Metsä

Stora Enson ja Paperiliiton sopu ei ohjaa muita metsäjättejä – varsinkin UPM:n neuvottelujen tilanne tulehtunut

Työmarkkinaosapuolet arvioivat, että Stora Enson sovulla tuskin on suurta vaikutusta muihin. Lähtökohdat ovat erilaisia.
Jussi Nukari
Teollisuusliitto ja Metsäteollisuus ry antoivat vastauksen valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalalle helmikuussa 2020.

Stora Enson ja Paperiliiton lokakuun alussa tekemä 4,7 prosentin palkankorotusten työehtosopimus näyttää syntyneen työmarkkinoille epätyypillisen sopuisasti.

"Päätellen osapuolten kannanotoista, näyttää siltä, että he ovat käyneet hyvän prosessin", valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala kommentoi.

Isot metsäyhtiöt ovat uudessa tilanteessa. Metsäteollisuus ry, joka aiemmin oli työnantajaosapuoli, irtaantui sopimusten teosta vuoden 2020 lopussa.

Nyt isot neuvottelevat Paperiliiton kanssa erikseen. Se on historiallinen muutos, joka voi muuttaa sopimuskulttuuria. Stora Enson ja Paperiliiton sopimus oli ensimmäinen uuden mallin mukainen.

Osapuolet itse tiedottavat neuvotteluprosessista hyvin niukasti.

Stora Enson viestintäjohtajan Satu Härkösen mukaan neuvottelut sujuivat hyvässä ja rakentavassa hengessä.

Paperiliitto ei kommentoi Stora Enson kanssa käytyä neuvotteluprosessia lainkaan. Syy on se, että liitto neuvottelee työehtosopimuksista vielä kahden muun metsäjätin kanssa.

Piekkala miettii, että neuvottelut todellisten osapuolten välillä voi olla etukin. Edut ja haitat ovat neuvottelijoiden iholla.

"Se ei ole jossain kaukana liittotasolla neuvoteltava sopimus, vaan kyse on siitä, mitä me täällä tehdään ja miten se meihin vaikuttaa. Tämä saattaa lopulta kääntyä hyväksi, jos se lisää paljon peräänkuulutettua keskustelukulttuuria."

Hän ei arvioi vielä, onko yrityskohtainen sopiminen parempi vai huonompi kuin liittotasolla tehty tai keskitetty. Se selviää vasta ajan kanssa.

Paljon merkitystä on yrityskulttuurilla. Jos työntekijää arvostetaan, kuten johtotasolla puhutaan, voi neuvottelu olla helpompi. Stora Ensolla ja Paperiliitossa neuvottelijat ovat kokeneita.

Piekkala toivoo, että muut yhtiöt tutkisivat, mitä ensimmäisestä sopuun johtaneesta prosessista voi oppia.

Metsäyhtiöt kommentoivat, että jokainen neuvottelu on erilainen, eikä neuvoja voi antaa.

Lisäksi UPM:n lähtökohta on hyvin erilainen. Se haluaa jokaiselle liiketoiminta-alalle sopimuksen erikseen.

"Jokainen UPM:n liiketoiminta vastaa kooltaan vähintään keskisuurta pörssiyhtiötä. Liiketoimintojen tuotteet, tuotantoprosessit, markkinat, kilpailukenttä ja asiakastarpeet eroavat toisistaan suuresti, eikä yhden kaikille sopivan mallin laatiminen ole käytännössä mahdollista", UPM:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén kertoo MT:lle.

Hollménin mukaan keskusteluyhteys on olemassa, mutta neuvotteluita Paperiliiton kanssa ei ole saatu käynnistettyä.

Lähtökohtia on kuvailtu tulehtuneiksi.

Riidan mahdollisuus saattoi kannustaa Stora Ensoa sopimaan. Työehtosopimus tarkoittaa työrauhaa.

Jos UPM:n ja Paperiliiton neuvottelut ajautuvat umpikujaan ja lakkoon, ovat Stora Enson työntekijät sen ulkopuolella.

Periaatteena on pidetty, että vientiteollisuus asettaisi raamin palkankorotuksille. Se tarkoittaa metsä-, teknologia- ja kemianteollisuutta.

Nyt työnantajapuoli kiirehti ilmoittamaan, että Stora Enson sopimus ei ole yleinen linjaus. Teknologiateollisuuden työnantajien yhdistyksen mukaan päänavaus määritellään teknologia- ja kemianteollisuudessa.

Toista mieltä on toimihenkilöiden liitto STTK:n puheenjohtaja Antti Palola. Hän sanoi, että paalu on lyöty maahan, kaikki tavoittelee samaa tasoa.

Samaa mieltä on julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL.

Mitä kauemmas metsäteollisuudesta mennään, sitä vähemmän esimerkki todennäköisesti kantaa. Esimerkiksi kuntapuolella sote-uudistus myllää sekä talouden että organisaatiot.

Lue myös:

Stora Enso ja Paperiliitto solmivat yli kaksivuotisen yrityskohtaisen työehtosopimuksen

Stora Enson ja Paperiliiton sopimus yrityskohtaisista työehdoista suojaa yhtiön nyt mahdollisilta työtaisteluilta – UPM:n neuvottelut ovat yhä jäissä

STTK:n Palola metsäpuolen palkankorotuksista: "Tolppa on lyöty maahan ja kaikki katsovat sitä"

Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

Sanomalehtipaperin hintaan rajuja korotuksia – "Ei puhuta kymmenestä tai kahdestakymmenestä prosentista vaan useista kymmenistä prosenteista"

UPM ja yhtiön ylemmät toimihenkilöt sopivat uudesta edustusjärjestelmästä

Stora Enso lanseeraa biopohjaisten pakkausvaahtojen tuotevalikoiman – korvaavat perinteisiä öljypohjaisia pakkauspehmusteita

UPM kiristää neuvotteluvyötä – varautuu lakkoon Lappeenrannan biojalostamolla ja aloittaa yt-neuvottelut lomautuksista – kesto maksimissaan 90 päivää