Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Viime talven lumituhot koskettivat lähes 3 000 metsänomistajaa – poista tuhopuut keväällä

Viime talven lumituhoja on edelleen korjaamatta laajoilla alueilla Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa. Suomen metsäkeskuksen mukaan kesän yli metsiin jäi noin puolet tuhoutuneista puista.
Lumituhohakkuita ilmoitettiin metsäkeskukseen vuoden 2018 aikana lähes 53 000 hehtaaria. Kuvassa lumen katkomia puita Lieksassa.
Lumituhohakkuita ilmoitettiin metsäkeskukseen vuoden 2018 aikana lähes 53 000 hehtaaria. Kuvassa lumen katkomia puita Lieksassa. Kuva: Lari Lievonen / VL-arkisto

Talven 2018 aikana lumituhoja esiintyi pääsääntöisesti yli 200 metriä merenpinnasta sijainneissa Kainuun ja Pohjois-Karjalan männiköissä. Suomen metsäkeskuksen mukaan viimeisiltäkin tuhokohteilta päästään korjaamaan puuta tulevan talven aikana.

Lumituhohakkuita ilmoitettiin metsäkeskukseen vuoden 2018 aikana lähes 53 000 hehtaaria. Tuhot ovat koskettaneet lähes 3 000 metsänomistajaa. Hakkuista kertynee puuta lähes viisi miljoonaa kuutiometriä. Tuhosta johtuvat menetykset metsänomistajille ovat todennäköisesti 20–30 miljoonaa euroa.

Tuholaispopulaatiot uhkaavat kasvaa tuhoalueilla. Vahingoittuneissa puissa kesän yli pesineet ytimennävertäjät ovat tuottaneet metsiin runsaasti uusia jälkeläisiä. Ensi keväänä populaatio on todennäköisesti paljon suurempi kuin keväällä 2018. Myös kirjanpainajan populaatio uhkaa moninkertaistua. Tuhohyönteisten pesiytyminen tuoreisiin puutavarapinoihin ja mahdollisesti vielä korjaamatta oleviin lumituhopuihin on todennäköisesti runsasta touko–kesäkuun aikana.

Keväällä 2019 on erittäin tärkeää huolehtia vahingoittuneet lumituhopuut sekä tuore kuusi- ja mäntypuutavara pois metsistä ja tienvarsilta hyvissä ajoin ennen keskikesää. Ytimennävertäjä aiheuttaa männiköissä kasvutappioita, mutta ei tapa puita. Kirjanpainaja tuhoaa kuusipuita.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Metsänomistaja voi halutessaan jättää metsään 20–30 tuhopuuta hehtaaria kohden lisäämään luonnon monimuotoisuutta. Tämä ei merkittävästi lisää muun metsän hyönteistuhoriskiä. Kaikki kuivuneet puut voi myös jättää metsään.

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.