eri puolilta maailmaa Etelä-Amerikasta ja Aasiasta asti.

Koska koronapandemia on sulkenut rajoja tai vaikeuttanut muuten liikkumista, tänä vuonna Finnmetkossa sekä näytteilleasettajat että yleisö ovat pääosin kotimaasta.

Näyttelystä ovat poissa rajanaapureista niin ruotsalaiset kone- ja laitevalmistajat kuin suuret venäläiset asiakkaat, joita aiempina kertoina on ollut runsaasti.

Kaksi vuotta sitten ulkomaalaisia Finnmetkoon osallistui Eilavaaran mukaan liki 4 000.

Finnmetko ei ole suinkaan ainoa alan messutapahtuma, johon pandemiatilanne on vaikuttanut. Vastaavia tapahtumia on jouduttu perumaan eri maissa.

"Monet messutapahtumat ovat liipaisimella, eikä tilanne näytä olevan ihan nopeasti muuttumassa. Toivottavasti olen väärässä", Eilavaara pohtii.

Pandemian aiheuttamat erikoisjärjestelyt tulevat näkymään Finnmetkossa monin eri tavoin. Ohjeita on jo verkossa ja niistä kerrotaan tauluin näyttelyalueella.

Järjestelyjä helpottaa se, että lähes kaikki tapahtuu ulkoilmassa.

"Meillä ei ole mitään konferensseja tai yökerhoja. Ruokailu järjestetään teltoissa, joissa rajoitetaan ruokailijoiden määrää", Eilavaara kertoo.

Katso uusin video
Lue lisää

Tämän yrityksen perävaunugalleria on vaikuttava: "Kun valmistamme kalustoa eri käyttäjäryhmille, jollakin menee aina paremmin"

"Ison öljysäiliön sai lähes maksettua sillä, että tilasi halvan hinnan aikaan säiliön täyteen polttoainetta"

Ketjuvalmistaja lähtee Finnmetkoon maltillisin odotuksin

Finnmetko on poikkeus vuoden aukkoisessa konemessujen kalenterissa – näyttelyjä on peruttu niin Suomessa kuin myös muualla maailmassa