Metsä

Kuusenkerkkä valittiin vuoden rohdoskasviksi: "Hyvä esimerkki luonnontuotteesta, jonka hyödyntäminen tuotekehityksessä ja kaupallisesti on palkitsevaa"

Vaikka kuusenkerkkien tunnettuus on lisääntynyt, niiden kaupallinen hyödyntäminen on vielä alkutekijöissään.
Vesa-Matti Väärä
Kuusenkerkässä on tarjolla metsänomistajille ja kerääjille yli 500 miljoonan euron tulot.

Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto on valinnut vuoden rohdoskasviksi kuusenkerkän. Kuusenkerkkä on kirkkaan vaaleanvihreä kuusen vuosikasvain.

Rohdoskasvivalinnalla Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto haluaa nostaa arvostusta perinteisten luonnonkasvien käyttöä kohtaan sekä muistuttaa kasvilääkinnän laajasta käytöstä läpi ihmiskunnan historian.

Liitto mainitsee kuusenkerkän esimerkiksi sellaisesta kasvista, joka sen pitkästä käyttöhistoriasta huolimatta saatetaan kokea melko uudeksi tuttavuudeksi suomalaisessa ruoka- ja rohdoskäytössä.

"Vuoden 2021 rohdoskasviksi valittu kuusenkerkkä on yksi tällainen uusi vanha löytö, jota syystäkin kutsutaan metsiemme vaalean vihreäksi kullaksi ja vitamiinipommiksi", liiton tiedotteessa kuvaillaan.

Vaikka kuusenkerkkien tunnettuus on viime vuosina lisääntynyt, niiden kaupallinen hyödyntäminen on vasta alkutekijöissään. Tiedotteessa pohditaan, että kuusenkerkät voisivat tarjota metsänomistajille ja kerääjille huomattavan lisätulon mahdollisuuden esimerkiksi niin, että kuusikkoja ryhdyttäisiin keväisin vuokraamaan kerkänkerääjille.

Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Henri Vanhanen huomauttaa, että kuusenkerkässä on tarjolla metsänomistajille ja kerääjille yli 500 miljoonan euron tulot.

”Suomen metsissä arvioidaan olevan kerättävissä olevia kuusenkerkkiä yli 80 miljoonaa kiloa. Vain alle yksi prosentti saadaan kerättyä. Kuusenkerkkien keruuta tulisi lisätä ja jatkojalostusta kehittää, jotta tämä taloudellisestikin merkittävä potentiaali saataisiin hyödynnettyä”, hän sanoo tiedotteessa.

Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto muistuttaa, että kuusenkerkkien keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa.

”Kuusenkerkkä on hyvä esimerkki luonnontuotteesta, jonka hyödyntäminen tuotekehityksessä ja kaupallisesti on palkitsevaa. Kannustan luonnontuotealan toimijoita ja metsänomistajia luonnonkasvien monipuoliseen hyödyntämiseen. Suomen luonto tarjoaa meille poikkeuksellisen hyvän mahdollisuuden, josta ammentaa ravintoa, terveyttä ja elinkeinoa”, Suomen luontoyrittäjyysverkoston puheenjohtaja ja yrittäjä Katja Misikangas kommentoi.

Kansanlääkinnässä kuusenkerkkiä on käytetty muun muassa yskänrohtona. Kuusenkerkkä sisältää runsaasti C-vitamiinia ja muita antioksidantteja.

Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto ry on valtakunnallinen luontaistuote- ja terveyskauppojen yhteistoimintajärjestö.

Lue lisää:

Aarre: Kuusenkerkissä on vahvoja antioksidantteja – Nauti kerkkien hoitavista vaikutuksista teenä tai vaikkapa siirappina

Tiesitkö, että joulupuusta voi ottaa hyödyn irti myös joulun jälkeen? Aarre: Kuusi alkaa kasvattaa ruuanlaittoon kelpaavia kerkkiä, jos se saa riittävästi vettä ja lämpöä

Terveelliset kuusenkerkät ovat nyt parhaimmillaan – näin niistä valmistuu helppo ja herkullinen tee

Katso uusin video: Kun suvun mökki kävi ahtaaksi, ratkaisuksi syntyi minimökki
Lue lisää

Kuusenkerkkien kysyntä kasvaa – "Väliportaaseen tarvitaan lisää toimijoita, jotta luonnontuotteita pystytään hyödyntämään paremmin"

Aarre: Kuusenkerkissä on vahvoja antioksidantteja – Nauti kerkkien hoitavista vaikutuksista teenä tai vaikkapa siirappina

Tiesitkö, että joulupuusta voi ottaa hyödyn irti myös joulun jälkeen? Aarre: Kuusi alkaa kasvattaa ruuanlaittoon kelpaavia kerkkiä, jos se saa riittävästi vettä ja lämpöä

Soilta kerätään kihokkia vientiin – "Poiminta ei vaaranna kasvustoja, jos noudatetaan ohjeita"