LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Metsä

Suomen Yrittäjät syyttää Teollisuusliittoa painostuksesta ja väärän tiedon levittämisestä mekaanisen metsäteollisuuden yrityksissä – "Suorastaan härskiä"

"Yritysten ei ole pakko neuvotella ammattiliiton kanssa", Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula sanoo.
Kai Tirkkonen
Mekaanisen metsäteollisuuden valtakunnallinen työehtosopimus päättyy tämän vuoden lopussa.

Suomen Yrittäjät (SY) syyttää työntekijöitä edustavaa Teollisuusliittoa painostuksesta ja väärän tiedon levittämisestä mekaanisen metsäteollisuuden yrityksissä.

SY:n työmarkkinajohtaja Janne Makkula kuvaa Teollisuusliiton toimintaa suorastaan härskiksi, kun liitto väittää, että yrityksillä ei ole muita mahdollisuuksia kuin tehdä työehtosopimus Teollisuusliiton ja Ammattiliitto Pron kanssa.

"Yritysten ei ole pakko neuvotella ammattiliiton kanssa. Yrityksillä on useita vaihtoehtoja työehtojen järjestämiseen mekaanisen metsäteollisuuden valtakunnallisen työehtosopimuksen päätyttyä kuluvan vuoden lopussa", Makkula korostaa.

Mekaanisen metsäteollisuuden työehtosopimuksen piiriin ovat kuuluneet muun muassa sahat, höyläämöt, vaneri- ja puutalotehtaat.

SY toteaa, että työehdoista voidaan neuvotella myös ilman ammattiliittoa yritystasolla henkilöstön kanssa, ja henkilöstö voi valita neuvotteluihin edustajakseen luottamusvaltuutetun.

"Yritys voi myös määritellä työehtoja koskevia asioita itsenäisesti esimerkiksi henkilöstökäsikirjan avulla. Tällöinkin on tärkeä keskustella asioista oman henkilöstönsä kanssa", Makkula sanoo.

Teollisuusliiton lähettämän esityksen kustannusvaikutus yrityksille on SY:n mukaan yhteensä kymmenen prosentin luokkaa kolmen vuoden aikana.

Yritykset ovat pitäneet Teollisuusliiton toimintaa saneluna, kun liitto on ilmoittanut, ettei lähetettyyn esitykseen lähtökohtaisesti voida tehdä muutoksia.

Makkula neuvoo yrityksiä miettimään työehtojen sisältö uudessa tilanteessa itse ja rauhassa oman henkilöstön kanssa, jotta työpaikat ja yritysten menestys turvataan. "Ei kannata tehdä huonoja sopimuksia."

Monissa yrityksissä on Makkulan mukaan syntymässä hyviä yrityskohtaisia ratkaisuja. SY:n hän vakuuttaa antavan tukea yrityksille ratkaisuissa.

Hän toteaa myös, ettei yrityksen tarvitse periä ay-liikkeen jäsenmaksuja, jos yritys ei ole siihen sitoutunut työehtosopimuksen kautta.

Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

Sahatavaran hintojen uusi nousu Yhdysvalloissa antaa valoa markkinanäkymiin – tulevaa ennustavat futuurit lähestyvät viime kevään huippua

Lakko alkoi Siklaelementin tehtailla – kolme muuta puunjalostusyritystä hakee neuvotteluratkaisua

UPM toivoo Paperiliiton neuvotteluihin samaa mallia, millä sopimukset syntyivät yhtiön vaneri- ja sahatoimialoille – Hollménin mukaan kompromissitarve ymmärretään yhtiössäkin

Keitele Groupin ja Teollisuusliiton tes-neuvottelu jatkuu sunnuntaina