LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Metsä

Puruvesi: Metsäpitäjän koulu lämpenee nyt Venäjän ja Baltian tuontihakkeella – paikallinen hake hävisi kilpailutuksessa

Ulkomaista haketta tarjottiin kilpailutuksessa ensimmäistä kertaa.
Johannes Tervo
Puruvesi-lehden mukaan vahvalla metsätalousalueella herättää ihmetystä, miksi kaupungin lämpölaitos käyttää tuontihaketta.

Metsäpitäjä Savonrannan koulukeskus lämpeni pitkään paikallisesti tuotetulla hakkeella. Viime syksynä lämmöntuottaja vaihtui, kertoo Puruvesi-lehti torstaina.

Kaupungin omistaman lämpökeskuksen kattilassa on sen jälkeen palanut suurimmaksi osaksi Venäjältä ja Baltian maista tuotu hake.

Puruvesi-lehden mukaan vahvalla metsätalousalueella herättää ihmetystä, miksi kaupungin lämpölaitos käyttää tuontihaketta.

Varkautelainen RBI Finland voitti Savonlinnan kaupungin järjestämän julkisen hankintakilpailutuksen.

Savonlinnan kaupunki sai kilpailutukseen kaksi tarjousta, joista RBI Finlandin oli halvempi. Toinen tarjous tuli Itä-Savon Lähienergialta, joka kerää hakkeen raaka-aineen kotimaasta ja pääosin omalta talousalueelta. Hinta ratkaisi.

Savonlinnan kiinteistötyöpäällikkö Pasi Vihavainen kertoo Puruvesi-lehdelle, että ulkomaista haketta tarjottiin nyt ensimmäistä kertaa.

Julkisia kilpailutuksia säätelevä hankintalaki estää kotimaisuuden asettamisen valintaperusteeksi EU-kynnysarvon ylittävissä hankinnoissa. Kilpailutusehtoja voi kuitenkin rajata lain puitteissa.

Esimerkiksi Enonkoski kilpailutti viime keväänä kaukolämmön tuottamisen. Ehtona oli, että hakkeen pitää olla tuotettu EU-alueella, Puruvesi kertoo.

Myös esimerkiksi huoltopalvelun nopeus voisi olla yksi kriteeri kilpailutuksessa.

Lue lisää:

Puruvesi: Metsäpitäjä Savonrannan koulu lämpiää nyt Venäjän ja Baltian tuontihakkeella – lämmöntuottaja vaihtui kaupungin kilpailutuksessa. Paikallinen hake hävisi hinnalla.

”Tuntuuhan se erikoiselta, että hakkeen tuonti rajojen ulkopuolelta on edullisempaa" – Puuwatin käyttämä hake tulee pirkanmaalaisilta toimittajilta

Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

Hakekauppa käy kuumana – kysyntä kasvaa, hinta nousee ja tuonti lisääntyy

Yle uutiset: Puupolttoaineen kysyntä nostaa kaukolämmön hintaa

Tuontihakkeen määrän kasvun myötä myös lieveilmiöt lisääntyvät – Tullin valvontajohtaja kertoo, mitä kaikkea puutavararekoilla on yritetty salakuljettaa Suomeen ja miten salakuljetus on vuosien varrella muuttunut

Kuitupuun tuonti kasvaa, mutta hakkeen tuonti vähenee