Metsä

"Ikävä uutinen, sitten Lapissa on vain yksi kuitupuun ostaja" – Stora Enson tehtaan sulkeminen Kemissä ei yllätä pohjoisen metsänomistajia

Stora Enson Veitsiluodon tehtaan sulkeminen Kemissä oli MTK:n kenttäpäällikön mukaan odotettu, mutta valitettava uutinen.
Pekka Fali
Veitsiluodossa työpaikka lähdössä yli 600 ihmiseltä.

"Ikävä uutinen, mutta valitettavasti ei yllätä", MTK:n kenttäpäällikkö Markku Ekdahl Oulusta kommentoi Helsingin Sanomien uutista, jonka mukaan Stora Enso sulkee Veitsiluodon tehtaan Kemissä.

"Stora Enso ei ole juuri investoinut Kemiin. Lähinnä on tehty ylläpitäviä investointeja."

Metsänomistajien kannalta huojentavaa on, että puunkäyttö Kemissä kuitenkin lisääntyy runsaat 2 miljoonaa kuutiota vuodessa, sillä Metsä Groupin investointi lisää puunkäyttöä 4,5 miljoonaa kuutiota vuodessa.

Stora Enson tietojen mukaan Kemin Veitsiluodon tehdasintegraatti tarvitsee vuosittain puuta yhteensä noin 2,5 miljoonaa kuutiometriä.

Siitä tukkia on puoli miljoonaa kuutiota. Kuitupuusta suurin osa on koivua. Veitsiluodon sahan toiminnan on suunniteltu jatkuvan.

Ekdahl harmittelee, että Veitsiluodon sulkeminen vähentää kilpailua kuitupuusta.

"Sitten Lapissa on vain yksi kuitupuun ostaja."

Lähin kuitupuuta käyttävä tehdas on Stora Enson kartonkia valmistava tehdas Oulussa.

"Toisaalta Veitsiluodon sulkeminen helpottaa muiden uusien investointien asemaa, kun niiden puunhankinta helpottuu", Ekdahl pohtii.

Stora Enso ilmoitti tiistaina julkaisemassa tiedotteessa, että "puunhankinnan Pohjois-Suomessa ja Keski-Ruotsissa on tarkoitus jatkua kuten ennenkin, sillä alueet ovat edelleen tärkeitä puuraaka-aineen lähteitä yhtiölle".

"Surkeinta uutinen on Veitsiluodon tehtaan työntekijöille. Osa saattaa päästä Metsä Groupin uudelle tehtaalle töihin, osa varmaan jää eläkkeelle", Ekdahl sanoo.

JUTTUA MUOKATTU 20.4. KLO 13.36. Lisätty Stora Enson kommentit puunhankinnasta.

Katso uusin video: Kun suvun mökki kävi ahtaaksi, ratkaisuksi syntyi minimökki
Lue lisää

Vientialat seuraavat metsäteollisuuden palkkaneuvotteluja pelonsekaisin tuntein

Stora Enson yt-neuvottelut päätökseen Veitsiluodossa – tehtaan lopettaminen vie työpaikat 550 työntekijältä

Suomen Yrittäjät ja Koneyrittäjät: Stora Enso polkee maksuaikalakia – maksut koneyrittäjille tuplataan 60 päivään

Stora Enso investoi Anjalankoskelle ja Nymöllaan 47 miljoonaa euroa