Metsä

Käpykeräys ei jatku Lapissa keväällä, mutta syksyn osalta tilanne on auki

Pakkanen on heikentänyt siemenen itävyyttä liikaa.
Markku Vuorikari
Metsähallitus osti pohjoissuomalaisilta kerääjiltä yli puoli miljoonaa litraa käpyjä viime syksynä.

Käpykeräys ei jatku kevättalvella Lapissa, koska pakkanen on heikentänyt siemenen itävyyttä, kertoo Metsähallitus. Sen sijaan tulevan syksyn osalta tilanne on vielä auki.

Viime syksyn männynkäpykeräyksessä Metsähallitus osti kerääjiltä 570 000 litraa pohjoissuomalaisia männyn käpyjä siemenhuollon varmuusvarastoa täydentämään. Keräystä oli tarkoitus jatkaa kevättalvella, mutta talvipakkaset heikensivät Lapin mäntyjen siementen itävyyttä liiaksi.

Syksyllä kerätyt männyn kävyt ovat nyt siemenkaristamoilla kuivattavina ja karistettavina. Niistä saatavia siemeniä tulee myyntiin jo kesäksi. Siemeniä tarvitaankin kipeästi, sillä Lappiin sopivasta männyn kylvösiemenestä on ollut pula.

Kevättalveksi suunniteltiin käpyjen jatkokeräystä. Tammikuussa eri puolilta keräysaluetta otettujen uusien käpynäytteiden perusteella kuitenkin ilmeni, etteivät siemenet ole kestäneet talven pakkasia.

Niiden itävyys on huonontunut huomattavasti. Käpyjen keräystä ei siis Pohjois-Suomessa järjestetä kuluvana kevättalvena.

Kokemus on osoittanut, että hyviä käpyvuosia saattaa olla useampia peräkkäin. Metsähallituksen Luontopalvelut seuraa tarkasti ensi syksyksi kypsyvän käpysadon sopivuutta kerättäväksi. Keräysorganisaatio on hyvässä vireessä syksyllä mahdollisesti jatkuvaa keräyskampanjaa varten.

Mikäli keräys jatkuu, Metsähallitus lupaa tiedottaa siitä laajasti.

Käpykeräyksestä saatavia siemeniä käytetään pääasiassa kylväen tehtävässä metsien uudistamisessa. Nyt meneillään olevassa karistuksessa kävyt avataan lämmittämällä, ja niistä karistetaan eli ravistellaan siemenet erilleen. Sen jälkeen siemenistä poistetaan lenninsiivet ja siemenet puhdistetaan sekä kuivataan.

Puhdistetut siemenet viedään Metsähallituksen Imarin siemenkeskukseen Rovaniemellä. Sieltä siemeniä myydään Pohjois-Suomen metsänomistajille.

Pohjois-Suomen männyn siemenhuollon varmuusvaraston ylläpito on yksi Metsähallitukselle vastuutetuista tehtävistä.

Katso uusin video: Näin sutjakasti sahapihan tukkikoura muuttuu lumiauraksi
Lue lisää

Hallituksen kestävyyslinjaukset laskevat Metsähallituksen tulostavoitetta merkittävästi

Tälle savotalle kuljetaan soiden ja rämeiden yli jäädytettyä talvitietä pitkin: "Mahtavaa – viime talveen verrattuna lunta on metri vähemmän"

Metsähallituksen uusi luontopalvelujohtaja Henrik Jansson korostaa luontopalveluiden yhteiskunnallisia hyötyjä

Luontojärjestöt tyytymättömiä Metsähallituksen hakkuutoimintaan, järjestöt vaativat 5 600 hehtaarin lisäsuojelua