Metsä

Aarre: Tiedätkö, miten moninaisin eri tavoin kasvit lisääntyvät?

Siemenkasvit ovat maapallon nuorin ja ylivoimaisesti suurin kasviryhmä. Joidenkin kasvien siemenet saattavat voimakkaiden ilmavirtausten mukana kiertää jopa maapallon.
Maarit Cederberg
Metsävaahteran siemenissä on lenninsiivet, joiden avulla siemenet pyörivät kuin propellit laskeutuessaan puusta alas.

Se, joka on syksyllä lakaissut pihakoivun siemeniä portailtaan, tietää, että kasvit osaavat pelata lisääntymisessään varman päälle. Suuri puu voi tuottaa vuosittain miljoonia siemeniä tuulen kuljetettavaksi. Tällöin riittää, että edes murto-osa niistä löytää otollisen kasvualustan.

Tuulen mukana leviävissä siemenissä on usein lentämistä edistäviä ulokkeita:

”Vaahteroiden propelli on hauska”, sanoo Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon yli-intendentti Henry Väre viitaten vaahteran lohkohedelmään, jossa on kaksi lenninsiivellistä siementä vastakkain. Isot siivet pyörivät vinhasti siementen laskeutuessa puusta alas.

Lehmuksilla puolestaan pienten palleromaisten hedelmien lenninlaitteena toimii kukinnon kalvomainen suojuslehti.

Siemenkasvit ovat maapallon nuorin ja ylivoimaisesti suurin kasviryhmä. Siemenistä lisääntyminen on ollut tärkeä sopeutuma, kun kasvit aikoinaan ovat siirtyneet aitoon maaelämään. Siemenet kestävät hyvin kuivuutta ja kylmyyttä ja voivat säilyä itämiskykyisinä pitkiäkin jaksoja odottaen suotuisia olosuhteita.

Itse alkion lisäksi siemenissä on tavallisesti mukana taimen alkukasvun turvaava vararavinto, siemenvalkuainen.

Voikukan leviäimet leijailevat kevyesti tuulessa laskuvarjonsa varassa. Siemenet voivat näin kulkeutua kilometrien päähän emokasvistaan. Samoin horsmien ja pajujen siementen karvatupsu auttaa niitä lentämään pitkiäkin matkoja. Kämmeköiden siemenet ovat niin pölymäisen pieniä ja kevyitä, että ne saattavat voimakkaiden ilmavirtausten mukana jopa kiertää maapallon.

Vedenkin mukana voi päästä pitkälle. Talventörröttäjien siemeniä lähtee paitsi tuulen, myös lumen sulamisvesien matkaan. Järvissä lumpeenkukat painuvat kuihduttuaan vedenpinnan alle, missä hedelmät alkavat kypsyä. Syksyllä ilmaontelollinen vaippa nostaa siemenet pintaan leviämään aallokon ja virtausten mukana.

Kasvit pystyvät levittämään siemeniään jonkin matkaa myös omin voimin. Kurjenpolvien nokkamaiset hedelmystöt aukeavat kuivahtaessaan räjähtäen, minkä seurauksena siemenet sinkoutuvat parinkin metrin päähän.

”Samanlainen keino on palsameilla, jopa voimakkaampi”, Väre mainitsee.

Tiedätkö, miten eläimet auttavat kasveja leviämään? Lue koko juttu Aarteen sivuilta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aarre: Vastuullinen vesilinnustaja käyttää apunaan noutavaa koiraa – se löytää saaliin tiheästäkin kaislikosta

Aarre: Ahvensaalis mielessä? Näillä vinkeillä onnistut ahvenen pyynnissä

Aarre: Ruusuja ruuaksi – näin hyödynnät pahamaineisen kurtturuusun ja muut luonnonruusut keittiössä

MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI