Metsä

Sahatavaran hinnat kohonneet ennätyksellisen korkealle Yhdysvalloissa – myös muualla näkymät ovat lupaavat

Keski-Euroopan hyönteistuhojen aiheuttamat lisähakkuut saattavat johtaa puun saantiongelmiin jo vuosikymmenen puolivälissä.
Kai Tirkkonen
”Suomessa sahojen tilanne on normalisoitumassa kahden huonon vuoden jälkeen ja viime keväänä romahtanut tuotanto näyttää elpyvän”, Sahateollisuus ry:n toimitusjohtaja Kai Merivuori sanoi Wood from Finland -konferenssissa.

Sahatavaran hinnat ovat nousseet ennätyslukemiin Yhdysvalloissa, kun maan rakentamisen markkinat hehkuvat kuumina.

”Nyt jos koskaan on erinomainen aika viedä eurooppalaista sahatavaraa Yhdysvaltoihin”, totesi maailman sahatavarakauppaa seuraavan Taylor Globalin toimitusjohtaja Russ Taylor Wood from Finland -konferenssissa. Konferenssi järjestettiin pandemian vuoksi webinaarina.

Euroopasta sahatavaran vientiä Yhdysvaltoihin ovat lisänneet lähinnä saksalaiset, ruotsalaiset ja itävaltalaiset yritykset.

Sahateollisuuden näkymät ovat laajalti lupaavat, ja sahatavaran kysynnän kasvu maailmalla jatkuu.

”Suomessa sahojen tilanne on normalisoitumassa kahden huonon vuoden jälkeen, ja viime keväänä romahtanut tuotanto näyttää elpyvän”, Sahateollisuus ry:n toimitusjohtaja Kai Merivuori sanoi.

Aasian ohella myös Euroopassa kysyntä kasvaa. Puurakennukset ovat pitkäaikaisia hiilivarastoja, ja sahatavara nähdään uusiutuvana sekä kierrätettävänä materiaalina.

”Kilpailijamaat ovat kuitenkin investoimassa voimakkaasti. Suomen on tärkeä pysyä tämän kisan kärkikahinoissa ja huolehtia kilpailukyvystä”, Meri­vuori sanoi.

Konferenssin avannut valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) totesi, että EU:n suuresta elvytyspaketista jäsenmaiden pitää käyttää vähintään 37 prosenttia vihreään siirtymään.

Varoja voidaan käyttää Vanhasen mukaan rakentamiseen ja muun muassa rakennusten energiatehokkuuden parantamiseen. Tässä hän näki sahateollisuudella olevan mahdollisuuksia.

Itävaltalaisen Hasslacher Holdingin toimitusjohtaja Christoph Kulterer arvioi, että ympäristönäkökulmien lisäksi uusien clt-elementtien ja liimapuun tuotantolaitosten valmistuminen lisää puun käyttöä rakentamisessa.

Toisaalta Keski-Euroopan hyönteistuhojen aiheuttamat lisähakkuut saattavat johtaa puun saantiongelmiin jo vuosikymmenen puolivälissä. Uhkana ovat EU:sta mahdollisesti tulevat rajoitteet metsätaloudelle ja puun käytölle.

Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

Sahat tekevät parasta tulosta 25 vuoteen – huippusuhdanne näkyy myös metsänomistajien tilipussissa

PTT: Puun hinnan nousu loivenee ensi vuonna – sahatavaran hintapiikit jäämässä taakse

Metsä Groupin Rengon sahalla alkaa huoltotauko

Pölkky Oy investoi Kajaanin tuotantolaitokselleen noin 10 miljoonaa euroa