Metsä

Keskusta ja vasemmistoliitto suhtautuvat suopeimmin metsäverojen maksuun metsän sijaintikunnalle – "Alueilla asuvat ihmiset hyötyisivät sen sijaan, että resursseja vain viedään käytettäväksi muualla"

MT kysyi puolueilta halukkuutta metsäverotuksen uudistamiseen. Lähes yksimielisen kannatuksen saa metsärahastojen ja yksityismetsänomistajien tasapuolinen verokohtelu.
Pekka Fali, Petteri Kivimäki, Mauri Ratilainen
Metsään perustuvat työpaikat ja hyvinvointi keskittyvät usein kauas metsän kasvupaikalta. Epäsuhtaa tasataan hieman yhteisöverotuoton jaossa kunnille, jossa metsäisyys huomioidaan.

Yksityisten metsänomistajien ja metsärahastojen tasapuolinen verokohtelu saa laajaa kannatusta eri puolueilta.

MT kysyi puolueiden kantaa MTK:n esittämään metsäverouudistukseen hallituspuolueista SDP:ltä, keskustalta, vasemmistoliitolta ja vihreiltä sekä opposition perussuomalaisilta ja kokoomukselta.

MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola otti metsäverotuksen esille puheessaan metsävaltuuskunnalle marraskuussa. Rahastojen suitsimisen lisäksi Tiirola esitti selvitettäväksi uudistusta, jossa puun myyntitulojen verokertymä ohjattaisiin metsän sijaintikuntaan.

Perussuomalaiset ei ota kantaa MTK:n aloitteeseen, puheenjohtaja Riikka Purra ilmoittaa MT:lle tekstiviestitse.

"Isossa kokonaiskuvassa metsäverotuksen tulisi olla sellaista, että se kannustaa aktiivisia metsänomistajia sekä hoitamaan metsiä että käymään puukauppaa", Purra kommentoi.

Kaikki puolueet, joilta MT asiaa kysyi, haluavat muuttaa metsäverotusta tasapuolisemmaksi rahastojen ja yksityismetsänomistajien välillä.

Aie sisältyy myös hallitusohjelmaan, huomauttaa SDP:n kansanedustaja, eduskunnan verojaoston puheenjohtaja Pia Viitanen.

"Hallitus linjasi budjettiriihessä, että muun muassa ulkomaiset metsärahastot pyritään saamaan Suomen verotuksen piiriin vuonna 2023. Myös monikansallisten yritysten voitonsiirtoon verokeitaisiin puututaan", Viitanen kommentoi sähköpostitse.

Myös opposition kokoomus tukee tavoitetta.

"Periaate siitä, että kotimaista omistajuutta tuettaisiin nykyistä enemmän on oikea, ja kannatamme sitä", sanoo kansanedustaja, eduskunnan verojaoston jäsen Matias Marttinen. Marttinen korostaa, että verotuksen muutokset ovat isoja kokonaisuuksia, jotka vaativat huolellisen valmistelun ja arvioinnin.

Ehdotukseen verojen tilittämisestä metsän sijaintikuntaan puolueet suhtautuvat varovaisemmin, mutta enemmistö puolueista olisi valmis ainakin selvittämään asiaa. Myönteisimmin esitykseen suhtautuvat keskusta ja vasemmistoliitto.

Keskustan varapuheenjohtajan Markus Lohen mukaan helpoin tie uudistaa verotusta olisi muuttaa yhteisöveron metsäerän jakoperustetta. Hän ei kuitenkaan sulje pois laajempaa veroremonttia.

Metsäteollisuuden tehtaat ja työpaikat ovat keskittyneet harvoille paikkakunnille, kun taas tehtaiden raaka-aine sijaitsee ympäri Suomea, Lohi huomauttaa.

"Käy helposti niin, että metsätalousvaltaiset kunnat jäävät heikkoon asemaan verrattuna tehdas- ja pääkonttoripaikkakuntiin."

Myös vasemmistoliitto kannattaa verojaostoon kuuluvan kansanedustajan Pia Lohikosken mukaan sitä, että metsätalous hyödyttäisi nykyistä voimakkaammin metsän sijaintikuntaa.

"Se mahdollistaa meidänkin kannattaman vihreän siirtymän vaatiman infrastruktuurin rakentamisen ja koulutuksen järjestämisen. Alueilla asuvat ihmiset hyötyisivät sen sijaan, että resursseja vain viedään käytettäväksi muualla."

Muutosten yksityiskohdista pitäisi kuitenkin tietää enemmän, jotta Tiirolan ehdottamaan verouudistukseen voisi ottaa tarkemmin kantaa, Lohikoski sanoo.

Selvimmän ehdotuksen verouudistuksen selvittämiseksi tekee kokoomuksen Marttinen. Hän korostaa myös verotulojen tasausjärjestelmän merkitystä kunnille.

"Kuntien lähtökohdat ovat hyvin erilaisia, verotulojen tasausta tarvitaan. Tämänkaltaista esitystä täytyy tarkemmin arvioida. Minusta valtiovarainministeri Annika Saarikko voisi hyvin käynnistää selvityksen ja arvioida, mitkä uudistuksen vaikutukset olisivat eri kunnille."

SDP pitäytyisi nykymallissa, jossa osa yhteisöverokertymästä tasataan kuntien välillä metsäeränä lähinnä metsäpinta-alan perusteella.

"Malli on toimiva, sillä sen avulla kunnat saavat tasaisemman tulovirran kuin pääomatulojen kautta", Viitanen perustelee.

Vihreiden varapuheenjohtaja, kansanedustaja ja verojaoston jäsen Iiris Suomela ei muuttaisi metsäverotuksen rakennetta nykyisessä tilanteessa.

"Sote siirtää ison osan verotuloista hyvinvointialueille. Jos nyt vielä lähdettäisiin muuttamaan sitä, minne veroja maksetaan metsistä, olisi moninkertainen muutos päällä. Olisin huolestunut, saadaanko toimiva uudistus aikaan."

Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

Tiirolalta tärkeä esitys

Metsäteollisuus peukuttaa verouudistusta – "Mielenkiintoinen avaus, kannattaa selvittää pikimmiten"

Metsäverotus uudistettava täydellisesti ja omaisuuden suojaksi tarvitaan tuulivoimalaki, vaatii MTK:n Mikko Tiirola

Metsänomistaja voi hävitä tuhansia euroja veroissa tarttumalla houkuttelevalta näyttävään tarjoukseen – pakkolunastettavan maan puita ei kannata myydä itse