Metsä

Väitös: Ilmastonmuutos vähentää juuriston ravinnonottokykyä männyillä

Kohonnut lämpötila ja typen lisäys edistivät tutkimuksessa taimien kasvua. Taimien kasvun lisäys oli kuitenkin vähäisempää, kun altistustekijöitä oli useampi samaan aikaan.
Sanne Katainen
Ilmastonmuutos saattaa tuoreen väitöstutkimuksen mukaan heikentää tulevaisuudessa mäntymetsien juuriston ravinnonottokykyä.

Ilmastonmuutos voi heikentää metsämännyn juuriston ravinnonottokykyä, selviää Muhammad Usman Rasheedin väitöstutkimuksesta.

Itä-Suomen yliopistosta tiistaina väitelleen Rasheedin tutkimus selvitti, miten ilmaston lämpeneminen, otsonin lisääntynyt määrä, maaperän typpipitoisuuden kasvu sekä kasvinsyöjähyönteisten aiheuttama tuho vaikuttavat metsämännyn taimiin.

Taimet altistettiin kenttäkokeissa näille olosuhteille sekä yksittäin että useampi altistustekijä kerrallaan kolmen kasvukauden ajan.

Tulosten perusteella muuttuvilla kasvuolosuhteilla saattaa olla kielteinen vaikutus mäntymetsien kasvuun.

Männylle haitallisen otsonin lisääntyminen aiheuttaisi yhteyttämisen ja taimien kasvun vähenemistä. Myös ilmaston lämpenemisen myötä oletettavasti lisääntyvät ja pohjoisiin metsiin leviävät kasvinsyöjähyönteiset haittaavat taimien kasvua.

Kenttäkokeissa kohonnut lämpötila ja typen lisäys edistivät taimien kasvua. Väitöskirjan mukaan kasvuennusteet saattavat kuitenkin olla yliarvioituja, jos ne perustuvat vain yhteen altistustekijään kerrallaan. Tähän viittasi tutkimuksessa se, että taimien kasvun lisäys oli vähäisempää, kun altistustekijöitä oli useampi.

Väitöskirja Rhizosphere processes of Scots pine seedlings under growth conditions of future climate and shoot herbivory tarkastettiin Itä-Suomen yliopiston luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunnassa 1.12. verkossa. Vastaväittäjänä toimi professori Håkan Wallander Lundin yliopistosta ja kustoksena apulaisprofessori James D. Blande Itä-Suomen yliopistosta.

Lue myös:

Selvitys: Metsänhoidossa syytä varautua tuhoriskin kasvuun – kuusi ongelmissa ilmaston lämmetessä

Tuleeko Saksan kuusi- ja pyökkimetsien tilalle atlassetriä ja plataania – vai puutonta pensaikkoa?

Ilmastonmuutos voi tehdä riskikohteiden vakuuttamisen mahdottomaksi: "Ei pidä luulla, että aina ja ikuisesti voi vakuuttaa minkä tahansa kohteen"

Katso uusin video
Lue lisää

Talvien leudontuessa Suomen lintukanta monipuolistuu – muutos ei ole yksinomaan hyvästä

Metsitystueksi vahvistui 1 000–2 000 euroa ja hoitopalkkioksi 900 euroa hehtaarilta

Lintukuvaaja seuraa talvien muuttumista aitiopaikalta: "Muutos on ylivoimaisesti nopeampaa mitä se on ikinä ollut, eivätkä eläimet ehdi sopeutua siihen"

Kokoomuksen Orpo Uutissuomalaiselle: Liikennepolttoaineiden verotus on nyt tapissa – torjuu veronkorotukset tällä ja ensi vaalikaudella