
Lempeä lämpö lepyttää sipulin
Täytetyt punasipulit ovat näyttäviä ja täyttäviä. Sienten sijaan voit käyttää vaikkapa kinkkukuutioita.Muhkea sipuliboston
Pimeneviin iltoihin sopivat pehmeät lämpimäiset ja juurevat maut. Kun sipuli kypsyy, pitkät sokeriketjut pilkkoutuvat ihmisen makureseptoreihin maistuviksi sokereiksi. Tästä johtuu kypsennetyn sipulin makeus.
Jos kypsennystä jatketaan, syntyy uusia kemiallisia reaktioita ja ruokaan muodostuu uusia värejä ja aromivivahteita.
Sipuli ei ole kranttu makupariensa suhteen, vaan taipuu jouhevasti alkuruoasta jälkiruokaan. Syynä tähän on sanottu olevan sipulin sisältämä niin kutsuttu viides perusmaku eli umami. Sana tulee japanin kielestä ja tarkoittaa miellyttävää tai ruokahalua herättävää makua.
Konjakkinen sipulihilloke
2 ½ dl vettä tai maitoa
2 rkl hunajaa
25 g hiivaa
2 dl kaurahiutaleita
½ tl suolaa
n. 6−7 dl vehnäjauhoja
2 rkl voisulaa
Täyte:
2 keskikokoista keltasipulia
2 rkl voita
1 rkl hunajaa
ripaus suolaa
voiteluun maitoa
pinnalle kaurahiutaleita
Lämmitä neste kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva. Lisää hunaja, suola ja kaurahiutaleet. Alusta vehnäjauhot vähitellen, kunnes taikina irtoaa käsistä. Lisää pehmeä voi ja kohota liinan alla lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
Tee sipulitäyte. Halkaise ja kuori sipulit. Hienonna ne ja kuullota niitä voissa, kunnes ne muuttuvat läpikuultaviksi. Lisää hunaja ja ripaus suolaa. Jatka kypsennystä vielä pari kolme minuuttia.
Kaulitse taikinasta suorakaide ja levitä täyte tasaisesti sen päälle. Kääri rullaksi ja leikkaa se 8 osaan. Asettele palat vuokaan (ø 27 cm) leivinpaperin päälle väljästi ja kohota liinan alla lämpimässä.
Voitele boston maidolla ja ripottele pinnalle kaurahiutaleita. Paista sitä 200 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes se on kypsä. Tarjoa esimerkiksi keiton kanssa.
Sienillä täytetyt punasipulit
2 isoa keltasipulia
½ dl fariinisokeria
2 rkl tummaa balsamiviinietikkaa
½ dl lihalientä
1 rkl konjakkia (Voit halutessasi jättää tämän pois.)
Kuori sipuli. Leikkaa se ohuiksi renkaiksi.Voit leikata pienen palan pois, jotta sipuli pysyy paremmin pystyssä leikatessasi.
Mittaa kaikki ainekset konjakkia lukuun ottamatta paksupohjaiseen kattilaan ja keitä hiljalleen miedolla lämmöllä noin 35 minuuttia välillä sekoitellen. Älä anna sipulin palaa. Lisää konjakki ja kypsennä vielä muutama minuutti.
Maista lopuksi hilloketta, että makea ja hapan ovat tasapainossa. Sipulihilloketta voi käyttää marmeladin tapaan vaalean leivän päällä tai juustojen kanssa. Säilytä hilloke jääkaapissa.
Ryvässipulit ruiskuoressa
6 keskikokoista punasipulia
2 valkosipulinkynttä
n. 3 dl kypsiä ohrasuurimoita
2 rkl riivittyä timjamia
2 rkl voita
3 dl puhdistettuja paloiteltuja suppilovahveroita tai kantarelleja
1 ½ dl raastettua parmesaania
ripaus mustapippuria
(suolaa)
Laita ohra kypsymään pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori sipuleista uloimmat kerrokset ja leikkaa niistä hieman kantaa pois, jotta ne pysyvät pystyssä. Leikkaa myös yläosa hatuksi.
Koverra sipulit niin, että niihin jää kaksi päällimmäistä kerrosta ja keitä sipuleita kymmenen minuuttia suolavedessä.
Hienonna kolmen sipulin keskusta (loput voit käyttää muuhun ruuanlaittoon), timjami ja valkosipuli, ja kuullota niitä paistinpannulla hetki voissa.
Lisää pannulle puhdistetut ja paloitellut sienet. Jatka kypsennystä, kunnes sienistä irtoava neste on haihtunut.
Lisää sieni-sipulisekoitus sekä parmesaani ohraan. Mausta mustapippurilla ja tarkista suola. Täytä sipulit seoksella ja laita hattu päälle.
Kypsennä niitä uunissa 225 asteessa noin 25 minuuttia. Tarjoa pääruokana tai lisäkkeenä.
Taikina:
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 ½ dl ruisjauhoja
150 g voita
½ tl suolaa
½ dl piimää
Täyte:
reilu 200 g pieniä kuorittuja ryvässipuleita TAI salotteja TAI yksi iso keltasipuli viipaleina
2 rkl voita
1 tl sokeria
1 rkl riivittyä timjamia
1 kananmuna
100 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g ranskankermaa
200 g kirsikkatomaatteja
mustapippuria ja suolaa
1 muna voiteluun
Taikinan valmistus: Yhdistä kuivat aineet kulhossa. Nypi voi joukkoon. Lisää piimää, kunnes taikina on tasaista. Laita jääkaappiin odottamaan.
Kuori ryvässipulit ja leikkaa ne puoliksi. Lämmitä paistinpannulla voi ja paista sipuleita ja timjamia, kunnes ovat saaneet vähän väriä. Käännä ryvässipulit varovasti, jotta ne pysyvät puolikkaina. Ripottele sitten sokeri ja kypsennä vielä hetki.
Yhdistä ranskankerma, tuorejuusto ja kanamuna ja vatkaa tasaiseksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Pese ja halkaise kirsikkatomaatit.
Jaa taikina 10 osaan ja kaulitse paloista pieniä ympyröitä. Lisää keskelle 1½–2 rkl tuorejuusto-ranskankermaseosta ja asettele sen päälle tomaatteja ja sipuleita. Käännä reunat hyvin keskelle ja siirrä varovasti lastalla pellille.
Voitele reunat kananmunalla ennen paistamista. Paista uunissa 200 asteessa noin 25 minuuttia tai kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


