Metsä

Ville Niinistö: Tarkoitus ei ole rajoittaa hakkuita Suomessa – hiilinielujen raju lisäys kohdistuu metsän sijasta maatalouteen

Metsissä olisi mahdollista säilyttää vuoden 2019 hakkuiden taso ja noin 70 prosentin käyttöaste.
Kari Salonen
Ville Niinistön mukaan hakkuut on mahdollista pitää vuoden 2019 tasolla EU:n hiilinielutavoitteen kasvattamisesta huolimatta.

Euroopan parlamentin ympäristövaliokunnan pääneuvottelijana toimiva Ville Niinistö (vihr.) painottaa, että EU:n hiilinielujen kasvattamisessa tarkoitus ei ole rajoittaa Suomen hakkuita. Sen sijaan hän korostaa maatalouden osuutta.

Niinistön vetämä valiokunta esittää raportissaan, että EU kasvattaisi maankäytön ja metsien hiilinielutavoitetta (lulucf) Euroopan komission 310 miljoonasta tonnista 490 miljoonaan tonniin vuoteen 2030.

Suomen osuus EU:n hiilinieluista kasvaisi 17,8 miljoonasta tonnista 25–30 miljoonaan tonniin.

Aiemmin käydyn lulucf-keskustelun perusteella pelkona on, että hiilinielujen kasvattaminen rajoittaa hakkuita. Esimerkiksi MTK on painottanut, että hakkuiden rajoittamisen sijaan EU:n ja Suomen pitäisi panostaa hiilinielujen kasvattamiseen hyvällä metsänhoidolla, kuten lannoituksia, harvennuksia ja hakkuita lisäämällä.

Myös metsäteollisuus on korostanut, että tärkeintä on korvata fossiilisia tuotteita uusiutuvilla biotuotteilla. Metsäteollisuus muistuttaa siitä, että nielutavoitetta päätettäessä otetaan huomioon myös päätöksen taloudelliset vaikutukset Euroopalle.

Niinistö kiistää, että esityksen tavoitteena olisi hakkuiden rajoittaminen. Sen sijaan hän korostaa maatalouden osuutta hiilinieluista.

"Esityksessä yli puolet hiilinielujen lisäyksestä kohdistuu maatalouteen. Siellä hiilinielujen kasvattaminen on nopeampaa kuin metsätaloudessa. Metsässä uusien hiilinielujen synnyttäminen vie 20–30 vuotta."

Niinistön mukaan uusikin hiilinielutavoite mahdollistaisi Suomen metsien käyttöasteen pysymisen 70 prosentissa kasvusta, joten hakkuut voisi pitää vuoden 2019 tasolla.

Luonnonvarakeskuksen mukaan metsistä hakattiin tuolloin 73 miljoonaa kuutiometriä runkopuuta. Siitä metsäteollisuuden käyttöön päätyi noin 64 miljoonaa kuutiota ja energiapuuksi reilut 9 miljoonaa kuutiota.

"Uhkakuvien sijaan tämän voi nähdä myös uusina ansaintamahdollisuuksina maa- ja metsätaloudelle."

Niinistö muistuttaa, että kyseessä on vasta keskustelun avaus, joka näyttää hiilinielujen enimmäistason.

"Ympäristöjärjestöt ovat esittäneet EU:n hiilinielujen nostamista jopa 600 miljoonaan tonniin, mitä en pidä järkevänä. Odotan, että neuvottelujen jälkeen lopputulos asettuu jonnekin tämän esityksen ja EU komission 310 miljoonan tonnin väliin", Niinistö sanoo.

Lue myös:

Ville Niinistön esitys rajoittaisi hakkuita rajusti, MTK pitää tavoitetta pähkähulluna ilmaston kannalta

Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

Maatalouden hätään löydettävä ratkaisut

Hollannissa hallitus kannustaa maataloutta ilmastoystävälliseen siirtymään, mutta moni alalla kokee epävarmuutta ja jääneensä syrjään

Maatalouskin käy aseeksi Eurooppaa uhkaavassa kriisissä – EU pohtii kauppasuhteiden tiivistämistä Ukrainaan

EU vastustaa Venäjän asettamia puutavaran vientirajoituksia