"Voitto suomalaiselle metsänhoidolle" – EU-parlamentin valiokunta äänesti metsästrategiasta vaikeiden neuvottelujen jälkeen - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Metsä

"Voitto suomalaiselle metsänhoidolle" – EU-parlamentin valiokunta äänesti metsästrategiasta vaikeiden neuvottelujen jälkeen

"EU-areenoilla pitää korostaa, että metsien tuottavuus ja luontoarvot eivät ole toisiaan poissulkevia”, meppi Petri Sarvamaa kertoo.
Kuvat: Kari Salonen, Maria Miklas / Kuvitus: Juho Leskinen
Sarvamaan mukaan valiokunnassa hyväksytty raportti painottaa kestävän metsänhoidon, metsien monikäytön ja biotalouden roolia.

Euroopan parlamentin maatalousvaliokunta hyväksyi maanantaina EU:n uutta metsästrategiaa koskevan raportin.

Raportin pääneuvottelija, europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok.) on tyytyväinen, että loppulauselmassa metsien kestävyyttä tarkastellaan kolmelta eri kantilta: ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti.

”EU:ssa sivuutetaan tällä hetkellä kovalla kädellä biotalouden tarjoamat mahdollisuudet. Lisäksi julkista keskustelua värittää mustavalkoinen vastakkainasettelu, jossa metsäteollisuudesta pyritään maalaamaan syntipukki", hän kertoo.

Päätelmien mukaan metsäpolitiikasta tulisi päättää kansallisesti. Tätä Sarvamaa pitää "voittona suomalaiselle metsätaloudelle".

Osa mepeistä on ollut sen kannalla, että EU:lla tulisi olla oma metsäpolitiikkansa. Nyt metsien käyttöä ohjataan energia-, ilmasto- ja ympäristöpolitiikan kautta, mutta jokainen EU-maa tekee itse kansalliset linjauksensa metsien käytöstä. Tämä viesti pysyi myös maatalousvaliokunnan raportissa.

”Neuvottelut olivat monimutkaiset ja raskaat, koska kukin euroedustaja ajoi oman jäsenvaltionsa metsäkantoja. Olen kuitenkin pyrkinyt edistämään kestävää, järkevää ja faktoihin perustuvaa metsäpoliittista ajattelua joka tilanteessa. Myös teollisuus- ja ympäristövaliokuntien kannat otettiin huomioon. Neuvottelut eivät olisi voineet paremmin mennä."

Euroopan komissio julkaisee ensi vuonna uudistetun EU:n metsästrategian, jolla on ohjausvaikutus metsiin. EU-parlamentti äänestää maatalousvaliokunnan raportista lokakuussa.

”Mikäli parlamentin maatalousvaliokunnan kanta hyväksytään täysistunnossa lokakuussa, voimme lähettää komissioon vahvan ja faktoihin perustuvan poliittisen viestin: kestävän metsätalouden rooli tulee nähdä olennaisena osana ratkaisua EU:n ilmasto- ja ympäristötavoitteiden saavuttamisessa, eikä päinvastoin”, Sarvamaa summaa.

Lue myös:

EU:n metsälinjauksiin liittyy paljon riskejä, joiden torjuminen vaatii kovaa työtä, Metsäteollisuuden Ilkka Hämälä varoittaa

Sarvamaa haluaa muuttaa EU-komission metsänäkemyksiä – "Jos keskustelua ei käännetä, metsistä saatava hyöty tukahdutetaan"

EU kirittämään metsien tiukkaa suojelua: suojeltavaksi ehdotetaan vanhojen metsien lisäksi turvemaita – "Monimuotoisuuden turvaaminen on pakollista"

Katso uusin video
Lue lisää

Sarvamaan metsäraportti ristivedossa EU-parlamentissa – slovakialaismeppi kritisoi, että Suomessa vain viisi prosenttia metsistä on riittävästi suojeltu

Ympäristöpuolueen vaikea luontosuhde

Metsäraportista käydään tulista vääntöä EU-parlamentissa – Ville Niinistö: "Jos muutosehdotukset eivät mene läpi, todennäköisesti äänestän strategiaa vastaan"

EU:n metsälinjauksiin liittyy paljon riskejä, joiden torjuminen vaatii kovaa työtä, Metsäteollisuuden Ilkka Hämälä varoittaa